Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Predom-Romet Gazela '86 czyli zawsze miałem łeb do interesów
|
Autor |
Wiadomość |
KadetDezamet023
Uczeń
Liczba postów: 277
Imię: Kacper
Pojazd: Inny Romet
|
|
13-07-2022 15:52:16 |
|
|
JackTheVip
Nowy
Liczba postów: 37
Imię: JackTheVip
Pojazd: Inny
|
RE: Predom-Romet Gazela '86 czyli zawsze miałem łeb do interesów
Bardzo ładny rower, w nienajgorszym stanie. Pousuwaj rdzę z drobnych elementów mocząc je w kwasku cytrynowym a z większych, chromowanych jak np. kierownica za pomocą wełny stalowej 00. Błotniki (chyba są aluminiowe?) też doprowadzisz do perfekcji/połysku tą wełną.
Odnośnie wolnobiegu:
Owszem odkręcenie go wymaga specjalnego klucza i w dodatku będzie to zapewne trudnodostępny klucz przestarzałego typu. Dlatego jedyna rada, to wolnobieg nie od- a rozkręcić, kiedy jeszcze siedzi na piaście. Zrobisz to łatwo odkręcając (uwaga: W PRAWO!) wewnętrzną nakrętkę montażową. Kiedy dobrze się przyjrzysz, zobaczysz na niej (tej nakrętce) dwa punkty/wgłębienia - punktakiem i młotkiem dość łatwo ją odkręcisz.
Uwaga: wysypie się mnóstwo malutkich kulek łożyskowych.
Potem już sam korpus wolnobiegu będziesz mógł odkręcić od piasty np. za pomocą żabki do rur.
Ja na twoim miejscu bym się nie szczypał i od razu wymienił wolnobieg na nowy/nowoczesny. Koszt na allegro to "niestety" kilkadziesiąt zł.
A resztę składników piasty, czyli oś, łożyska itd. bym rozkręcił, umył benzyną i przesmarował.
Choć w sumie, biorąc pod uwagę, że to zaspawane pęknięcie jest w tylnym kole, lepiej od razu kupić inne koło wraz z wolnobiegiem.
P.S. Taka panika, że omg wtopiłem 400zł, to siorki ale deczko nie na miejscu jest. Choć fakt, szwagier nr 2 potraktował cię nie jak członka rodziny a jak zwykłego klienta jego serwisu.
Będzie czas przywyknąć.
Romety: Flaming 78, Reksio 78, Wigry4 82, Alka 86, Zenit Special 88, Gil 91, Muza 91
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-08-2022 02:04:18 przez JackTheVip.)
|
|
25-08-2022 01:57:48 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|