Poszukuję dobrego elektronika - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: Poszukuję dobrego elektronika (/showthread.php?tid=47287) Strony: 1 2 |
Poszukuję dobrego elektronika - kaziq - 15-08-2018 18:18:10 Jak w temacie, poszukuję fachowego elektronika który wykona mi regulator napięcia 6v do cewek bezmasowych w silniku 027. RE: Poszukuję dobrego elektronika - seler1500 - 15-08-2018 20:36:04 Może samemu, mostek prostowniczy, kondensator, przetwornica obniżająca. Tak by było najtaniej i najsprawniej. RE: Poszukuję dobrego elektronika - kaziq - 15-08-2018 22:02:55 Ja sam nie posiadam dostatecznej wiedzy aby takie układy konstruować, chyba że ktoś byłby faktycznie tak dobry i przybliżył co nie co budowę takiego urządzenia, do tego dochodzi oczywiście jeszcze przewinięcie cewek ładowania... RE: Poszukuję dobrego elektronika - seler1500 - 15-08-2018 22:34:14 Gotowy moduł przetwornicy o prądzie maksymalnym 5 A kosztuje 12,50, więc niezbyt opłaca się konstruować ją samemu, chociaż można. Mostek prostowniczy to koszt 2 - 3 zł, kondensator drugie tyle i masz całkiem dobry, wysokiej sprawności układ ładowania, można się pokusić o mostek na diodach Schottky, straty będą jeszcze niższe. Jeśli mimo wszystko nie czujesz się na siłach, mogę pomóc, pisz pw. RE: Poszukuję dobrego elektronika - kaziq - 15-08-2018 22:43:31 Na razie może piszmy tutaj, bedą informacje dla potomnych, jak w wyżej wymienionym przez ciebie układzie odbywało by się odłączenie ładowania powyżej potrzebnej wartości na akumulatorze a jak załączenie, to za sprawą przetwornicy step up/step down, tak? Faktycznie byłby to prostszy układ niż mi się wydawało? RE: Poszukuję dobrego elektronika - seler1500 - 15-08-2018 22:47:09 Jakie tam odłączenie, działa to tak jak alternator, tyle, że z ograniczonym prądem ładowania, w końcu cewki mają ograniczoną wydajność prądową. Czyli utrzymuje na akumulatorze ustalone napięcie, w przypadku akumulatora kwasowego 6V będzie to 7.2 V. Co więcej, możemy wartość napięcia ładowania bardzo precyzyjnie ustawić. Prościutki: Cewki ładowania > mostek z filtrem > przetwornica > akumulator. Myślę, że sensownie byłoby cewki nawinąć na 9-10 V, przetwornica i tak ładnie zbije napięcie, a ładowanie będzie od najniższych obrotów. Uprzedzając Twoje pytania - przetwornica obniżająca prawie się nie grzeje, osiąga sprawność rzędu 90 - 95 %. RE: Poszukuję dobrego elektronika - kaziq - 15-08-2018 22:53:02 Aha, czyli przetwornica jest na tyle "inteligentna" że w przypadku przeładowania ogranicza prąd podawany baterii? RE: Poszukuję dobrego elektronika - seler1500 - 15-08-2018 23:06:18 Nie wiem, czy ogranicza prąd, zachowuje się jak regulator w samochodzie, czyli utrzymuje stałe napięcie 7.2 V. Przy takim napięciu nie ma możliwości przeładowania. W zasadzie nie wiem, jak zachowa się przetwornica, mogę ją kupić (i tak mi się przyda) i przetestować, jak zachowa się cały układ, wtedy dam znać. RE: Poszukuję dobrego elektronika - kaziq - 15-08-2018 23:10:54 No zaraz, taki regulator przecież nie jest do końca regulatorem jeśli stale utrzymuje 7,2v, przecież w końcu akumulator ulegnie przeładowaniu (wszystkie odbiorniki nie pracują cały czas). Masz jakoś poprawione ładowanie w swoim charcie? Jeśli możesz to tak, sprawdź tą przetwornice, choć wątpie że ona coś obniży, w końcu do tego sa układy sterujące. RE: Poszukuję dobrego elektronika - seler1500 - 15-08-2018 23:16:51 No nie wiem, a jak wygląda ładowanie w samochodach? Masz tam stałe 14.4V Przetwornica jest tu tylko regulatorem napięcia, ale szeregowym, a nie zwarciowym. RE: Poszukuję dobrego elektronika - kaziq - 15-08-2018 23:31:06 No ale przecież w samochodzie jest alternator ze szczotkami przy wirniku i w razie przeładowania jest ograniczany prąd wytwarzany w samym alternatorze, w przypadku pradnicy z magnesami stałymi cewki dają cały czas maksymalną wydajność, którą w razie przeladowania bateri ma ograniczać regulator stratny odlączając lądowanie i zamieniając prąd w ciepło. RE: Poszukuję dobrego elektronika - seler1500 - 15-08-2018 23:36:50 Dlatego pisałem, że to przetestuję, bo nie wiadomo, co z nadwyżką energii. Jeśli plan nie wypali zawsze można zapakować standardowy regler zwarciowy, mogę wykonać. RE: Poszukuję dobrego elektronika - rafi555 - 15-08-2018 23:38:23 (15-08-2018 23:31:06)kaziq napisał(a): No ale przecież w samochodzie jest alternator ze szczotkami przy wirniku i w razie przeładowania jest ograniczany prąd wytwarzany w samym alternatorze... Nie do końca tak jest. RE: Poszukuję dobrego elektronika - kaziq - 15-08-2018 23:41:11 Oczywiście, jeśli jesteś w stanie zrobic dla mnie sprawne urządzenie, to jestem chętny skorzystac z twoich usług, ale zaczekam z ciekawości na próbę przetwornicy. RE: Poszukuję dobrego elektronika - seler1500 - 15-08-2018 23:43:01 Ogranicza moduł regulatora, i nie prąd a napięcie, ale nie jest to regulator stratny, w końcu w alternatorze mamy elektromagnes, którym można sterować, a nie magnesy stałe. Okej, ale trochę to potrwa, zanim przyjdzie paczka. |