![]() |
Narzędzia dedykowane - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Narzędzia i akcesoria (/forumdisplay.php?fid=204) +--- Wątek: Narzędzia dedykowane (/showthread.php?tid=51782) Strony: 1 2 |
Narzędzia dedykowane - joozek - 25-02-2021 12:07:44 Już od jakiegoś czasu przymierzałem się z napisaniem tego wątku. Jakieś tam doświadczenie mam ![]() Wiele narzędzi dorobiłem dla własnych potrzeb. Czas się nimi pochwalić, pokazać, by podpowiedzieć i ułatwić Wam niektóre prace. Nie żebym się gdzieś wybierał, ale wiadomo, lat przybywa ![]() Na wstępnie UWAGA - bardzo proszę o nie powielanie moich zdjęć w innych miejscach; forach, facebookach itp. tylko tu na Naszym Forum Temat będę prowadził na bieżąco, a Ci co będą chcieli się też pochwalić swoimi narzędziami - ZAPRASZAM Proszę również jakiegoś moderatora by wrzucił moje zdjęcia na hosting forumowy, to będą tu długo ![]() Ok. Jako pierwsze - zawieszenie przednie. Chromowane lagi, golenie, pracują w tulejach poliamidowych, które się zużywają i trzeba je wymienić. Narzędzia; pręty fi 6, 7 i 8 długości 40, 50 cm, proste i skuteczne. Zwróćcie uwagę na zakończenia i miejsca do pobijania młotkiem. ![]() ![]() ![]() Ok, tuleje wywalone, a co ze sprężynami? Tu również proste narzędzie - pręt zbrojeniowy fi 12, dł ok 40 cm. Zwróćcie uwagę na układ karbów na powierzchni pręta. Podczas wykręcania sprężyny, pręt "wkręca" się do wewnątrz sprężyny. By to mu ułatwić ![]() Na ostatnim zdjęciu pokazałem jego użycie. Widelcem obracamy w lewo, jednocześnie dociskając mocno w dół. ![]() ![]() ![]() Teraz trzeba rury widelca posprzątać od wewnątrz. Do tego celu kolejne proste narzędzie. Pręt gładki fi 12 z naciętym uchwytem, rowkiem, do zamocowania płótna papieru ściernego, włókniny czy szmaty. Napęd, wiertarka wolno-obrotowa lub pneumatyczna. Niestety, gdzieś mi się zapodziało zdjęcie - uzupełnię następnym razem. Ok, zrobiłem nowe, więc uzupełniam. ![]() ![]() Pora na osadzenie tulei. Oczywiście wprasowuję je na prasie, ale z użyciem stempli metalowych fi 26,5 lub 31,5 ![]() Ok, tuleje osadzone, czas na ich rozwiercenie pod wymiar lagi, golenia. UWAGA, poliamid, teflon, elastomer itp podczas intensywnej obróbki skrawania, na wskutek wydzielania temperatury, "marze" się i zamiast uzyskać stałą powierzchnię o jednakowych wymiarach, otrzymamy efekt "beczki". Dlatego nie używamy klocków z papierem ściernym, pilników itp, tylko rozwiertaka nastawnego. Każdą zebraną warstwę zbieramy z przerwą na schłodzenie tulei do temperatury pokojowej. ALE - rozwiertaki, zwłaszcza te współczesne, są krótkie, zwłaszcza do rozwiercenia tulei wewnętrznych bez kołnierza. Na zdjęciu widać co zrobiłem - przedłużka stała z pręta ciągnionego 22 mm, sześciokątnego. Spawanie wykonałem na tokarce, by zachować osiowość. By sobie ułatwić pracę tym narzędziem, używam nasadkę 22 i wiertarkę pneumatyczną. ![]() ![]() To w sumie tyle, ale na koniec poprawiam jeszcze gwint sztycy specjalną narzynką calową z dorobioną ramką, tak by poprawić gwint do końca. Przy okazji, o gwintach specjalnych, narzynkach, gwintownikach użytych w Komarach i Rometach, napiszę kolejnym razem. ![]() A co z zawieszeniem wahaczy pchanych w Komarach ![]() Tu w sumie to mam jedno narzędzie, ułatwiające złożenie tego typu zawieszenia. Mam je już kilka lat i z małymi poprawkami służy do dziś. By płaskowniki się nie krzywiły, zmieniłem je na kątownik 20x20. Aby nie porysować lakieru widelca, używam 2 kawałków kedry. ![]() RE: Narzędzia dedykowane - joozek - 04-03-2021 12:13:43 Ok, 2 zdjęcia zaległe dodałem, dziś pora na kolejne narzędzie. Jest to przyrząd do demontażu i montażu amortyzatorów tylnych 50-T1, TS itp Już go kiedyś pokazywałem, a Szatek zamieszczał schemat części tych amortyzatorów. Niestety, niezbyt przemyślana konstrukcja tych amortyzatorów, nie za każdym razem kończy się powodzeniem z ich demontażem ![]() https://allegro.pl/kategoria/motoryzacja?string=palnik%20gazowy%20kartusze&bmatch=cl-e2101-d3685-c3683-aut-1-2-0218 Co do samego narzędzia. Zrobiłem zdjęcia razem z tulejami amortyaztora, by zwrócić uwagę na detale narzędzia, np otwory. ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Narzędzia dedykowane - trzcinka - 07-03-2021 16:01:03 Masz jakieś zdjęcia albo mógł byś wytłumaczyć na czym polega użycie tego ściągacza? Z kategorji amorki 50t1 nie jestem zbyt dobry, dlatego pytam. RE: Narzędzia dedykowane - Jorginsson - 07-03-2021 17:20:38 Joozek - co tu dużo pisać, Inżynier przez duże "I"... i do tego fachowiec pierwszej klasy. Zawsze porządek w warsztacie, robota tak samo zawsze schludna, a jakby tego było mało - dzielisz się z Nami swoją wiedzą. Oglądanie efektów Twojej pracy, ale i samej pracy poprawia mi humor ![]() ![]() RE: Narzędzia dedykowane - joozek - 07-03-2021 17:55:03 (07-03-2021 16:01:03)trzcinka napisał(a): Masz jakieś zdjęcia albo mógł byś wytłumaczyć na czym polega użycie tego ściągacza? Z kategorji amorki 50t1 nie jestem zbyt dobry, dlatego pytam. Ok, przy okazji zrobię zdjecia i tu wstawię. RE: Narzędzia dedykowane - joozek - 18-03-2021 14:36:22 Kolejne narzędzie - ścisk do klejenia okładzin szczęk. Gdzieś go już pokazywałem, ale nie pamiętam gdzie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Narzędzia dedykowane - Debesta - 18-03-2021 21:00:30 Szczeki wklejasz, nie nitujesz? Trzyma sie debest? RE: Narzędzia dedykowane - skinder - 19-03-2021 20:52:11 Każdy kto grzebie ma jakieś swoje metody, patenty, sposoby, ale nie każdy chce się tym dzielić - to oczywiście zrozumiała sprawa, a tu proszę... Pełen szacun! Odnośnie tego pręta zbrojeniowego - z uporczywymi sprężynami również sobie radzi? Józku - a co ze sprężynami, które siedzą w lagach i ni chu chu nie mają ochoty wyjść ? RE: Narzędzia dedykowane - joozek - 20-03-2021 00:41:55 (18-03-2021 21:00:30)Debesta napisał(a): Szczeki wklejasz, nie nitujesz? Trzyma sie debest?Są specjalne kleje do okladzin hamulcowych. Po klejeniu i wstepnym suszeniu, wkladasz do piekarnika 180 stopni na 10 min. Klej nie puszcza. (19-03-2021 20:52:11)skinder napisał(a): Każdy kto grzebie ma jakieś swoje metody, patenty, sposoby, ale nie każdy chce się tym dzielić - to oczywiście zrozumiała sprawa, a tu proszę... Pełen szacun! Odnośnie tego pręta zbrojeniowego - z uporczywymi sprężynami również sobie radzi? Józku - a co ze sprężynami, które siedzą w lagach i ni chu chu nie mają ochoty wyjść ? Jak nie hu hu to najpierw potraktuj to ropownica z dluga lancą. Ja mieszam benzyne i ropę. Na drugivdzien pujdzie. Gorzej jak sprezyna jest urwana i nie ma jak jej chwycić. Wówczas pozostaje wyciecie od gory tej tulejki. RE: Narzędzia dedykowane - joozek - 12-05-2021 15:00:58 Przy okazji składania amortyzatorów do T-1, TS-1 zrobiłem kilka zdjęć by pokazać zasadność użycia mojego narzędzia. Najpierw zdjęcie części składowych. Widać, że sprężyny to część odpowiedzialna za amortyzację, a prowadnica, pręt fi 10 w tulejach poliamidowych to część prowadząca i tłumiąca pracę amortyzatora. Widać również, że tłumienie jest wspomagane tłoczkami gumowymi, wewnątrz środkowej tulei metalowej. W celu złożenia amortyzatora, należy wkręcić dolną, aluminiową główkę amortyzatora w tą środkową tuleję metalową. Jest to możliwe przy użyciu mojego narzędzia, przy ściśniętej sprężynie. Należy ją tak mocno ścisnąć, by od dołu pokazał się otwór fi 5 potrzebny do dokręcenia główki aluminiowej. ![]() ![]() ![]() ![]() W taki też sposób, dokonamy rozkręcenia tego typ amortyzatorów. Czyli; ściskamy sprężynę, cofamy tuleję metalową ochronną ( ta krótsza, z jednej strony stożkowa), blokujemy otwór fi 5, np wybijakiem fi 5 i wykręcamy główkę dolną. Tyle w teorii, bo ... Już na samym początku zsunięcie tulei ozdobnej (ochronnej) jest nie możliwe (korozja "skleiła" obie tuleje ze sobą), a próba wykręcenia główki aluminiowej kończy się urwaniem całego trzonka z gwintem. Próby metodą podgrzania palnikiem gazowym, szybkie grzanie i chłodzenie, nie dają gwarancji rozwiązania problemu. W moim przypadku, statystycznie, by zregenerować 2 amortyzatory (komplet) potrzebuję 7 amortyzatorów. Dorobienie wszystkich tulei to kwestia materiału (jeśli to kogoś interesuje odpowiem na PW), no i dostępu do tokarki i prasy. Gorzej z aluminiowymi główkami. trochę mi się ich nazbierało ![]() By poprawić ich gwint nie można użyć typowych narzynek. Trochę mi zeszło namierzenie właściwej, a bardziej pomógł przypadek. Ten typ gwintu to tzw. gwint pancerny P, (PG) wymiar 13,5 Dziś już nie spotykany pod takim oznaczeniem, a PGe 13,5 Fachowcy w temacie, zorientują się, że jest to gwint elektryczny, stosowany np przy "dławikach" elektrycznych maszyn. O dziwo, za niezbyt duże pieniążki ![]() Gwintownik występuje tylko jako końcowy, bez paska. Dzięki temu udało mi się "naprawić urwane główki amortyzatorów. ![]() RE: Narzędzia dedykowane - joozek - 12-10-2023 15:43:53 Odgrzeję kotleta w związku z pytaniami PW ![]() RE: Narzędzia dedykowane - joozek - 04-11-2023 22:17:59 Czas się pochwalić jeszcze jednym narzędziem. Stoi od kilku dni. ![]() ![]() ![]() ![]() Piękna rzecz ![]() RE: Narzędzia dedykowane - Motokamel - 05-11-2023 00:14:32 Poważna inwestycja w sprzęt. Gratulacje i niech dobrze służy RE: Narzędzia dedykowane - Debesta - 05-11-2023 00:52:27 A mówio że ludzie piniędzy nie majo xD RE: Narzędzia dedykowane - joozek - 05-11-2023 01:16:20 Do tej pory pracowałem na nie swojej tokarce. Brakowało jej wiele do oryginału. Po pierwsze zbyt mały otwór wrzeciona, no i nie kontrolowane luzy. Mimo to skrobałem na niej i wszystko co zarobiłem, odkładałem na kupkę. Do zakupu przyspieszyła też promocja sierpniowa producenta. Tym bardziej, że w promocji dostałem silnik 3-fazowy. Tak przy okazji, wozek z drzwiczkami jest mojej produkcji. |