Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Universal '84 - powrót do świata żywych
|
Autor |
Wiadomość |
kamilzsb
Nowy
Liczba postów: 4
Imię: Kamil
Pojazd: Inny
|
|
02-04-2014 18:27:31 |
|
1 osoba postawiła piwo kamilzsb za ten post:1 osoba postawiła piwo kamilzsb za ten post.
serzie-ogar205 (04-02-2014)
|
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Romet Universal '84 - powrót do świata żywych
(02-04-2014 23:25:06)kamilzsb napisał(a): Odpowiadając na twoje pytanie: rozmiar opon to 27x1 1/4.
No więc Twój rower to eksportowa wersja modelu Wagant.
(02-04-2014 23:25:06)kamilzsb napisał(a): Próbując sklasyfikować ten rower znalazłem informację że romet universal to były rowery różnego typu przygotowane m.in. na eksport bądź te które nie przeszły kontroli jakości.
Owszem, zgadza się.
(02-04-2014 23:25:06)kamilzsb napisał(a): Jeżeli prawdą byłoby to drugie to czy mogło być możliwe składanie rowerów z ZZR z tego, co było pod ręką, tym samym tworząc rowery nie w pełni seryjne i powtarzalne??
Rowery Romet były składane z tego, co akurat było dostępne na magazynie. Często części charakteryzujące dany model były montowane do innego. Miałem też kiedyś Wigry z elementem ZZR.
(02-04-2014 23:25:06)kamilzsb napisał(a): Czy jest jakaś inna bardziej szczegółowa nazwa tego roweru??
Nazwa to po prostu Romet Universal. Tyle. Tak jak już pisałem, jego krajowym odpowiednikiem był Wagant.
(02-04-2014 23:25:06)kamilzsb napisał(a): Bagażnik wygląda mi na oryginał, malowanie również
Tak, ale nie do końca. Owszem, malowanie jest oryginalne. Waganta charakteryzował inny typ bagażnika, ten zamontowany w Twoim rowerze stosowany był np. w Orionach. Rozwiązanie zapewne jak najbardziej fabryczne.
W pierwszym poście pytałeś odnośnie oryginalności roweru. Wszystko jest właściwie w jak najlepszym porządku, ale jest kilka "ale". Pojazd powinien posiadać z tyłu przerzutkę "Favorit". Twój jej nie ma, w dodatku prawdopodobnie jakiś zbrodniarz skrócił łańcuch. Oczywiście mogło tak być, że w epoce PRL-u, czyli epoce niedoboru absolutnie wszystkiego na magazynie zabrakło przerzutek i na drogi wypuszczony został taki "golas", jednak wydaje mi się to mało prawdopodobne. Jeżeli siodełko ma nabity z tyłu napis "Romet" i tak jest nowsze od reszty (chociaż niekoniecznie, wszystko zależy od rocznika roweru). Po Twoich zdjęciach nie sposób poznać, czy opony są oryginalne. Pedały są produkcji radzieckiej i raczej (zaznaczam tutaj słówko "raczej", w pewnym okresie montowano radzieckie elementy do Rometów) nie powinno ich tu być. Cała reszta - oryginalna i w jak najlepszym porządku.
Po warstwie mchu widzę, że Twój rower długo stał w jakiejś szopie. Jest to sprzęt dość delikatny (nie to co np. Wigry) i na pewno wymaga troski. Do wymiany na 100% są dętki. Rower musisz rozebrać do najmniejszej śrubki, wyczyścić, przesmarować, wymienić co trzeba (być może łożyska, łańcuch i skombinować przerzutkę) i założyć od nowa. Odwdzięczy Ci się wieloletnią, bezawaryjną eksploatacją.
W którym roku został wyprodukowany rower? Nie wiem, czy dobrze widzę, ale chyba nie ma nabitego rocznika? Numer ramy zaczyna się od "70", wcześniej nic nie ma?
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2014 23:46:47 przez wnusiu94.)
|
|
02-04-2014 23:44:40 |
|
|
mikolaj.lukasik
Mechanik
Liczba postów: 1,181
Imię: mikolaj
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Romet Universal '84 - powrót do świata żywych
ile ci kosztował ?
Siedem cudów Gierka
1. nie było bezrobocia
2. mimo że nie było bezrobocia, nikt nic nie robił.
3. mimo że nikt nic nie robił, plan wykonywano w 150 procentach.
4. mimo że plan wykonywano w 150 procentach, nigdzie niczego nie było.
5. mimo że nigdzie niczego nie było, każdy wszystko miał.
6. mimo że każdy wszystko miał, wszyscy wszystko kradli.
7. mimo że wszyscy wszystko kradli, to co kradli, zawsze było.
Siedem cudów Tuska
1. jest bezrobocie.
2. mimo że jest bezrobocie, wszyscy pracują.
3. mimo że wszyscy pracują, plan nie jest wykonywany nawet w 10 procentach.
4. mimo że plan nie jest wykonywany nawet w 10 procentach, wszędzie wszystko jest.
5. mimo że wszędzie wszystko jest, nie wszyscy wszystko mają.
6. mimo że nie wszyscy wszystko mają, kradną głównie ci, co mają wszystko.
7. mimo że kradną głównie ci co mają wszystko, nie udaje się nikogo złapać i niczego odzyskać.
|
|
03-04-2014 00:12:31 |
|
|
kamilzsb
Nowy
Liczba postów: 4
Imię: Kamil
Pojazd: Inny
|
|