Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Wał korbowy w Ogarze 200 ciężko się obraca
|
Autor |
Wiadomość |
Bob_Harley
Praktykant
Liczba postów: 389
Imię: Bob
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Wał korbowy w Ogarze 200 ciężko się obraca
Witajcie Szanowni Romeciarze! Wiem że ten problem występował juz pewnie z milion razy a mi już brakuje sił zarówno do samego sprzętu jak i do poszukiwania przyczyn tego stanu rzeczy. Otóż po skręceniu połówek wał obraca sie cieżko, da sie obrócić ręką ale zdecydowanie powinien chodzic lżej w mojej opinii. Kiedys miałem juz podobny temat ale tam najpewniej kartery były krzywe albo ja to źle skrecalem. Tym razem dorobiłem sobie wciagacz wału zeby wszystko schodziło sie centrycznie i rzeczywiscie ładnie to wszystko pasowało tu gdzie jest wał z lozyskami dociagalem tym narzedziem wlasnie a tył silnika wystarczyło scisnąć rękami, bez uzycia sily, potem gdy polowki byly juz prawie razem, wprasowałem tulejki centrujące, a nastepnie zacząłem dokręcać sruby, cały ten czas wał obracał się swobodnie. Gdy tylko śruby zaczęły być dociągane wał zaczął łapać opor, nie jakos w jednym miejscu tylko w całych 360 stopniach, od razu mowie ze na 100% nic nie ociera o kartery, miedzy przeciwwagami jest luz a kartery są do pary bo mają nabite nr 2 na dole. Moze jestescie w stanie cos poradzic? Wiem ze czesto zdarza sie ze po skreceniu wał chodzi ciezko i w trakcie pracy sie to rozrusza, ale mam przykre wspomnienia z bardzo podobnym tematem i przejechanie ok. 20km nie zmieniło totalnie nic - wał obracał sie z takim samym oporem az do momentu ponownego rozpołowienia i nadal nie wiem co tak naprawde było przyczyną (to był inny silnik, ale objawy były niemal identyczne).
|
|
31-08-2022 19:09:01 |
|
|
łogór 200
Ostatni ch#j Polski
Liczba postów: 593
Imię: Tomek
|
RE: Wał korbowy w Ogarze 200 ciężko się obraca
K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.
„Każdy człowiek musi w jakiś sposób żyć, nie jak to się mówi byle jak”
|
|
31-08-2022 21:01:53 |
|
|
Motokamel
Uczeń
Liczba postów: 134
Imię: Artur
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Wał korbowy w Ogarze 200 ciężko się obraca
Jeżeli bez tulejek ustalających kartery były tylko skręcone lekko i finalnie dociągane już z tulejkami to nie szukałbym tu problemu
może też być tak po dociągnięciu śrub karterów ścisnęły one trochę łożyska na wale i to powoduje opór.
Według gościa z tego filmiku naprężenia można zlikwidować stuknięciem, z wyczuciem, w wał (chyba młotkiem miedzianym żeby gwintów nie uszkodzić):
https://youtu.be/OMLvLmx17zw?t=3788
|
|
31-08-2022 22:49:39 |
|
|
Spaceman164
Jawasaki 223
Liczba postów: 630
Imię: Spaceman164
|