Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Rower Sokół LUX 1973r.
|
Autor |
Wiadomość |
jurek_1961
Uczeń
Liczba postów: 176
Imię: Jurek
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Rower Sokół LUX 1973r.
To chyba dobrze jak nie bierzemy się za coś czego nie potrafimy.
Chociaż są tacy, którzy uważają, że jakby niektórzy z nas na coś trudniejszego się nie odważyli, to wszyscy do tej pory siedzielibyśmy na drzewach...
Z drugiej strony - po co wyważać otwarte drzwi, skoro są tacy dla których to żadna trudność - to chyba lepiej pewne czynności zlecić komuś kto się zna, zamiast coś samemu popsuć w imię - tak naprawdę to - nie wiadomo czego.
A że może i nie będzie tanio.... Przecież sam rower masz od nowości, więc baza jest jakby bezkosztowa.
I coś chyba bardzo istotnego - a nie każdy ma tego świadomość - z reguły jest tak, że jak coś robimy dla siebie (i to porządnie), to całość poniesionych na taki projekt naszych kosztów jest prawie zawsze większy, niż końcowa rynkowa wartość tego, co odnowiliśmy. No ale z tym to trzeba się po prostu pogodzić...
|
|
09-09-2023 23:10:58 |
|
|
zagore1
Nowy
Liczba postów: 16
Imię: Janusz
Pojazd: Inny
|
RE: Rower Sokół LUX 1973r.
(11-09-2023 11:01:24)jurek_1961 napisał(a): Ten rower wygląda na 100% oryginalny i może właśnie ta oryginalność należy do jego największych atutów.
Linki czy klocki hamulcowe to sprawy "groszowe", a i łańcuch - to też nie są jakieś wielkie koszty.
Tylko po co, jeśli akurat miałoby się okazać, że tym oryginalnym - po wyczyszczeniu i przesmarowaniu - nic nie brakuje?... Przecież opony z napisami "Stomil" czy "Degum" nawet jeśli nie są idealne, to jednak są oryginalne. Można je wymienić na nowe - najszybciej na jakieś dalekowschodnie - tylko czy wtedy dalej będzie to tak dobrze wyglądać? Oczywiście jest kwestia bezpieczeństwa, ale przecież rower to nie samochód. A rower na kołach "20" nie będzie raczej jeździł z jakimiś zawrotnymi prędkościami.
Ale to są indywidualne decyzje i każdy robi jak uważa, bo to JEGO rower, JEGO decyzje i JEGO prawo.
Opony, dętki i klocki z przodu są do wymiany. Na razie zdjąłem oba koła, poł dnia czyściłem i myłem benzyną. Olej do przekładni planetarnej Shimano Oil SG-S700 50 ml już zamówiłem. Czeka mnie jeszcze mycie łańcucha...Linek nie wymieniam, bo oryginalne są w bardzo dobrym stanie.
|
|
11-09-2023 16:28:58 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|