![]() |
Romet ulep enudro Szymona - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Romet ulep enudro Szymona (/showthread.php?tid=42937) |
RE: Romet ulep enudro Szymona - Odrestaurator - 13-03-2017 23:01:33 No to zakładamy ![]() RE: Romet ulep enudro Szymona - Odrestaurator - 19-03-2017 18:08:54 Kolejne prace przy ulepie Byłem ostatnio na złomie, kupiłem lagę do Simka za 20zł i za darmo dostałem lewy korpus manetki z klamką do ulepa. Zrobiłem stelaż mocowania, będzie jeszcze skracany jakieś 10cm, przerobiłem przednie mocowania siedzenia (upitoliłem boszem ![]() ![]() https://drive.google.com/open?id=0By0dGcjHreEAT1NBcDFXVk9STHM RE: Romet ulep enudro Szymona - pajak - 19-03-2017 19:22:11 Widzę projekt ulep idzie do przodu, nie uważasz że płyta meblowa jako stelaż siedzenia nie jest za słaba? Osobiście przerobiłbym oryginalną blachę ale jak już się bawisz w "dżepetta" to daj sklejkę jest o wiele wytrzymalsza i nie łapie tak wilgoci, swoją drogą w WFM-kach oryginalnie była sklejka pod siedzeniem. Ogólnie fajnie to wygląda, czekam na dalsze zdjęcia z twojej pracy. Pozdrawiam RE: Romet ulep enudro Szymona - Odrestaurator - 19-03-2017 21:08:24 (19-03-2017 19:22:11)pajak napisał(a): Widzę projekt ulep idzie do przodu, nie uważasz że płyta meblowa jako stelaż siedzenia nie jest za słaba? Osobiście przerobiłbym oryginalną blachę ale jak już się bawisz w "dżepetta" to daj sklejkę jest o wiele wytrzymalsza i nie łapie tak wilgoci, swoją drogą w WFM-kach oryginalnie była sklejka pod siedzeniem. Ogólnie fajnie to wygląda, czekam na dalsze zdjęcia z twojej pracy. Pozdrawiam Hmm, no właśnie trochę obawiam się do tej wytrzymałości tej płyty, kiedyś w Simsonie miałem ze sklejki i była ok, deskę na 18cm ciężko znaleźć a sklejka droga i nikt w okolicy nie ma takowej. W sumie to ten stelaż i tak leży, więc nie powinien się połamać, tylko z tyłu tak wystaje ale będzie skrócony do końca ramy więc będzie cały leżeć na ramie czyli nie powinien się połamać. Ale zobaczymy. W najbliższym czasie kończymy siedzenie i dopieszczamy boczki. Możliwe że zrobię coś z tymi gorszymi ogniskami rdzy, jakąś stacyjkę, oświetlenie. Wiecie może czy opony z Simsona 2.75 szerokość pasują na Rometowskie obręcze czyli na oponę 2.25? konkretnie 16' z Kadeta bo jak z przodu będzie koło z Simsona to opona będzie szersza i to będzie wyglądać choćby z tyłu było koło od roweru xd No i na 2.75 16' jest sporo kostek chociażby Heidenau. RE: Romet ulep enudro Szymona - Quake96 - 19-03-2017 21:24:31 Skoro na 17" 2,75 wchodziły nawet oryginalnie (patrz chart) to na 16" chyba też wejdą ![]() RE: Romet ulep enudro Szymona - Odrestaurator - 22-03-2017 01:26:35 Dzisiaj mało prac, zrobiłem jedno przednie mocowanie siedzenia ze śrubki, coś jak haczyk wkłada się w dwa otwory z drugiej strony łapie się nakrętką, trzyma świetnie i nie kuje w du.. : Z tej śrubki: ![]() Zrobiłem to: ![]() ![]() ![]() RE: Romet ulep enudro Szymona - joozek - 22-03-2017 12:08:22 Hmmm, a może prościej, śruba meblowa, zamkowa ![]() Wiercisz tylko 1 otwór. ![]() RE: Romet ulep enudro Szymona - Odrestaurator - 22-03-2017 15:03:52 Chciałem dać właśnie tą śrubkę, ale obawiałem się co do wytrzymałości tej płyty, stara peerelowska. W szybkim czasie mogła się wyrobić przestrzeń w którą to zabezpieczenie wchodzi. A te dwa otwory to są dwa bo pierwszy źle nawierciłem ![]() RE: Romet ulep enudro Szymona - Quake96 - 22-03-2017 19:09:03 (22-03-2017 15:03:52)Odrestaurator napisał(a): Chciałem dać właśnie tą śrubkę, ale obawiałem się co do wytrzymałości tej płyty, stara peerelowska. Toć to certyfikat jakości sam w sobie ![]() RE: Romet ulep enudro Szymona - Odrestaurator - 22-03-2017 19:24:24 Dzisiejsze prace, zamocowany i przerobiony błotnik, stelaż siedzenia ukończony razem z mocowaniami, dałem też gumy pod bak i mocowania żeby nie drgał. Więcej zdjęć z prac jak zawsze w linku poniżej. ![]() ![]() ![]() https://drive.google.com/open?id=0By0dGcjHreEAT1NBcDFXVk9STHM RE: Romet ulep enudro Szymona - mlody191 - 22-03-2017 20:00:51 Te siedzonko mogles zrobic z blachy, podgiac troche . Ale moze to by odbiegalo od twoich mysli.. czekam jak to bedzie wygladało.. Bo jak narazie to to słabe jest ![]() ![]() RE: Romet ulep enudro Szymona - Odrestaurator - 22-03-2017 20:14:36 Słabe w jakim sensie? ![]() Na razie na wielkie zmiany nie liczcie, koło maja wpadnie silnik i koła najprawdopodobniej. Ale projekt skończę. Będzie czym brusić bo lasach i wioskach ![]() RE: Romet ulep enudro Szymona - mlody191 - 22-03-2017 20:44:36 No słabe bo jak narazie tylko przód jest inny a tak to co no nic ciekawego ![]() RE: Romet ulep enudro Szymona - Odrestaurator - 22-03-2017 20:48:08 Aaa, w takim sensie, no na razie tak jak i ja musicie poczekać na resztę. RE: Romet ulep enudro Szymona - maly2001 - 22-03-2017 21:12:32 Ja w moim nowym wcieleniu Ogiego zrobiłem siedzenie z deskorolki... Sklejka z deskorolki jest nie do zajechania oraz fajnie podgięta na końcu ![]() A wzorowałem się na tym https://www.youtube.com/watch?v=-vnKpceRnjc Zobacz w moim temacie jak wyszło ![]() |