Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
fabrycznie osłony ł. w Wigrach - kanciaste, a zaoblone
|
Autor |
Wiadomość |
KrteknaWigrach
Stary
Liczba postów: 20
Imię: jest
Pojazd: Inny Romet
|
fabrycznie osłony ł. w Wigrach - kanciaste, a zaoblone
Od kiedy montowano fabrycznie w Wigrach plastikowe, zaoblone osłony łańcucha?
Wychodzi mi na to, że zmiana nastąpiła przed 1986r., no chyba, że ją ktoś wymienił na nowszą. Poniżej, dla zilustrowania, dwie fotk zaczerpnięte z forum, pierwsza k. "pycu", druga k. "Pinio" (mam nadzieję, że się nie obrażą ).
Rozumiem, że plastikowe, czarne osłony łańcucha występowały wyłącznie w wersji zaoblonej?
I przy okazji czarnego plastiku, czy były w ogóle fabrycznie stosowane czarne osłony na widelec, czy to jakiś bardziej współczesny wymysł? Mignęla mi ostatnio taka przed oczyma, chyba na znanym portalu aukcyjnym, ale nie potrafię jej teraz odnaleźć.
|
|
08-05-2023 02:49:56 |
|
|
KrteknaWigrach
Stary
Liczba postów: 20
Imię: jest
Pojazd: Inny Romet
|
RE: fabrycznie osłony ł. w Wigrach - kanciaste, a zaoblone
Kowalewo celowo zostawiłem na boku, bo to zupelnie inny kształt i inna długość poziomej części) osłony łańcucha (zresztą te z K. chyba zawsze były tylko czarne).
Moje główne pytanie dotyczyło dokładnie tego typu osłon, ktore widać na zamieszczonych wcześniej dwóch fotkach. Chodzi o zaoblenie osłony ł. blisko zawiasu (fot.1) vs "kanciastość" w analogicznym miejscu widoczną (choc nie ma tam aż takiego zbliżenia) na fot.2.
EDIT: Tak, wiem, że były również stalowe, chromowane osłony na widelec, ale w tym watku pytałem o plastikowe, a konkretniej, czy po białych występowały fabrycznie też czarne, bo jak wiadomo, wkrótće potem oslon widelca w ogóle już nie było, a to ze względu na zmienioną jego konstrukcję.
BTW, czy w czasach, kiedy już stosowano plastikowe nakładki widelca, jednak czasami montowano nadal chromowane? Np. w Universalach?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2023 17:40:35 przez KrteknaWigrach.)
|
|
08-05-2023 17:28:14 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|