![]() |
[Chart] Problem z zapłonem - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: [Chart] Problem z zapłonem (/showthread.php?tid=20272) |
Problem z zapłonem - darek23 - 14-11-2013 13:40:27 Witam Od niedawna posiadam Charta i od samego początku mam z nim problemy. Mianowicie w momencie gdy go kupowalem był na chodzie, ale przy przegazowaniu na "luzie" przerywał, dusił się, nie dało sie go wkręcić na obroty, w czasie jazdy pracował w miarę normalnie. Na drugi dzień nie odpalił wcale i nie odpala w dalszym ciągu. Zacząłem sprawdzać po kolei, gaźnik, zapłon moduł, wymieniłem tłok pierścienie i simmeringi na wale. Iskrę miał chociaz nie na każdej świecy i tylko na bardzo małej przerwie na świecy. Paliwo podaje świeca mokra. Pomierzyłem miernikiem cewki moduł cewke wn. Wyszło że moduł sprawny cewka wn i impulsator jest ok natomiast cewka zasilajaca wyszło że padnieta poniewaz miala opór w granicach 400-500 om. Wykręciłem zapłon wyjąłem ta cewke i po wyjeciu miala juz 600om. Po dokładnym obejrzeniu jej i poprawienu lutów wychodziło juz od 700-760 om(miernik mial jedna koncowke oberwana dotykalem samym kabelkiem wiec moglo dobrze nie stykac dlatego taka rozbieznosc ![]() ![]() Pozdrawiam Darek RE: Problem z zapłonem - BigSoft - 14-11-2013 22:53:11 Cewka ma przerwę w uzwojeniu, dlatego tak skacze jej rezystancja. Masz typowe objawy jej uszkodzenia. Musisz ją wymienić na nową lub zastosować cewkę niskiego napięcia + transformator 6V/230V. RE: Problem z zapłonem - darek23 - 15-11-2013 00:41:21 Z tego co się orientuję to tej cewki nie da się dokupic osobno. Więc zostaje mi zakup nowego zapłonu lub przewinięcie cewki i dokupienie takiego trafo. Z racji tego że nie za bardzo znam się na tak powaznych sprawach w dziale elektryki pozostaje mi kupienie zaplonu. Orientuje sie moze ktos czy te dostepne obecnie w sklepach zaplony daja rade i czy dlugo wytrzymuja? Czy lepiej szukac orginalnego uzywanego? Ceny na allegro sa podobne a nie chce sie wpakowac za roznice 30-40zl miedzy nowym a uzywka bo nigdy nie wiadomo na co sie trafi. RE: Problem z zapłonem - stqc - 15-11-2013 09:41:46 Pokaż mi gdzie ty znalazłeś nowy zapłon do Charta ![]() PS. Sk*terdebica może ma cewke http://skuterdebica.hg.pl/index.php?p=chart kiedyś się u nich takie rzeczy kupywało, zadzwoń może uda im się sprowadzić ![]() RE: Problem z zapłonem - darek23 - 15-11-2013 13:49:33 http://www.motorpol.opole.pl/?go=oferta&id=16-2-1327481070&master=16&sub=2&from=dzial Swego czasu na allegro byly "niby nowe" zaplony w cenach 130-140 w ofercie jakiegos sklepu chociaz nie wiem ile w tym prawdy. Faktycznie wygladaly na nowe jednak reki nie dam sobie uciac. Uzywki w granicach 100zl. Dlatego zapytałem o ta kwestie. Dzwonilem do tego sklepu niestety powiedzieli ze na dana chwile nie ma mozliwosci sprowadzenia samej cewki, mam probowac w przyszlym tygodniu moze cos znajda. Wiec ogolnie jest lipa bo na ta chwile nie ma takze na allegro zadnego zaplonu a chcialem troche podgonic projekt charta bo zajmuje mi pol garazu a samochod musi stac pod chmurka ![]() RE: Problem z zapłonem - EGON - 16-11-2013 11:44:32 Ja taką cewkę kupiłem w s.kuterdebica chodź teraz nie widzę jej na www ale może zadzwoń do nich i zapytaj w każdym razie mam używaną sprawną jak coś bo ja wymieniłem nie potrzebnie winny u mnie był moduł RE: Problem z zapłonem - darek23 - 16-11-2013 11:58:23 Egon dzwoniłem narazie nie maja. Kazali mi we wtorek dzwonic i pytac ale od razu mnie uprzedzili ze to towar deficytowy i bedzie ciezko sama cewke dokupic. Poluje na caly zaplon ale wolalbym sama cewke dokupic bo wiadomo mniejsze koszta. RE: Problem z zapłonem - darek23 - 04-12-2013 20:58:01 Witam ponownie. Zakupiłem uzywany podobno sprawny iskrownik i po wstepnych pomiarach wyszlo mi ze cewka zasilajaca ma ~850 om. Czy bedzie to chodzilo? RE: Problem z zapłonem - skalpel155 - 04-12-2013 21:11:33 MA wiecej niz w normie, powinno isc, zamontujesz to sie dowiesz RE: Problem z zapłonem - darek23 - 04-12-2013 21:19:50 No właśnie i to mnie dziwiło że więcej niż być powinno. Tylko nie wiedziałem czy to jest znowu jakaś usterka czy nie. Zamontuje dopiero w sobote bo niestety teraz nie ma czasu ze względu na pracę i pogodę ![]() |