![]() |
Wymarzona Zastava 1100p Mediteran. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Cztery kółka (/forumdisplay.php?fid=165) +--- Wątek: Wymarzona Zastava 1100p Mediteran. (/showthread.php?tid=40921) Strony: 1 2 |
RE: Wymarzona Zastava 1100p Mediteran. - jurek_j - 01-10-2016 21:13:30 http://www.imagebam.com/image/101168507286766 http://www.imagebam.com/image/2076da507286772 Takie coś. Klient kiedyś kupił w Intercarsie i mi zostało, obrobiłem tym... No z 10 aut i jeszcze coś tam jest... RE: Wymarzona Zastava 1100p Mediteran. - joozek - 02-10-2016 12:37:04 http://motoryzacja.interia.pl/motofani/oldtimery/news-nie-tylko-duze-i-male-fiaty-kto-pamieta-zastave-1100,nId,2283393 Wywołana do tablicy ![]() ![]() RE: Wymarzona Zastava 1100p Mediteran. - Chmielu17 - 15-01-2017 20:45:59 Jako, że dawno nie pisałem w temacie tego szrotu postanowiłem wrzucić parę fotek. Na pierwszy ogień moje niedawne znalezisko do Zastavy- fotele IG Standardy z Poloneza w niezłym stanie. Kupione w Nowej Soli za 160zł, co przy dzisiejszych cenach jest niezłym wyczynem. Pójdą do obszycia w welur. ![]() ![]() Wsadziłem na przedni stabilizator poliuretany i ich blachę mocującą z Poloneza, okazuje się, że w Ładach są takie same gumy stabilizatora jak w Zastavie. ![]() ![]() Nie mam zdjęć ale zrobiłem: - Zrobiłem konserwację z przodu - Pomalowałem podłogę w środku podkładem - "Zregenerowałem" zaciski hamulcowe, mam nadzieję, że będą działać... - Pracuję nad kluczem do odkręcenia zabezpieczenia łożyska koła przedniego, będącego za razem uszczelniaczem tego łożyska. - Zdobyłem gumy stabilizatora w wahaczu i uszczelkę pod miskę olejową. Mam plany kupić jeszcze rozpórki dolną i górną "wygiętą" oraz brakującą osłonę silnika. Na razie mało zdjęć, ale zaczynam pomału grzebać przy aucie. Niestety nie mam porządnego garażu i wszystko stoi pod prowizoryczną wiatą, bez ogrzewania... RE: Wymarzona Zastava 1100p Mediteran. - Chmielu17 - 12-02-2017 00:31:54 Pora na lekkie odświeżenie tematu, a więc: -Dorobiłem uszczelkę gaźnika, rozebrałem jego górę i go wyczyściłem. ![]() ![]() - Kupiłem kierownicę Monte Carlo 31cm i dokupiłem do niej klakson od Zastavy. ![]() ![]() RE: Wymarzona Zastava 1100p Mediteran. - Chmielu17 - 09-04-2017 00:07:06 Pora na aktual, bo temat się zakurzył. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Z ostatnich prac ściągnąłem miskę olejową przy okazji zdejmując belkę zwieszenia silnika i skrzyni, która okazała się pęknięta. Wypiaskowałem sam te elementy, naprawiłem, pomalowałem i dzisiaj złożyłem. Zastava dostała też nowy filtr oleju i olej, który nie był zmieniany od iluś tam lat. ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Wymarzona Zastava 1100p Mediteran. - Walet - 20-05-2017 23:02:14 Coś sie dzieje z Zastavą ? ![]() RE: Wymarzona Zastava 1100p Mediteran. - Chmielu17 - 27-05-2017 23:41:40 Dzieje się, dzieje. ![]() Małe porównanko stare-nowe, chyba nie wyszło tak źle. ![]() ![]() RE: Wymarzona Zastava 1100p Mediteran. - Chmielu17 - 24-11-2017 23:44:17 Wczoraj przyjechała do mnie prosta rozpórka kielichów do 1100p. Po przyłożeniu jej na luźno okazało się, że kielichy złożyły się do środka o 2-2,5cm. Trzeba będzie naciągać budę. ![]() ![]() Auto na tył dostało nowe amortyzatory gazowe KYB. Założyłem koła aluminiowe z Poloneza, które kiedyś kupiłem na szrocie. ![]() Środek złożyłem, założyłem pasy Schrota, fotele przednie zmienię na IG Standard, które wcześniej kupiłem. ![]() ![]() RE: Wymarzona Zastava 1100p Mediteran. - Chmielu17 - 01-02-2018 00:56:41 Jako, że w Zastavie się skończył z niewiadomych przyczyn silnik, postanowiłem go nie naprawiać, tylko zamontować coś mocniejszego. Po niedługich poszukiwaniach drogą kupna nabyłem to: ![]() ![]() Mechanicznie Siena prawie igiełka. Jednak jeżeli chodzi o blacharkę, to niestety auto już nie istnieje. Jest to wersja o mocy 101 koni, gazu nie widziała, przebieg lekko ponad 111 000km. Wymontuję z niej, to co potrzebuję a reszta trafi do krainy wiecznych autostrad. RE: Wymarzona Zastava 1100p Mediteran. - Chmielu17 - 21-09-2018 23:26:42 Wypadałoby coś tutaj napisać ![]() ![]() Silnik - 1581, moc 101-103KM o oznaczeniu 178.B300 (oznaczenie kodowe Fiata Siena/Palio/Strada/Albea). Przerobiony rozrząd, żeby można było zamontować łapę od 1100p. Dolot jest zrobiony z rury od Sieny z dołączoną rurą od Bravo 1.6 16V i na końcu chiński stożek. Skrzynia biegów - Fiat Uno Mk1 z silnikiem 1.5, pięciobiegowa, skrzynia jeszcze z tzw. dolnym wybieraniem, bardzo podobna do skrzyni 1100p. Półosie i przeguby zewnętrzne będą od Zastavy, krzyżaki muszę dobrać, może podejdą od Sieny. Dorobiona trzecia łapa do tej skrzyni. Jeżeli silnik zostanie dłużej będę szukał skrzyni z podwieszanymi półosiami Sprzęgło - Docisk Siena, tarcza Uno 1.5 przerobiona na 200mm. Jeszcze nie złożone. Układ chłodzenia - ledwo upchnięty zamiennik chłodnicy od Fiorino 1.7D, podcięte mocowania, od nowa zrobione wieszaki. Węże są to pocięte węże od Sieny z rurami ze stali nierdzewnej. Wentylator jest od chłodnicy klimatyzacji z Audi A4 B5 w obudowie wentylatora od Uno, jak nie będzie dawał rady wtedy wleci wentylator od VW T5 lub Mondeo TDCI, które są niewiele większe. Zbiorniczek wyrównawczy od Lublina zamontowany z lewej strony. Układ wydechowy - w trakcie budowy, ale na początek nic specjalnego, nie planuję. Elektryka - tu zaczyna robić się ciekawie ![]() Alternator miał początkowo wisieć na zmodyfikowanej łapie od 1100p i regulatora od CC700, ale będzie tak jak w Sienie, na stałe. Pasek będzie regulowany za pomocą rolki. Musiałem zmodyfikować - obciąć łapę silnika od dawcy, ponieważ jest zintegrowana z łapą alternatora. Główną modyfikacją instalacji było też dołożenie dwóch przekaźników 70A, w celu poprawienia działania elektryki i odciążenia stacyjki - ona teraz steruje tylko przekaźnikami. Schemat do tego przygotował jurek_j. Jeden steruje rozrusznikiem, drugi uruchamia resztę urządzeń. Sterownik silnika ma usunięty immobilizer i znajduje się w środku w miejscu schowka. Pompa paliwa znalazła swoje miejsce w bagażniku, dodany do niej jest wyłącznik wstrząsowy od CC/SC. No i to by było chwilowo na tyle z modyfikacji. ![]() ![]() RE: Wymarzona Zastava 1100p Mediteran. - bartosz1907 - 22-09-2018 00:21:58 była sobie zastawa 1100p, szkoda ![]() |