Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Traper i rama Uniwersal ze złomu
|
Autor |
Wiadomość |
pawka54@gmail.com
Nowy
Liczba postów: 8
Imię: Paweł
Pojazd: Inny
|
RE: Traper i rama Uniwersal ze złomu
Witam. Zrobiłem składaka kundelka. Zajęło mi to tydzień. Wszystkie części poza nowymi oponami, dętkami i pedałami pochodzą z różnych złomowisk. Rama przemalowana, chromy czyszczone szczotką mosiężną i wełną ze sklepu gosp. domowe. Wszystkie ruchome części przesmarowane i wyszło takie coś. Ile mnie to kosztowało? Rama 20 zł, kierownica, koła, lampka, hamulec 18 zł, siodełko ze sztycą (niemieckie) 2,50 zł, opony, dętki i podały 80 zł, farba 50 zł (lakier bezbarwny miałem), naklejki (takich jak na ramie Universala nie było to nalepiłem inne) 55 zł oraz kilka drobiazgów z moich starych zapasów. Czyli około 250 zł. Czy było warto ?
Finansowo nie wiem, ale mam satysfakcję że go zrobiłem. (Po zaczepach zorientowałem się że osłona łańcucha to powinien być plastik Kowalewo ale dałem to co miałem).
|
|
06-09-2024 21:25:31 |
|
|
romek
019 rzondzi
Liczba postów: 2,127
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Traper i rama Uniwersal ze złomu
Hehe spoko. Widzę że go postarzyles trochę. Kto to w ogóle produkował, któryś z oddziału prawdziwego Rometu?
Ze dwa lata temu przywiozłem ze złomu rower Kross Diament. Konstrukcja bliźniacza do Jubilata z tego co pamiętam roznica jest tylny wahacz przyspawany do ramy zamiast przykręcanego a sama rama jest z Chin. Jeśli sposób kodowania rocznika jest taki jak w Romecie to 2005 rok. Chodziło mi po głowie żeby takie też naklejki na niego nakleić i go postarzyć. Zrobiłem go tanim kosztem aby tylko jeździł, trochę smaru, lampki z chinola, klocki, a koła pomalowane na odwal sprejem czarnym. Ale trochę nim pojeździłem do roboty i tej wiosny nawet nie miałem weny go z piwnicy wyciagac i tak stoi. A kosztował mnie 30 zł za rower, 10 zł siodełko, 10 zł lampki, 4 zł klocki hamulcowe plus chyba 18 zł dętka (poszła w trakcie eksploatacji). Czy warto było? No pewnie tyle że rowery to niestety nie moja bajka ale zawsze warto ulepić, uratować coś ze złomu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2024 21:44:00 przez romek.)
|
|
06-09-2024 21:41:08 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|