![]() |
obrotomierz dla silnika szczotkowego. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Hydepark (/forumdisplay.php?fid=23) +--- Wątek: obrotomierz dla silnika szczotkowego. (/showthread.php?tid=22828) |
obrotomierz dla silnika szczotkowego. - kamil97 - 15-02-2014 00:08:15 Czy da radę podłączyć obrotomierz od fiata 125 do silnika sczotkowego np z wiertarki? Oczywiście regulacja obrotów silnika będzie. Jeśli nie to macie pomysły na jakiś inny obrotomierz? RE: obrotomierz dla silnika szczotkowego. - BigSoft - 15-02-2014 00:50:47 Nie da rady. Pomysł mam - czujnik na wale silnika + układ formujący i ten Twój obrotomierz. Pytanie - po co? RE: obrotomierz dla silnika szczotkowego. - kamil97 - 15-02-2014 00:55:33 Mam zamiar stworzyć maszynę do testowania cewek. -kartery -wał - silnik z wiertarki(szczotkowy) - regulator obrotów silnika - mierniki itd No i właśnie przydał by mi się obrotomierz bym mógł wiedzieć przy jakich obrotach są dane napięcia itd RE: obrotomierz dla silnika szczotkowego. - BigSoft - 15-02-2014 01:05:36 Jeżeli masz zamiar testować zapłony do 223, to nie widzę problemu. Robisz do tego normalny układ zapłonowy, tj cewka butelkowa + świeca. Podłączasz obrotomierz (zasilanie bierzesz z akumulatora) i gotowe. RE: obrotomierz dla silnika szczotkowego. - kamil97 - 15-02-2014 01:12:30 No fakt nie pomyslalem. Dzięki za pomoc ![]() A jeszcze się zapytam bo u mnie wcześniej na samych platynkach obrotomierz skakał(wskazówka). No i tu też raczej by skakal. Masz jakiś pomysł na to? RE: obrotomierz dla silnika szczotkowego. - BigSoft - 15-02-2014 01:19:28 Nie powinno nic takiego mieć miejsca. Może problem leży w zasilaniu obrotomierza? RE: obrotomierz dla silnika szczotkowego. - kamil97 - 15-02-2014 01:24:44 Właśnie nie bo teraz na module chodzi płynnie. Wina leży w sygnale. A czy jeżeli podłączył bym na na sygnale mostek prostowniczy to bd to działać prawidłowo? cewka zaplonowa,kondek>mostek prostowniczy> cewka butelkowa, obrotomierz RE: obrotomierz dla silnika szczotkowego. - BigSoft - 15-02-2014 01:31:13 Nie wiem coś Ty tam namieszał z tym obrotomierzem, ale oryginalny od dużego fiata nie działa z CDI gdy podłączysz go standardowo pod cewkę butelkową. Natomiast działa poprawnie na klasycznym zapłonie z przerywaczem...... W Twoim przypadku najlepiej będzie nawinąć 20-50 zwojów drutu na przewód WN i jeden koniec podłączyć do wejścia na impulsy (do obrotomierza). Drugi koniec pozostaje luźny. RE: obrotomierz dla silnika szczotkowego. - kamil97 - 15-02-2014 01:35:25 Nagram filmik to zobaczysz że na cdi chodzi lepiej niż na standardowym zapłonie ![]() Podłączenie to samo. Sygnał z cewki butelkowej. Na standardowym zapłonie wskazówka latala po całej tarczy a na module chodzi płynnie. tu jest filmik z pracy obrotomierza na standardowym zapłonie. http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=22828 |