![]() |
WSK 125 kos by Szymon - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: Inne - Nasze sprzęty (/forumdisplay.php?fid=193) +--- Wątek: WSK 125 kos by Szymon (/showthread.php?tid=47371) |
WSK 125 kos by Szymon - Odrestaurator - 27-08-2018 01:12:18 Witam. Już kilka lat temu zapragnąłem wski 125 - koniecznie jednoramowej, czyli tej nowszej. Szukałem i szukałem, ale nie umiałem znaleźć nic konkretnego. Miałem i przez pewien czas nawet wsk m06b1 którą sprzedałem. Aż tu jakoś dwa tygodnie temu przypomniało mi się o pewnej rozmowie sprzed lat z jedną starszą już osobą - coś wspominał że ma wsk przerobioną na trajkę, ale jakoś niechętnie podchodził do tego tematu. Minęły trzy lata, postanowiłem zajechać pod adres z pamięci i udało mi się odnaleźć tego człowieka, jak i nabyć za skromne 360zł taki asortyment: ![]() Co my tu mamy? tematową wsk 125 kos, wfm m06 z 1960r. w częściach, 6 silników wsk 125, multum części. Wfm już sprzedana, zostawiłem tylko części do mojej wsk i resztę części na sprzedaż. A tu już zdjęcia tego, co będę ratować: Nie jest źle. Silnik sprawny, wsk jest prawie całkowicie kompletna. Zacząłem już rozbiórkę. Muszę dokupić bak (mój zjedzony od środka przez rdzę - już nie do uratowania), tylne koło, tłumik z kolankiem, prawy boczek i chyba to tyle. Rama, wahacz, stopka centralna lecą do piaskowania i malowania, co z resztą zobaczymy. Nie będzie to jakaś super ekstra renowacja, a może jedynie przywrócenie tego do stanu użytkowego. Następna do odświeżenia w kolejce stoi moja SHL M11 - wsk, jak i prawdopodobnie moje Suzuki zostaną sprzedane po wakacjach 2019 - zbieram na Mercedesa W124, gdyż za rok robię prawko na auto, i o takim właśnie marzę ![]() Na razie tyle. Jutro dalsza części rozbiórki, czyszczenie itd. Temat aktualizowany będzie co jakiś czas ![]() RE: WSK 125 kos by Szymon - rafi555 - 27-08-2018 17:00:28 Mój dziadek ma kosa w super stanie z niewielkim przebiegiem. To chyba jedne z najbardziej udanych modeli wsk. RE: WSK 125 kos by Szymon - Odrestaurator - 27-08-2018 17:14:22 Światowo w latach 80" to i tak nadal 100 lat za murzynami ![]() RE: WSK 125 kos by Szymon - rafi555 - 27-08-2018 17:20:32 A można było coś lepszego kupić? Moja babcia na trzydziestkę czekała 6 lat ![]() RE: WSK 125 kos by Szymon - Odrestaurator - 27-08-2018 17:40:34 U nas kupić może i nie szło, chodziło mi raczej o to co w tych latach ujeżdżano np. w Japonii albo USA a co u nas, jaka była przepaść technologiczna. Podczas gdy u nas klepano Komarki, w NRD/RFN jeżdżono już Simsonami s50 - s51 a w Japonii pewnie produkowano już Yamahy DT, nie wspominając o tych zza oceanu. RE: WSK 125 kos by Szymon - kacperszkudlarek - 27-08-2018 18:04:36 A no co zrobisz. Ale zobaczcie, w latach 60-70 mieliśmy dosyć nowoczesne konstrukcje, ale niestety nie modernizowaliśmy ich i zostaliśmy daleko w tyle. Zobaczcie właśnie chociaż na czechosłowackie wyroby np. Skoda, Na końcu lat 80 i na początku 90 była na skraju bankructwa, ale powstał model skody 'Favorit' który uratował tą fabrykę. Ale niestety i tak VW przejął Skodę. Jawa na przykład, może i Mustang nie była jakoś nowoczesna, ale była mocna i szybka, a jawa TS 350 to już inna bajka ![]() A o zetorze lepiej już tu nie piszę ![]() Ogólnie WSK jak widzę w stanie dobrym, jest trochę do roboty, ale jest chociaż z czego robić. Przede wszystkim kupiłeś ją w normalnych pieniądzach, a nie za 'zwłoki' liczą jak za zboże RE: WSK 125 kos by Szymon - Odrestaurator - 28-08-2018 01:23:06 A bo szukać to trza "umić" ![]() Dzisiaj prawie zakończyłem całkowite rozbieranie. Wszystko jest w ładnym stanie, wahacz bez luzów, tuleje w bdb. stanie, ta wsk chyba dużo stała - pewnie silnik podkradziono do trajki. Jutro podeślę jakieś foty z prac. RE: WSK 125 kos by Szymon - rafi555 - 28-08-2018 11:58:14 One chyba nawet lepiej hamują przez to koło przynajmniej odnoszę takie wrażenie bo jak jadę kosem dziadka test brzytwa normalnie lux, a u mojego brata w zwykłej M06b3 jest o wiele słabiej. RE: WSK 125 kos by Szymon - Majerano - 28-08-2018 12:48:26 Cytat: Skoda, Na końcu lat 80 i na początku 90 była na skraju bankructwa, ale powstał model skody 'Favorit' który uratował tą fabrykę. Ale niestety i tak VW przejął Skodę.Jakie niestety? Jakie Niestety!? Wiesz co ty mówisz wogóle? Właśnie bardzo dobrze że VW przejął i uratował tą markę, FSO też chciał kupić VW i co? Kto teraz jest na rynku Skoda czy FSO?[/quote] RE: WSK 125 kos by Szymon - Kosa78 - 28-08-2018 13:58:37 UŻYTKOWNIK USUNIĘTY lagi regenerowałeś u Żubra? Tuleje w golenie czy jakiś inny sposób? RE: WSK 125 kos by Szymon - Kosa78 - 28-08-2018 18:03:29 W Z2 na chwilę obecną bez zmian - przód pływa pomimo dotoczenia nowych tulei, zmiany opony, sprawdzenia łożysk w główce ramy, eksperymentowania z położeniem półek itd. Na chwilę obecną robię dodatkowe koła do Z2 (19" na pięciożebrowj piaście) i zobaczę po podmianie - może jeszcze w tym roku wyjadę. Co do Kosa - ostatnio dosyć intensywnie go użytkuję w weekendy (100-200km) zarówno na asfalcie jak i w polu i na prawej ladze pojawił się wyciek - chrom nie jest idealny, simmeringi zmieniałem jakieś 1,5 roku temu tak więc na zimę planuję wysłać wszystko do Żubra tak, żeby wiosną było cacy ![]() ![]() ![]() ![]() RE: WSK 125 kos by Szymon - Odrestaurator - 28-08-2018 22:47:18 Na dziś tylko trochę gratów wyczyszczonych i gotowych do piaskowania, potem jeszcze walczyłem z przednim błotnikiem - ten stelaż mocujący błotnik do lag był spawany, w tym obie śrubki które są wkręcane w lagę do niego. Chyba częsta przypadłość że ta część jest spawana, ale uda mi się to odratować - zresztą, jak już pisałem nie będzie to jakaś super renowacja. Wstępnie planuję około 10 września posłać części do piaskowania i malowania (wypłata ![]() ![]() RE: WSK 125 kos by Szymon - Odrestaurator - 16-09-2018 13:52:06 Mała zmiana planów ![]() RE: WSK 125 kos by Szymon - Odrestaurator - 25-10-2018 21:26:12 Jednak lecimy od razu w oryginał, do lasu załatwię sobie inną ![]() ![]() ![]() Kilka fot, części po regeneracji: ![]() Błotniki: ![]() A tak sobie czeka: ![]() RE: WSK 125 kos by Szymon - rafi555 - 25-10-2018 21:50:21 Fajna taka wsk, mi marzy się taka czarna garbata czwórka albo taka zwykła czwórka albo w ogóle czarna wska jednoramowa nie ważne czy 3 czy 4 ![]() |