rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Prawo (/forumdisplay.php?fid=99) +--- Dział: Dokumenty (/forumdisplay.php?fid=101) +--- Wątek: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika (/showthread.php?tid=14224) Strony: 1 2 |
rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - rysiek144a - 07-05-2013 10:46:20 Witajcie, mam pewien problem, mianowicie zakupiłem rometa wraz ze starym dowodem rejestracyjnym<ten papierowy>, oczywiście oc ważne, tablica jest. Problem jest tego typu ze w dowodzie w polu ,,numer fabryczny" jest wpisane: sil.006131, no i tu jest problem.Posiadam już 2 umowy KS, ciąg ich jest zachowany. W każdej z tych umów jest wpisane ten nr silnika w miejscu ,,numer silnika" a pola numer fabryczny są puste. Problem jest troszkę większy ponieważ rama była od innego motocykla i nie posiada numerów, mianowicie było to chyba w wierchowinie. Co mogę teraz zrobić? Wiem ze kiedyś numer silnika był taki sam jak numer ramy? Czy można strzelać ze nr ramy będzie taki sam? RE: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - romeciarz.1 - 07-05-2013 10:57:38 To ja myślałem że do rejestracji nie potrzebne są zgadzające się numery silnika z numerami ramy. RE: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - Semmao - 07-05-2013 11:00:10 Legalnie tego nie zarejestrujesz. Nr silnika jest nieistotny, liczą się tylko numery ramy. Masz ramę bez numerów? RE: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - rysiek144a - 07-05-2013 11:23:21 A TYCH WŁASNIE NIE POSIADAM--- jedyne co to można strzelać by było że są takie same? macie jakiś na to sposób? jak rozwiązać ten problem RE: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - sk52 - 07-05-2013 11:23:38 Mozesz isc do Wk i powiedzieć, że jest problem i pomyłka. Może jak Pani w okienku będzie miła to powie CI co najlepiej zrobić. Ale raczej legalnie tego nie przerejestrujesz. Trzeba zrobić jakiś "wałek" a Polak potrafi . Ze starymi dowodami jest ten plus, że często się zdarzały błędy i czasem da się coś z tym zrobić w WK RE: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - nie_mientki - 07-05-2013 11:27:43 Nabicie numerów przez diagnostę to jedyny z legalnych sposobów, jaki mi do łba przychodzi:/ RE: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - rysiek144a - 07-05-2013 11:28:17 W WK każdy z nas wie jak jest, więc to raczej marnowanie czasu. ,,Wałek" co np? Ogólnie troszkę dziwne to jest, ponieważ oc nadal jest płacone,tablica wszystko jest, ktoś natomiast wpisał ten nr silnika w dowód i tyle. Dziwne jest że takie rzeczy pisali kiedyś i było ok Tylko że ja nie znam numerów, mogę przypuszczać że są one takie same jak te w dowodzie, czyli zgodne z silnikiem, ale tylko przypuszczać... RE: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - nie_mientki - 07-05-2013 11:32:53 Wałek polega na tym że w nielegalny, garażowy sposób nabijasz sobie numer. I kombinujesz RE: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - Semmao - 07-05-2013 13:53:16 Daj skan dowodu. Masz w dowodzie nr ramy i nr silnika? Taki jednokartkowy stary dowód? A w maszynie nie masz nr na ramie tylko nr silnika? Rozchodzi się o kadeta? RE: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - rysiek144a - 07-05-2013 14:20:30 nie, nie jest to kadet, papiery były przy wierchowinie, jednak chciałbym je podpiąć pod motorynkę. link do zdjęcia dowodu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b30d4a405008fd5.html RE: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - nie_mientki - 07-05-2013 14:50:55 Przełóż silnik do motorynki, pojedź do diagnosty i poproś o papier że pojazd A o numerze silnika xxxxxx(te numery które masz) ma numer nadwozia YYYYYY(taki jak motorynka). Idziesz do WK i przy odrobinie szczęścia przejdzie. A jak nie to przyjedź do Puław, tu w WK są mili, pomocni i zasadniczo nie jak w urzędzie RE: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - rysiek144a - 07-05-2013 14:56:04 nie do końca to przejdzie, ponieważ bardzo możliwe że WK ma gdzieś w archiwum zapisane poprawne numery nadwozia które były przypisane do tej rejestracji. Nie wiem czy jest sens jechać pół Polski aż do Puław, czy to się opłaca. RE: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - Semmao - 07-05-2013 15:21:23 nie_mietki - nie pisz tak, bo kolega niezłą wtopę zaliczy jak A) nr ramy drynki będzie w systemie B) jak dane z dowodu będą przypisane w systemie do innego pojazdu Legalnie nie da się tego zrobić. RE: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - sebon30 - 07-05-2013 21:22:14 Musiał byś mieć znajomego w WK żeby ci sprawdził ten nr silnika, czy jest zarejestrowany jakiś pojazd o takim nr ramy jak masz ten nr silnika. Jak nie, to idziesz do znajomego diagnosty, dajesz flachę czy coś. On wydaje ci zaświadczenie o przebytym przeglądzie technicznym i ten nr silnika wpisze ci jako nr ramy. Jedziesz z tym do WK i normalna procedura. Musiałbyś te numery później na motorynkę nabić. Może to przejdzie... RE: rejestracja rometa a w dowodzie numer silnika - nie_mientki - 08-05-2013 00:38:46 (07-05-2013 15:21:23)Semmao napisał(a): nie_mietki - nie pisz tak, bo kolega niezłą wtopę zaliczy jak A) nr ramy drynki będzie w systemie B) jak dane z dowodu będą przypisane w systemie do innego pojazdu Numery ram Rometów się powtarzały, więc można zwalić na zbieg okoliczności. |