Romet Ogar 200 by Legwan
|
Autor |
Wiadomość |
Legwan1989
Uczeń
Liczba postów: 218
Imię: Arkadiusz
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|
08-03-2014 21:29:43 |
|
|
theogarowiec
rider ogar
Liczba postów: 1,010
Imię: Szymon
Pojazd: Romet Pony
|
|
08-03-2014 21:34:48 |
|
|
Legwan1989
Uczeń
|
RE: Romet Ogar 200 by Legwan
Tak jak wspominałem, kolejne fotki z postępów prac. Nawet dosyć sporo fotek. Wrzucam w jakości 800x600 co by długo się nie ładowało osobom ze słabszym łączem
Tak więc złożyłem wahacz. Czyli na swoje miejsce wróciły stopki,ich blokady i te blaszki, oczywiście wszystko odnowione. Do tego wpadły tulejki ośki. Mimo że nowe to nie pasowały idealnie o czym już się przekonałem próbując zamontować identyczny zestaw na drugim Ogarze. Wchodziły tak ciasno ze aż wygiął się lekko wahacz i go prostowałem.
Tym razem by nie popełnić tego samego błędu delikatnie liznąłem te tulejki szlifierką i "wciskałem" je na imadle a nie wbijając gumowym młotkiem. Oczywiście wszystko robione przy podłożonych szmatkach co by nie porysować lub nie pobrudzić
Z kolei nowe tulejki ramy pasowały świetnie, po lekkim dobiciu gumowym młotkiem już były na swoim miejscu.
Btw - często na zdjeciach kolor nadwozia wychodzi taki nienaturalny co z reszta widać bo co rusz odcień jest inny
Do tego wpadły też podnóżki kierowcy i stopki do stawiania motoru. No i odbojnik tych stopek.
W stopkach motoru, jeszcze przed rozpoczęciem etapu przygotowania do malowania, przyspawałem kawałek pręta, co widać na zdjęciu. Bedzie z tego swego rodzaju ogranicznik przy składaniu stopek. Oryginalnie często składają się tak mocno ze lewa strona uderza o tłumik, czego oczywiście chcę uniknąć. Jak już będzie założony silnik i tłumik to dotnę go pod wymiar.
Następnie wpadł błotnik na tył i bagażnik.
Miałem trochę problemów z montażem - ciasno to wszystko spasowane i tak wyszło mi małe zadrapanie. Ale to nic, mam jeszcze zapas bazy i lakieru na zaprawki
Co tu duża pisać - obejma i cewka.
Przyszłą kolej na bak. By uniknąć uderzeń o ramę w tej części bliżej kanapy zastosowałem taką gumowo-styropianową podkładkę. Sam nie wiem co to za materiał ale idealnie się do tego nadaję. Wytrzasnąłem je z pracy - służyły również jako podkładki antywibracyjne i uderzeniowe na paletach pomiędzy deską a rolkami folii. A jako gumy posłużył kawałek zużytej dętki.
jeszcze przed bakiem zamontowałem schowek. Co do jego odnowy - może nie zrobiłem tego jakoś profesjonalnie- odtłuściłem a następnie odświeżyłem kolor czarnym sprejem i jest ok.
Kanapa również już na swoim miejscu. Według mnie świetnie się prezentuje
Póki co też przykręciłem osłonę filtra co by się nie walała po pokoju
Co nieco uzbroiłem też kierę, przełącznik jeszcze bez wkładu ale żeby też się to nie walało to założyłem. Prawa strona już na gotowe (z wyjątkiem linek), lewą byle by było - trzeba czekać na kolejne lusterko
|
08-03-2014 22:42:32 |
|
|
Legwan1989
Uczeń
|
|
08-03-2014 22:55:06 |