Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Ogar 200 odblokowywanie. - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Wątek: Ogar 200 odblokowywanie. (/showthread.php?tid=55915)

Ogar 200 odblokowywanie. - bartekbartek1234 - 18-07-2026 21:39:41

Witam, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem ogara 200 z 89' roku, i chciałbym go odblokować, ale nie za bardzo ingerować w silnik czyli ustawianie zapłonu, tłok czy coś w tym stylu, więc czy samo wymienienie dysz w ikovie, króćca (co już zrobiłem) i ucięcie kolanka na 3-4 cm coś da? Na razie wymieniłem sam króciec i różnicy w mocy ani prędkości nie ma.

RE: Ogar 200 odblokowywanie. - Dawdzio - 19-07-2026 01:30:21

Nie ma i nie będzie, jeśli już są różnice to symboliczne. Warto to zrobić raczej dla większej sprawności niż tego mitycznego wzrostu mocy.

Tak przy okazji: ustawienia zapłonu nie zaliczałbym do ingerencji w silnik. Przy zapłonie stykowym okresowa kontrola zapłonu jest zwykłą czynnością eksploatacyjną.

RE: Ogar 200 odblokowywanie. - bartekbartek1234 - 19-07-2026 12:11:20

To skąd ludziom w tych wszystkich postach bierze się ten mityczny wzrost mocy i prędkości?

RE: Ogar 200 odblokowywanie. - romek - 19-07-2026 13:08:46

A to dysze się różniły na Polskę ? XD myślałem że zawsze była 68. Druga rzecz jeśli silnik jest zmęczony to cudów nie będzie. Kolanko możesz skrócić to przecież nie problem tak samo jak przestawić zapłon (lecz po 1 to ja już zgłupiałem na ile się powinno go ustawić bo nawet Czesi różnie piszą, po 2 to od nowości na pewno był x razy regulowany i warto sprawdzić i tak ).

RE: Ogar 200 odblokowywanie. - Bob_Harley - 19-07-2026 17:38:27

Moją jafką na zębatce 12z, z oryginalnym czeskim cylindrem, "odblokowaniem" wszystkiego: skrócone kolanko, dysze 38/68, zapłon na 2mm, byłem w stanie jeździć około 60kph, ale przelotowa to była max 55kph, na 13z pewnie by uzyskał ze 60 przelotowo, ale trzeba mieć na uwadze ze to tylko motorower

Ale i tak największa różnica była po zamontowaniu cywilizowanego gaźnika PZ19 zamiast tego durszlaka cieknącego Jikova, na PZ19 nawet 70kph mi sie udało złapać ale silnik już tak wył że mało sie nie rozleciał pewnie xD no i wtedy można przynajmniej gazem jakoś sterować a nie 0-1 jak na Jikovie