![]() |
Gaźnik zalewa silnik Ogar 200 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Gaźnik zalewa silnik Ogar 200 (/showthread.php?tid=55255) |
Gaźnik zalewa silnik Ogar 200 - cebula642 - Wczoraj 22:04:19 Witam, Mój problem polega na tym, że Ogar 200 z silnikiem Jawa 223 po odkręceniu paliwa ile bym się nie nakopał to za nic nie odpali. Postoi 5-10 min odpala i silnik pracuje dopóki mu się w komorze pływakowej nie skończy paliwo. W tym momencie przydałoby się odkręcić paliwo lecz jeśli tak właśnie robię to silnik znowu zalewa i tak w kółko. Gaźnik oryginalny Jikov na dyszach 68mm i 38mm, iglica na drugim rowku od góry, poziom w komorze pływakowej jest ustawiony na trochę mniej niż zalecane 14mm. Pływak szczelny, nie siąknie paliwa. Zapłon ustawiony poprawnie, iskra dosyć spora, ale w mojej opinii to raczej nie wina zapłonu, a gaźnika. Co można zrobić, aby zapobiec ciągłemu zalewaniu silnika ![]() RE: Gaźnik zalewa silnik Ogar 200 - romek - Wczoraj 22:10:06 Pływak pływakiem ale masz pewność że zaworek w pokrywce działa poprawnie ? RE: Gaźnik zalewa silnik Ogar 200 - cebula642 - Wczoraj 22:14:32 Tak, blaszka bez żadnych oporów zamyka zaworek, który odcina paliwo RE: Gaźnik zalewa silnik Ogar 200 - Dinozaur - Wczoraj 23:00:49 Witam, trzeba koniecznie sprawdzic - czy gaznik nie 'terkocze' na kroccu dolotowym, czy ciasno z nim jest skrecony ? Bo jesli ma chociaz 'dyche luzu', jesli da sie go dlonia poruszyc / w stosunku do sztywno dokreconego do cylindra krocca ssacego, chocby o 'piec setek - dyche luzu', to wpada w czasie pracy silnika w mocne drgania rezonansowe, ktore powoduja nieustanne 'otwieranie sie zaworka' doplywowego paliwa i zalewanie sie gaznika - bo moze sie otwierac nawet kilkanascie - kilkadziesiat razy / na sekunde wtedy. Pozdrawiam. RE: Gaźnik zalewa silnik Ogar 200 - Bob_Harley - Dzisiaj 01:30:33 A świeca mokra po wykręceniu? Jeśli to rzeczywiście oryginalny Jikov z epoki to na pewno zajechany na ament i z własnego doswiadczenia wiem ze juz lepiej wstawic choćby współczesny zamiennik, tylko moze nie taki najtańszy. |