Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pękająca rama Romet ogar 205
|
Autor |
Wiadomość |
Dinozaur
Nowy

Liczba postów: 60
Imię: Jarek
Pojazd: Inny
|
RE: Pękająca rama Romet ogar 205
Witam, dobrze by bylo wyprostowac rame, bo jesli 'zostawia dwa slady' - to moze byc glowka ramy mocno 'skrecona w bok'...
Jezdzac np. zabytkowymi rowerami sprzed wojny - czesto spotykam takie 'skrecenie' glowki ramy w 'damkach' / od wozenia na bagazniku pasazerow w przeszlosci lub bardzo ciezkich przedmiotow, typu 'banka z mlekiem', jak to sie zadarzalo po wojnie najczesciej...
Wtedy trzeba rame przymocowac 'na plasko' do ciezkiego stolu / sciskami stolarskim i najlepiej [ tylko na tyle ostroznie dociskac - zeby nie splaszczyc rurek ramy ] i pozniej - wstawic w glowke ramy pasowna rure o dlugosci przynajmniej 1 - 1,5m i taka dzwignia / naciagnac rame w przeciwna strone od jej skrzywienia.
Ostatnio sprawilem sobie do tego celu nawet 200 kg metalowy stol warsztatowy - na ktorym moge prostowac nawet ramy lekkich motocykli 125 / 250 - 350cc z tym - ze takie 'otwarte' raczej, bo np. 'zamkniete' od dolu, pod silnikiem sa bardzo sztywne i jeszcze nie probowalem takich prostowac...
Jedynie 'zamkniety' widelec trapezowy - rurkowy, bardzo sztywny na skrecanie / udalo mi sie 'naciagnac - wyprostowac', zeby byl w osi motocykla, pomimo 'skrecenia o 1,5mm' zaledwie...
Ale byl wlasnie 'megasztywny' i sprezynowal - to bylo 'pol dnia walki' z nim...
Pozdrawiam.
|
|
01-03-2025 12:31:17 |
|
1 osoba postawiła piwo Dinozaur za ten post:1 osoba postawiła piwo Dinozaur za ten post.
Romet ogar polski (03-01-2025)
|
Romet ogar polski
Nowy

Liczba postów: 14
Imię: Bartłomiej
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Pękająca rama Romet ogar 205
(01-03-2025 00:23:22)romek napisał(a): A rama z papierami czy bez bo jak bez papierów to nie ma sensu kleić. Ten ceownik to w którym miejscu ci pęka ?
Bez papierów ale jest wylakierowana
Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
(01-03-2025 00:23:22)romek napisał(a): A rama z papierami czy bez bo jak bez papierów to nie ma sensu kleić. Ten ceownik to w którym miejscu ci pęka ?
Bez papierów ale jest wylakierowana
Bez papierów ale wylakierowana cała a pęka pod bakiem koło główki ramy
|
|
01-03-2025 20:56:08 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|