Poradnik dla Lakiernika
|
Autor |
Wiadomość |
jurek_j
Technik
Liczba postów: 830
Imię: J
Pojazd: Romet Kadet
|
RE: Poradnik dla Lakiernika
DługiLBN, a Ty walisz szpachlę na goły metal, czy twierdzisz, że lepiej jak jest jakieś podłoże zabezpieczające spód?
Zawsze mnie jedno ciekawi. Tyle krzyczy się, że szpachla wciąga wodę, że to takie zło. A potem ludzie wypisują, że szpachlę można walić na gołą blachę (a w zasadzie to i na rdzę, bo idąc tym tropem myślenia - co za różnica? I tak szpachla przykryje) i będzie wszystko okej. To w końcu będzie okej, czy nie będzie?
Bo moje doświadczenie wykazuje, że nie będzie ok, że szybciej będzie gniło.
Nie czytałem całości poradnika, bo co lakiernik to inne podejście. Niemniej jednak fajnie, że ktoś poświęcił tyle czasu na napisanie takiegoż w celu zwalczania tego wielkiego ciemnogrodu.
Jeszcze o spawaniu przydałby się poradnik. Ale taki fachowy, a nie o smarkaniu Mietka wilgotną elektrodą po pijaku...
|
|
19-07-2015 12:01:39 |
|
2 użytkowników postawiło piwo jurek_j za ten post:2 użytkowników postawiło piwo jurek_j za ten post.
Kaskader na komarze (07-19-2015), Zweitakter (07-19-2015)
|
dlugiLBN
Lakiernik
Liczba postów: 698
Imię: Daniel
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Poradnik dla Lakiernika
(19-07-2015 12:01:39)jurek_j napisał(a): DługiLBN, a Ty walisz szpachlę na goły metal, czy twierdzisz, że lepiej jak jest jakieś podłoże zabezpieczające spód?
Zawsze mnie jedno ciekawi. Tyle krzyczy się, że szpachla wciąga wodę, że to takie zło. A potem ludzie wypisują, że szpachlę można walić na gołą blachę (a w zasadzie to i na rdzę, bo idąc tym tropem myślenia - co za różnica? I tak szpachla przykryje) i będzie wszystko okej. To w końcu będzie okej, czy nie będzie?
Bo moje doświadczenie wykazuje, że nie będzie ok, że szybciej będzie gniło.
Nie czytałem całości poradnika, bo co lakiernik to inne podejście. Niemniej jednak fajnie, że ktoś poświęcił tyle czasu na napisanie takiegoż w celu zwalczania tego wielkiego ciemnogrodu.
Jeszcze o spawaniu przydałby się poradnik. Ale taki fachowy, a nie o smarkaniu Mietka wilgotną elektrodą po pijaku...
W warsztatach nikt się nie bawi w zabezpieczenia gołej blachy podkładem antykorozyjnym czy nawet zamalowanie jakimś akrylem bo nie ma na to czasu i robi się na odpie. najważniejsze,żeby nie było widać,że bity i miernik dobrze mikrony pokazywał.Jak wiadomo 90% aut stojących w warsztatach to auta handlarzy którym nie zależy na tym,że po 3 miesiącach będą purchle bo i tak się sprzeda. Robiąc coś dla siebie nie polecam walenia szpachli na gołą blachę,nie mówiąc już o skorodowanej.Na zdrową blachę wytrzyma nawet i rok,ale na skorodowanej efekty będą bardzo szybko.Więc lepiej zainwestować 100 zł w głupi podkład antykorozyjny novola i mieć spokój.
Po po 7 latach i 20 benzyniakach kupiłem diesla
I NIGDY WIĘCEJ NIE KUPIE
BMW E32
CIVIC EJ9
Komar 2350 w trakcie kompletowania
Ogar 200 w całości do remontu
|
|
19-07-2015 21:31:21 |
|
1 osoba postawiła piwo dlugiLBN za ten post:1 osoba postawiła piwo dlugiLBN za ten post.
jurek_j (07-19-2015)
|
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
|
29-05-2016 22:23:56 |
|
|