![]() |
nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) (/showthread.php?tid=14738) |
nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - nie_mientki - 23-05-2013 00:16:39 Rozgrzebałem Uaza, cafe racera, czas zacząć i nie skończyć kolejny sprzęt. Tym razem rower, więc jest szansa na skończenie przed Wielkanocą 2057. Stan wyjściowy znacie, kiedyś pokazywałem: ![]() Full wypas lat 70, czyli shimanochy. Rozebrałem to i nie wiem jak działa. Trochę jak jakaś przekładnia planetarna, w sumie nie ogarniam ![]() ![]() Patent tatusia na brudne plecy, czyli złączenie dwóch błotników. Nity rozwiercę, będzie jak w oryginale. Czyli brud wraca na plecy. ![]() ![]() Ciekawostka z opony. Rekomendowane ciśnienie w abstrakcyjnej jednostce "funt na cal kwadratowy" ![]() ![]() Osłona łańcucha, jak widać wymaga sporo pracy. ![]() ![]() ![]() Zmęczone klamki zamienię na nowe. Stare były w chromie, nowe są z amelinum. Szkoda, ale wyglądają znacznie lepiej. ![]() No i zostawiłem go w takim stanie. ![]() Jeśli macie pomysły na fajny kolor to chętnie posłucham. Mam pod ręką smerfny niebieski i oczojebny pomarańczowy. Ale jak usłyszę lepszy pomysł to... RE: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - MichalSR50 - 23-05-2013 00:37:58 Ale bym nim pocinał! Marzy mi się taki ala Polo ![]() ![]() RE: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - nie_mientki - 23-05-2013 00:57:30 Jeśli czerwony to na pewno nie taki jak był oryginalnie. "Zgniła i nieświeża czerwień" tak bym to nazwał. Jak bym miał taką truskawkę to bym jej nie zjadł. RE: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - miki1999 - 23-05-2013 16:10:03 W końcu się za niego wziąłeś ![]() RE: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - Taśma - 23-05-2013 16:12:58 Oczojebna pomarańcz! Najlepsza... ![]() RE: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - Żak1962 - 23-05-2013 16:47:32 One były takie produkowane czy to jest przeróbka? RE: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - wnusiu94 - 23-05-2013 16:53:24 (23-05-2013 16:47:32)Żak1962 napisał(a): One były takie produkowane czy to jest przeróbka? To w 100% oryginalny (poza np. przednim bagażnikiem), eksportowy Romet. RE: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - nie_mientki - 23-05-2013 16:59:39 Niezupełnie. Podniesione zostały kierownica i siodełko, bo rower był taki dziecięco-młodzieżowy. ![]() (Fotka z jakiegoś amerykańskiego forum) Ten tylny, dorobiony pałąk mam z kwasówki ![]() RE: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - Żak1962 - 23-05-2013 17:12:44 A jak się nazywa? gdzie go kupić? ![]() RE: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - nie_mientki - 23-05-2013 17:25:05 Mówisz o rowerze czy pałąku? Pałąk profesjonalnie nazywają sissy-bar i może znajdziesz coś w sklepach z częściami do wypaśnych rowerów. Mój był dorobiony(pewnie jeszcze za komuny) w warsztatach przy ZA Puławy. Kto tu mieszka ten wie, że tam wszyscy wszystko na lewo z kwasówki sobie robią ![]() Jeśli chodzi o rower-w takiej wersji jak moja(z przerzutkami) to chyba nie spotkałem się w Polsce(mam tylko tę fotkę z amerykańskiego forum). Widziałem raz jakieś resztki na allegro. I użytkownik "van de loro" też ma takiego, ale bez przerzutek. I w sumie tyle... RE: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - wnusiu94 - 23-05-2013 18:08:30 (23-05-2013 17:25:05)nie_mientki napisał(a): Jeśli chodzi o rower-w takiej wersji jak moja(z przerzutkami) to chyba nie spotkałem się w Polsce(mam tylko tę fotkę z amerykańskiego forum). Widziałem raz jakieś resztki na allegro. I użytkownik "van de loro" też ma takiego, ale bez przerzutek. I w sumie tyle... Ja jeszcze mam! Co prawda mniejszy i bez przerzutek, ale jest. ![]() RE: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - tramwajarz - 23-05-2013 19:10:37 Kierownice bym sobie odkupił,ale rower miodzio szukam podobnego na 20 calach RE: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - nie_mientki - 23-05-2013 20:37:58 http://allegro.pl/romet-universal-typu-polo-77-i3264471086.html Mój fajniejszy ![]() Aż się boję za ile mógłby pójść ![]() RE: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - nie_mientki - 30-05-2013 00:44:57 W przeciwieństwie do cafe racera(który spogląda na mnie z kąta krzywym okiem) prace posuwają się szybko jak gimbusy na dożynkach Kierownica-rdza w standardowym miejscu i parę otarć. Pasta tempo i jest dobrze. ![]() ![]() ![]() Widelec rozebrany. Pod ładną, chromowaną osłonką spartaczone lakierowanie ![]() ![]() ![]() Potem wziąłem młotek i wyprostowałem z grubsza osłonę łańcucha ![]() ![]() "Sama rama bez dynama" ![]() Tu pod spodem jakieś obicia, wżery i zacieki ![]() ![]() ![]() ![]() Zdjęcia po rozdzieleniu błotników syjamskich. Chrom najgorszy od strony kół, z zewnątrz pojedyncze wżery ![]() ![]() ![]() Potem go złożyłem na podłodze i decyzja brzmi-w tym oparciu wiercę dwa otworki i siodło idzie mniej więcej do połowy jego wysokości. Obejdzie się bez skracania, będzie dość proporcjonalny. ![]() I na koniec słit focia-ile to zostało z roweru ![]() ![]() RE: nie_mientki ciągnie kolejną srokę za ogon(Universal '79) - nie_mientki - 02-06-2013 10:25:05 Psy nie szczekają, ale karawana powoli posuwa się naprzód. Skopiowałem napis z osłony, będę próbował go odtworzyć. Na serwetce, bo kalki nie miałem pod ręką ![]() ![]() Potem zacząłem szlifowanie. Tam gdzie jest wygodnie robię ręcznie, zakamarki zostaną wypiaskowane. Zrobiłem tylko fotkę główki ramy. Pegaz odszedł(*) ![]() ![]() Wewnątrz ramy troszkę rudej: ![]() Aby temu zapobiec użyłem Cortaninu i skomplikowanego systemu wtrysku bezpośredniego. ![]() I na koniec pytanie do znawców(a wiem że są). Czy te otworki służyć miały właśnie do konserwacji ramy od wewnątrz? ![]() ![]() |