| 

Ocena wątku: 

0 głosów - 0 średnio12345 

| 
					Fabryczny S38 z biegami w nodze?
				 |  
			| Autor | Wiadomość |  

| romek   019 rzondzi

Liczba postów: 2,790
 Imię: Marcin
 Pojazd: Romet Komar

| 
			| RE: Fabryczny S38 z biegami w nodze? 

Jeśli coś takiego było to tylko jako prototyp, jeśli masz takie coś to nań 99,9999% produkcja chałupnicza    
Tak, da się przełożyć wodzik i założyć aparat nożny, ale nie wiem czy się zmieści pod dekiel, bo to że trzeba zrobić dziurkę to normalne. Nie wiem też czy nadlew z gwintem do mocowania pokrywy nie będzie przeszkadzał i nie trzeba będzie go zniwelować tak żeby dekiel trzymał się tylko na 2 śruby. Chociaż chyba gdzieś takie coś widziałem.

025 różni się oprócz aparatu lewym kareterem i pokrywa, właśnie dlatego że jest ona przykręcana w innym miejscu.

PS. 025 ma otwór na linkę biegów. 
Edit---przynajmniej ja taki miałem, analiza Google grafika przynosi mieszane uczucia,

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2021 22:13:44 przez romek.)
 |  |  
	| 21-08-2021 22:02:15 |  |  

| ![[+]](images/Corporate/collapse_collapsed.gif)  
 |  

| Fari   Nowy

Liczba postów: 14
 Imię: Dawid
 Pojazd: Romet Pony

| 
			| RE: Fabryczny S38 z biegami w nodze? 

(21-08-2021 09:47:14)Piotrekdriver1 napisał(a):  To przeróbka,zmieniasz wodzik i ponoć trzeba obudowe zmieniacza biegów dociąć.Zobacz że zapewne masz otwór pod linke od biegów w karterze. 
Właśnie o to chodzi, że w karterach był krótki wodzik z gwintem i nożny automat (chyba starego typu), ale niestety połamany i źle pospawany i to wprowadziło mnie w błąd. I tak, otwór jest     (21-08-2021 22:02:15)romek napisał(a):  (...) ale nie wiem czy się zmieści pod dekiel, bo to że trzeba zrobić dziurkę to normalne. Nie wiem też czy nadlew z gwintem do mocowania pokrywy nie będzie przeszkadzał i nie trzeba będzie go zniwelować tak żeby dekiel trzymał się tylko na 2 śruby. Chociaż chyba gdzieś takie coś widziałem.
 025 różni się oprócz aparatu lewym kareterem i pokrywa, właśnie dlatego że jest ona przykręcana w innym miejscu.

No toś mnie pocieszył... Planowałem po złożeniu silnika dokupić dekiel od 025 i ogień, a jednak czeka mnie modowanie pokrywy, albo odlew własnej :/

Rozumiem, że aby wrócić do biegów w łapie, trzeba będzie znowu rozpoławiać silnik i wymienić wodzik? Czy da się to zrobić na nakrętkę z założoną sprężyną w środku?
  (21-08-2021 22:41:43)Norweski Zomowiec napisał(a):  Dawno temu ludzie modowali s38 na nożne i da się to zrobić. Sam zamierzam coś takiego zrobić, jak będę mieć silnik 
Też widziałem o tym tematy, tylko nie było żadnego foto wyniku końcowego
			 |  |  
	| 22-08-2021 23:41:27 |  |  

| ![[+]](images/Corporate/collapse_collapsed.gif)  
 |  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

| 

|