![]() |
Pęknięty karter - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Pęknięty karter (/showthread.php?tid=55216) |
Pęknięty karter - grz3513k - Wczoraj 19:14:33 Cześć, po rozebraniu silnika 023 okazało się, że jest pęknięty karter ![]() RE: Pęknięty karter - Bob_Harley - Wczoraj 20:56:58 500 + 200 za taką naprawe? ja bym sie nie bawił tylko poszukał moze wręcz w miare kompletnego silnika. U siebie w jafce mam pęknięty karter w miejscu łączenia za pomocą długiej śruby M8 i co? I nic nie robiłem, wstawiłem tylko dłuższą śrube zeby gwint łapało i do tej pory chodzi RE: Pęknięty karter - romek - Dzisiaj 06:49:23 Dlatego dziwię się że nikt jeszcze nie podjął produkcji nowych karterów, naprawa droga, jak dobre gniazda łożysk to ja bym się rozejrzał za jakimś lokalnym fachowcem tylko musi wiedzieć o co chodzi (osiowanie) Pęknięty karter - grz3513k - Dzisiaj 21:55:21 W jednym karterze nowe łożysko wchodzi luźno a w drugim ciasno. Czy można ten otwór zaspawać na równo? Prawdopodobnie były by wtedy mniejsze koszty. RE: Pęknięty karter - tomangelo - Dzisiaj 22:20:36 (Dzisiaj 06:49:23)romek napisał(a): Dlatego dziwię się że nikt jeszcze nie podjął produkcji nowych karterów, naprawa droga, jak dobre gniazda łożysk to ja bym się rozejrzał za jakimś lokalnym fachowcem tylko musi wiedzieć o co chodzi (osiowanie) Podejrzewam że uruchomienie produkcji takich karterów kosztuje zbyt wiele w stosunku do przewidywanego zarobku. Co innego zrobić prototyp, co innego seryjna produkcja. Formy, materiał, odlewanie, obróbka, kontrola jakości - to wszystko kosztuje. Dwa, to nie wiem jak przepisy stoją z produkcją takich silników, które powinny być mimo wszystko oznaczane. Czy jest jakiś urząd który w jakiś sposób pilnuje numeracji i czy trzeba wtedy spełniać jakieś wymagania. Pewnie że tak samo trzeba rozpocząć produkcję tłoków, cylindrów czy innych części zamiennych i to działa. Ale pewnie gdyby to był dochodowy biznes to pewnie ktoś już by się za to zabrał. |