Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Wigry '97 by BITER
|
Autor |
Wiadomość |
BITER
Praktykant
Liczba postów: 377
Imię: Maciek
Pojazd: Inny Romet
|
Romet Wigry '97 by BITER
Po długiej przerwie nadciągam do Was z moim nowym nabytkiem, jakim jest zapisany w tytule Romet Wigry Kowalewo z roku 1997. Nie ukrywam, że od zawsze marzyłem o tym, aby nabyć Wigry, jakiekolwiek I po latach marzenie się spełniło Rower dostałem od zaprzyjaźnionego emerytowanego listonosza, który swojego czasu roznosił listy, między innymi u mnie w bloku Poinformował mnie jakoś niedługo przed świętami, że do jego schowka przybył "mały składak" .
Wczoraj, 18 stycznia, z racji tego, że znalazłem dosyć dużą chwilę wolnego czasu postanowiłem wybrać się po obiecany rower. Moim oczom ukazał się widok dosyć ciekawy. Ze schowka jednej z klatek wieżowca wydobył się zarys niewielkiego składanego cudeńka, co się później okazało, było to Wigry.
Kiedy przyprowadziłem go do domu był w stanie takim:
Czyli:
Lekko zardzewiały, lecz nie zapieczony łańcuch
Podgięte błotniki i druty od błotników
Szurająca o zębatkę osłona łańcucha
Liczne otarcia i zadrapania
Lekki nalot rdzy na kierownicy i odpadający lakier na mostku
+
Wciśnięta na chama w rurę ramową sztyca od siodełka.
Prócz charakterystycznej naklejki ROMET moim oczom ukazały się także naklejki takie jak:
Co do mechanizmu składania i płynności jego działania to mogę szczerze powiedzieć że jest w doskonałej kondycji Nic nie skrzypi, wszystko idzie płynnie jak w nowo kupionym
Numery ramy wskazują na to, że rower wytworzony został w marcu 1997 roku
Po wyjęciu sztycy, dołożyłem siodełko z Jubilata, wszystko dokładnie skręciłem i rower wyglądał już tak
Z 10 lat starszym "bratem" :
Dzisiejsze zakupy:
Plany ? Podróżmobil
Dzisiaj o 19:00 miałem okazję go stestować Jeździ jak nówka Ale tak czy inaczej przesmarować na świeżo nigdy nie zaszkodzi
Jak Wam się podoba ?
PS: dla ciekawych - Wigras stoi na Stomilach Antilope
Romet Jubilat2 '86
Romet Pelikan '79
Romet Salto '87
Opel Corsa B 1.5 TD ISUZU 1995[/color]
Romet Wigry Kowalewo '97
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2015 00:58:51 przez wnusiu94.)
|
|
20-01-2015 00:51:59 |
|
|
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Romet Wigry '97 by BITER
Ależ proszę ja Ciebie bardzo!
Prawdziwie polski, rdzenny Romet istniał do 1998 roku. Produkcja (prawdziwa produkcja, a nie składanie w systemie SKD) odbywała się się w naszym kraju. Właśnie w 1998 roku zakłady upadły i wszystko trafił szlag. W 2006 roku marka została reaktywowana przez chińczyków. Twój egzemplarz jest z 1997 roku, co według moich obserwacji i m.in. posiadanych egzemplarzy jest ostatnim rocznikiem modelu Wigry. O Wigrach, ani Jubilatach z roku modelowego 1998 nie słyszałem, a tym bardziej ich nie widziałem. Krótko mówiąc - każdy Romet po 1998 roku jest chińszczyzną sprzedawaną pod marką "Romet". Nie wspominam już nawet o setkach ewolucji modelu Wigry, bo to chyba do jutra nie skończyłbym tego wymieniać.
Odnośnie osłony - rower mógł zostać wyprodukowany w Kowalewie, jednak już pod marką "Romet", a nie "Kowalewo".
(20-01-2015 01:11:27)nie_mientki napisał(a): Dlaczego naklejka na widelcu przedstawia sprężynę do werbla z jakimś mazajem w tle?
Lata '90 to piękny okres w historii naszego kraju.
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2015 01:18:18 przez wnusiu94.)
|
|
20-01-2015 01:14:20 |
|
1 osoba postawiła piwo wnusiu94 za ten post:1 osoba postawiła piwo wnusiu94 za ten post.
BITER (01-20-2015)
|
nie_mientki
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 6,375
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
(20-01-2015 01:14:20)wnusiu94 napisał(a): Lata '90 to piękny okres w historii naszego kraju.
Moja ukochana to rocznik '91, więc nie śmiem polemizować.
Ale to nie wyjaśnia sprężyny do werbla
|
|
20-01-2015 01:37:52 |
|
1 osoba postawiła piwo nie_mientki za ten post:1 osoba postawiła piwo nie_mientki za ten post.
Amanssy (01-21-2015)
|
BITER
Praktykant
|
Tak, Krystian Non stop mam to na uwadze i napewno nie będzie to tylko jeden wyjazd, bo za jednym wyjazdem w sumie mało się zobaczy
Napewno będę Wigrami w Wigrach,czyli we Wsi ale też nad jeziorem i w Wigierskim Parku Narodowym również Także zdążycie się naoglądać
Wigrus, dzięki za opinię Wkońcu staram się z typowego piwniczniaka zrobić małą perełkę Może mi się chociaż trochę uda go odświeżyć ( nie mam na myśli zmiany lakieru Lakier zostaje oryginalny )
A co do tłuczenia kilometrów to trochę w tegorocznym planogramie już ich mam Wierzę że uda mi się Wam zrobić wszystkie relacje Także czytajcie i obserwujcie
Romet Jubilat2 '86
Romet Pelikan '79
Romet Salto '87
Romet Wigry Kowalewo '97
|
|
21-01-2015 20:46:12 |
|
|
BITER
Praktykant
|
Witajcie po raz kolejny Trochę się wydarzyło, więc od samego początku:
Przedwczoraj oczyściłem i przesmarowałem łańcuch Teraz jeździ o wiele lepiej i przede wszystkim ciszej Po przejażdżce strzeliłem foteczkę
A następnego dnia, czyli wczoraj zabrałem się za usuanie rdzy z chromów oraz ich polerkę.
Efekt? Zobaczcie sami ( przy okazji, prośba do Was a raczej pytanie. Czy wie ktoś z jakiego pojaazdu posiadam klamkę hamulca? Bardzo mi się ona podoba )
Przed:
Po:
I kierownica:
Przed:
Po:
Dostając rower jednocześnie otrzymałem zadanie od tego pana:
"Zrób z tego zgnitego piwniczaka małą, różową perełkę, a obiecuję Ci, że będę starał się załatwić Ci więcej takich zabawek "
Romet Jubilat2 '86
Romet Pelikan '79
Romet Salto '87
Romet Wigry Kowalewo '97
|
|
22-01-2015 22:59:05 |
|
1 osoba postawiła piwo BITER za ten post:1 osoba postawiła piwo BITER za ten post.
simi81 (01-22-2015)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|