Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Komar 2350 nie można ustawić zapłonu - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Komar 2350 nie można ustawić zapłonu (/showthread.php?tid=53455)

Strony: 1 2

RE: Komar 2350 nie można ustawić zapłonu - Norweski Zomowiec - 03-08-2022 18:03:39

Z takimi problemami jakimi piszesz, pozbyłem się pozbywając się gaźnika oryginalnego na współczesny do silników czyli dellorto 14.12l. Moc silnika wróciła, reakcja na gaz natychmiastowa

RE: Komar 2350 nie można ustawić zapłonu - Orfeus - 27-08-2022 18:02:53

To znowu ja. Zrobilem szlif cylindra. Stary miał za duży luz. Wszystko złożyłem, kompresja idealna. Niestety problem ten sam. Komar nie ma siły ruszyć z miejsca. Pali dobrze, ładnie wkręca się na obroty.
Czy problemem może być sprzęgło? Trochę ciągnie, jest jakby zbyt ciasne.

RE: Komar 2350 nie można ustawić zapłonu - elmer - 24-09-2022 23:21:42

(27-08-2022 18:02:53)Orfeus napisał(a):  To znowu ja. Zrobilem szlif cylindra. Stary miał za duży luz. Wszystko złożyłem, kompresja idealna. Niestety problem ten sam. Komar nie ma siły ruszyć z miejsca. Pali dobrze, ładnie wkręca się na obroty.
Czy problemem może być sprzęgło? Trochę ciągnie, jest jakby zbyt ciasne.

Swoim zabytkiem pojeździłem dosłownie kilka dni przez trzy miesiące od kiedy go nabyłem. Dokładnie takie same problemy u mnie jak i u Ciebie. Na szczęście mam jeszcze Ogara 205 i z niego mogłem się też nauczyć kilku rzeczy. Sprzęgła mam trzy i na tą chwilę tylko jedno sprawne, ale w jego wymianie mam czarny pas Smile Jak coś Ci mogę pomóc to pisz, zdjęcia problemu mile widziane. Dziś poskładałem swojego Koszmara po spawaniu kilku elementów, nawet jeździł... Jeździł, bo po pewnym czasie pierdnął, kaszlnął i zaczął strzelać z gaźnika. Gaźnik oszalał, ale podmienię na ten z Ogra jutro i znów będę docierać szlif i kombinować z zapłonem (u mnie świeca czarna i brak reakcji na kręcenie podstawą). Platynki i kondensator mam 100%, bo na innym śmiga wszystko jak należy. Nowy klin, bo po szlifie jak go puściłem na obroty to stary ścięło Wink Wrzuć jakieś namiary na siebie, najlepiej na maila.

RE: Komar 2350 nie można ustawić zapłonu - Orfeus - 17-06-2023 19:15:11

Dzień dobry, pomyślałem, że odgrzeję ten temat, może komuś sie przyda. Problem rozwiązany. Tak jak sugerowano we wczesniejszych postach, do wymiany był wał, który od strony magneto obrócił się i miejsce na klina było przesunięte o jakes 10 stopni (na oko bo nie mierzyłem, może mniej) w lewo w porównaniu do nowego wału. Teraz wszystko jest okej, zapłon da się ustawić bez problemów.