![]() |
Romet Jubilat 2 "za stówkę" - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Romet Jubilat 2 "za stówkę" (/showthread.php?tid=50767) Strony: 1 2 |
Romet Jubilat 2 "za stówkę" - Jorginsson - 18-06-2020 13:24:58 Czołgiem! Z motorowerami ostatnio nic się nie dzieje, generalnie jak to o tej porze roku - milion innych zajęć - proza życia... Ale to życie zaskakuje nieraz bardzo miło - rower, o którym mowa w tytule przydarzył mi się w sumie "niechcący" ![]() Historia jest prosta: chciałem kupić koledze jakiegoś składaka na działkę, w formie wdzięczności za pewną przysługę, taki typowy "rower dyspozycyjny" - wiecie o co chodzi ![]() ![]() Cóż, kolega stwierdził, że szkoda takiego na działkę no i muszę się przyznać, że miałem taką nadzieję - po cichu liczyłem, że tak własnie powie ![]() Jubilacik zostaje ze mną i bardzo się z tego powodu cieszę, bo jest naprawdę ładny. Zdjęcia tego nie oddają, a już na pewno nie te z kotami, miskami i mieszkaniami do remontu w tle - ale chwilowo lepszych nie mam, chociaż na pewno wybiorę się nim gdzieś w plener z aparatem, bo zasługuje na to ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oczywiście znawcą żadnym nie jestem, więc z chęcią wysłucham wszelkich wskazówek odnośnie tego, jak powinien taki egzemplarz w oryginale wyglądać, bo ten ma stan niemalże fabryczny - i do takiego chciałbym się jak najbardziej zbliżyć (pomijając to, że najprawdopodobniej rowerek otrzyma biegi z Zenita - ale to "insza inszość"). Widzę brak spodka narzędziówki, ale mam taki w piwnicy, jest też uchwyt po ramieniu bezpieczeństwa - a skoro jest uchwyt, to i będzie to ukochane przez Was ramię ![]() Zamówiłem też odblaski na szprychy - szare. Ale czy takie powinny być? Po jednym, czy po dwa na koło? ___ Zagapiłem się i nie dodałem posta, zamiast tego leżał tak sobie "w podglądzie" przez dwa dni... Teraz kiedy to piszę (i ostatecznie go dodam) mam już w zasadzie lepsze zdjęcia, no i doszły wspomniane akcesoria. Poskładam wszystko do kupy, zgram fotki i jeszcze dziś będzie aktualizacja. RE: Romet Jubilat 2 "za stówkę" - RaszkoV - 18-06-2020 16:19:54 Jubilacik cudowny, pozbyć się jedynie tych odblasków i laleczka ![]() RE: Romet Jubilat 2 "za stówkę" - zaz - 18-06-2020 16:42:06 Bardzo ładny jubilacik. Zrób mu serwis dokładnie to zrób mu smarowanie ewentualnie wymień łożyska i polerkę i warto poszukać oryginalnej narzędziówki z kluczami i pozbyć się tego lusterka i odblasków i będzie cacy rowerek. A jeśli masz ramie i odblaski i lusterko z epoki to też warto dać. A jeśli chcesz mu dać biegi to warto poszukać koła lub samej przerzutki shimano 333 z manetką i linką i obejmami na ramę oraz tylnym hamulcem. Ewentualnie całego luxa i przełożyć to co potrzebujesz. A który jest to rocznik bo obstawiam że końcówka lat 80tych RE: Romet Jubilat 2 "za stówkę" - Jorginsson - 18-06-2020 21:29:23 Ok, macie tu trochę lepsze zdjęcia, w miłej, działkowej scenerii ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Romet Jubilat 2 "za stówkę" - Jaca - 19-06-2020 01:02:09 Hmm W czasach gdy były nowe brała mnie cholera że nie mam "zachodniego górala" Że mój Wigry 3 jest już 4raz spawany i się nie składa. Że Zenit ma tylko 5 biegów, małe koła i jest strasznie wolny. Większości tych "zachodnich górali" już nie ma a Romety nadal żyją i cieszą oko Miłego użytkowania RE: Romet Jubilat 2 "za stówkę" - zaz - 19-06-2020 09:38:16 Jorginsson ładnie się prezentuje rowerek w tej scenerii RE: Romet Jubilat 2 "za stówkę" - Jorginsson - 19-06-2020 22:20:50 Chyba zaz pójdę za Twoją radą i założę biegi w pieście, tym bardziej, że Dawdzio znalazł i oferuje mi coś takiego. "Chorągiewka" już jest, ale w takim sobie stanie, lekko wyblakła i postrzępiona, jakby trochę przeszła... Macie jakiś pomysł na przywrócenie jej dawnego blasku? Narzędziówkę, a raczej jej spód mam, mam też klucze z cechowaniem Rometu, mam też odblaski na koła, no i apropos odblasków (i nie tylko): a) po jednym czy po dwa na koło? b) zamówiłem szare - mogą takie być? b') z rowerem były czarne, ale nie na śruby tylko na takie zatrzaski - niestety oba popękane - trzyma się to jakoś, ale klejenie w tym miejscu raczej nie zda egzaminu, bo tam są duże naprężenia; mogę dodać zdjęcie o czym mowa c) odblask na bagażniku rozumem, że nie jest oryginalny i nie pasuje? (przedni usunąłem) d) lusterko to rozumiem, że Vitrocer bądź Gozamet? Wiem, że to "tylko" Jubilat, ale chciałbym mu nadać maksymalnie epokowy sznyt. Nawet upatrzyłem opony ![]() RE: Romet Jubilat 2 "za stówkę" - RaszkoV - 19-06-2020 22:36:14 1) Po jednym na koło 2) Jeśli solidarnościowe, to jak najbardziej tak ![]() 3) Prawdopodobnie nieoryginalne 4) Odblask dołożony, zdecydowanie do zdemontowania ![]() 5) Otóż to. Widzę że szykuje się elegancki jubilacik ![]() RE: Romet Jubilat 2 "za stówkę" - Jorginsson - 20-06-2020 04:23:07 Dzięki RaszkoV! Solidarnościowe ![]() To w zasadzie wiem już prawie wszystko, czas na ogłoszenia parafialne - zanim pozakładam tematy, napiszę tu... Toteż potrzebuję: - przedniej lampy jak na zdjęciu - moja niestety pękła w miejscu mocowania (tak go kupiłem) i klejenie nie zdało egzaminu - wytrzymało dzień w miarę intensywnej eksploatacji... Z chęcią zakupię więc taką, wolną od uszkodzeń ![]() - felgi/ rafki na 28 szprych, pod piastę z przekładnią, ale w dobrym stanie. - jeśli ktoś ma odpowiednie lusterko to również z chęcią kupię (najlepiej z czarną kedrą) - na aledrogo jest ich sporo, ale pytam pierw Was ![]() RE: Romet Jubilat 2 "za stówkę" - zaz - 20-06-2020 10:04:22 Jorginsson oprócz piasty poszukaj też hamulca tylnego z klamką. Nawet mam klamkę na sprzedaż metalową. RE: Romet Jubilat 2 "za stówkę" - Jorginsson - 20-06-2020 15:47:17 Będziemy o tym rozmawiać ![]() RE: Romet Jubilat 2 "za stówkę" - And1 - 20-06-2020 16:22:24 Prezencja pierwsza liga ?? RE: Romet Jubilat 2 "za stówkę" - Jorginsson - 21-06-2020 04:47:47 Apropos prezencji, to na wzór Jubilata zaza, ale również tego Zenita: Zenit Special '89 - PRLbikes mój egzemplarz także będzie przystrojony bielą. zazowi w ogóle dziękuje za poświęcony czas, cenne wskazówki i generalnie przesympatyczne podejście. Wymieniliśmy sporo wiadomości, w których dostałem masę wskazówek, linków do części oraz odpowiedzi, na moje może i głupie pytania, ale kolega ani przez moment nie stracił cierpliwości. Dzięki takim ludziom to forum ma sens - bezinteresowna pomoc i zaangażowanie. Bez dewaluowania, bez wywyższania się, tylko wspólna pasja, która Nas tu wszystkich łączy. To naprawdę daje pozytywny zastrzyk energii i solidnego, motywacyjnego kopa ![]() A wracając do Jubilata za stówkę - pochwalę się, że dostanie naprawdę fajne rzeczy ![]() - dźwignia mimośrodowa zatrzasku ramy - u mnie w tym jedynym miejscu jest nakrętka, no ale już nie długo... - biała osłona łańcucha - odblaski na koła "Solidarność" szare (nowe z epoki) - niklowany bagażnik - obecny, w kolorze ramy, jest w paru miejscach obdarty, a poza tym "błyskotki" to jakby nie patrzeć atrybut tamtej epoki ![]() - białe siodło - z tego się naprawdę cieszę, że udało mi się je trafić i to w przyzwoitej cenie ![]() - opony z białym bokiem - choć to akurat tymczasowo, bo w tej kwestii chciałbym się Was jeszcze poradzić No i coś, co uważam za absolutne zwycięstwo: - piasta z 3-ma biegami STRUMEY ARCHER z białymi chwytami (obrotowa manetka) w komplecie! Kosztowała 2x tyle, co cały rower, ale to chyba nie dziwne. Minusem jest czarny pancerz linki, ale w tej kwestii jeszcze pomyślę. Piasta jest na 28 szprych (i w zestawie z obręczą 20") i tylko jakimś cudem chyba - znalazłem do niej również felgę/ rafkę 24" 28H, która wydaje się całkiem przyzwoita (zweryfikuję jak dojdzie). Będę musiał jeszcze dokupić (znaleźć...) takie elementy jak: - przednią lampkę - tak jak na zdjęciach z pierwszych postów - tylny hamulec - metalowe dźwignie hamulców - białe pancerze - ale jeszcze się zastanowię - narzędziówkę - lusterko (może nada się to, które mam) Chorągiewkę mam, ale wymaga nieco troski i przy okazji otrzyma biały kolor. Na białe pedały "z epoki" raczej nie mam co liczyć, więc pewnie "tymczasowo" założę współczesne, zbliżone wzorem do tych, które są obecnie w rowerze. Kwestia opon - jedyny wzór jaki mi się naprawdę podoba jest na 3/8 cala. Mogę taki zastosować, czy musi być 1,75? Aktualizacje niebawem! RE: Romet Jubilat 2 "za stówkę" - zaz - 21-06-2020 10:09:59 Ja bym pedałów nie ruszał i zostawił te co są i szukał białych. A co do lusterka bym szukał oryginalnego najlepiej nowego. Linki z białym pancerzem to bez problemu kupisz w sklepach rowerowych RE: Romet Jubilat 2 "za stówkę" - Jorginsson - 21-06-2020 12:58:03 Pedałów na pewno będę szukał białych takich, jakie powinny być docelowo. A lusterko mam osobno Vitrocer z osiemdziesiątych lat z białą kedrą ![]() |