Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Zakup pierwszego Ogara ^^ Kilka Pytań
|
Autor |
Wiadomość |
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Zakup pierwszego Ogara ^^ Kilka Pytań
Siemka
Jako że zbliżają się wakacje (dla mnie czas pracy), to wpadłem ze znajomym na genialny pomysł. Kupię sobie Rometa Wybór padł na Ogara (jeszcze nie wiem czy 200 czy 205, jaki będzie takiego raczej kupię). Oczywiście zamierzam wszystko robić legalnie, wobec czego i ogarek będzie z dokumentami. Teraz pojawia się kilka pytań:
1. Jak wygląda sprawa spisywania umowy? Zgaduję że na siebie nie mogę go wziąć tylko na osobę dorosłą?
2. Co z rejestracją? Też potrzebny dorosły zgaduję? Muszę go przerejestrować ? Jeśli tak to ile mam na to czasu i ile to kosztuje?
3. To samo co wyżej, ale w kwestii ubezpieczenia.
Wiem, że pytania mogą wydać wam się głupie, ale jestem kompletnie zielony, a bardzo zależy mi na Ogarze
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
23-06-2012 00:29:50 |
|
|
Błażej
Zawodowiec
Liczba postów: 2,532
Imię: Błażej
Pojazd: Inny
|
RE: Zakup pierwszego Ogara ^^ Kilka Pytań
po przerejestrowaniu motoru, jeżeli masz ważne OC poprzedniego właściciela jeździsz na tym ważnym OC. Możesz je wypowiedzieć, pod warunkiem zmiany ubezpieczyciela np Poprzedni właściciel miał w PZU a Ty chcesz mieć w Warcie zgłaszasz wtedy wypowiedzenie oc i zaznaczasz opcję "z okresem upływu ubezpieczenia"
pierwsze co jak kupisz motor na umowę idziesz z tym do urzędu skarbowego i ją podbijasz. Ogar nie jest warty więcej niż 500 zł ustawowo w ich własnych papierach. Na allegro też za wiele się nie dowiedzą. Masz podbitą umowę i nie płaciłeś podatku
Jeżeli masz ważny przegląd to fajnie, jak nie masz to robisz go. W starym dowodzie ci wbiją pieczątkę, ale o to własnie chodzi. Gdy nie da się wbić w dowód przeglądu dostaniesz go na kartce.
W wydziale w nowym dowodzie wbija Ci swoją pieczątkę
Teraz idziesz do WK gdzie zostawisz im dokładnie 121.5 zł Dostajesz nową tablicę i miękki tymczasowy dowód. Za 2 tygodnie idziesz po swój twardy 3 częściowy dowodzik. Nie masz jeszcze OC, ale masz na jego załatwienie czas. Bez OC nikt Ci nie da dowodu twardego
Gdy nie masz OC a poprzedni właściciel nie płacił rok, dwa albo 14 to nie jest ważne. Ty tego nie płacisz za niego. Zakładasz nową polisę na siebie, bądź na tego na kogo rejestrujesz motor.
Masz już OC więc idziesz po twardy dowodzik
Ogara najlepiej zarejestruj na mamę, ciocię, wujka, szwagra albo dziadka. Ważne żeby ktoś miał zniżki. Wtedy zapłacisz około 56 zł a nie 150 czy 180. Bo tyle płaci młody kierowca na motorower... Tak jest niestety i to jest prawda.
Jeżeli nie masz na kogo zarejestrować to trudno, musisz na siebie.
Taki motorek to jednak wydatek kolego i musisz się z tym liczyć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2012 01:55:01 przez Błażej.)
|
|
23-06-2012 01:52:13 |
|
|
zbydrze
Rometowy elektro-elektronik
Liczba postów: 820
Imię: Zbyszek
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Zakup pierwszego Ogara ^^ Kilka Pytań
Umowę K/S można znaleźć w gazecie Anonse - wystarczy wyciąć.
Rejestracja w granicach 150zł, ubezpieczenie przy pełnej zniżce w PZU ok 35zł
no i podobnież przegląd 51zł na 2 lata (?)
Najlepiej spisać umowę, zarejestrować i ubezpieczyć na np. ojca, ale jest warunek, że on ma już jakieś pojazdy, więc ma zniżki na OC. I tyle.
Zarejestrować teraz jest łatwo, bo nasze kochane Państwo ma z tego niemałą kasę.
Ale:
Jeśli poprzedni właściciel nie przerejestrował tego pojazdu, musi ci dać Umowę K/S (może być też kilka) aż do nazwiska w dowodzie (chodzi o ciągłość umów)
Najlepiej, żeby sprzedający miał ten pojazd ubezpieczony, w przeciwnym razie jest jakiś tam problem....
Rzadko wchodzę, rzadko odpisuję
|
|
23-06-2012 01:56:30 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|