Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Fabryczny S38 z biegami w nodze?
|
Autor |
Wiadomość |
romek
019 rzondzi
Liczba postów: 2,205
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Fabryczny S38 z biegami w nodze?
Jeśli coś takiego było to tylko jako prototyp, jeśli masz takie coś to nań 99,9999% produkcja chałupnicza
Tak, da się przełożyć wodzik i założyć aparat nożny, ale nie wiem czy się zmieści pod dekiel, bo to że trzeba zrobić dziurkę to normalne. Nie wiem też czy nadlew z gwintem do mocowania pokrywy nie będzie przeszkadzał i nie trzeba będzie go zniwelować tak żeby dekiel trzymał się tylko na 2 śruby. Chociaż chyba gdzieś takie coś widziałem.
025 różni się oprócz aparatu lewym kareterem i pokrywa, właśnie dlatego że jest ona przykręcana w innym miejscu.
PS. 025 ma otwór na linkę biegów.
Edit---przynajmniej ja taki miałem, analiza Google grafika przynosi mieszane uczucia,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2021 22:13:44 przez romek.)
|
|
21-08-2021 22:02:15 |
|
|
Fari
Nowy
Liczba postów: 14
Imię: Dawid
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Fabryczny S38 z biegami w nodze?
(21-08-2021 09:47:14)Piotrekdriver1 napisał(a): To przeróbka,zmieniasz wodzik i ponoć trzeba obudowe zmieniacza biegów dociąć.Zobacz że zapewne masz otwór pod linke od biegów w karterze.
Właśnie o to chodzi, że w karterach był krótki wodzik z gwintem i nożny automat (chyba starego typu), ale niestety połamany i źle pospawany i to wprowadziło mnie w błąd. I tak, otwór jest
(21-08-2021 22:02:15)romek napisał(a): (...) ale nie wiem czy się zmieści pod dekiel, bo to że trzeba zrobić dziurkę to normalne. Nie wiem też czy nadlew z gwintem do mocowania pokrywy nie będzie przeszkadzał i nie trzeba będzie go zniwelować tak żeby dekiel trzymał się tylko na 2 śruby. Chociaż chyba gdzieś takie coś widziałem.
025 różni się oprócz aparatu lewym kareterem i pokrywa, właśnie dlatego że jest ona przykręcana w innym miejscu.
No toś mnie pocieszył... Planowałem po złożeniu silnika dokupić dekiel od 025 i ogień, a jednak czeka mnie modowanie pokrywy, albo odlew własnej :/
Rozumiem, że aby wrócić do biegów w łapie, trzeba będzie znowu rozpoławiać silnik i wymienić wodzik? Czy da się to zrobić na nakrętkę z założoną sprężyną w środku?
(21-08-2021 22:41:43)Norweski Zomowiec napisał(a): Dawno temu ludzie modowali s38 na nożne i da się to zrobić. Sam zamierzam coś takiego zrobić, jak będę mieć silnik
Też widziałem o tym tematy, tylko nie było żadnego foto wyniku końcowego
|
|
22-08-2021 23:41:27 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|