Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przejechane 7 km i nie odpala
Autor Wiadomość
Thomassino Offline
Nowy
*


Liczba postów: 44
Imię: Thomssino
Skąd: Siedlce
Pojazd: Inny Romet
Post: #1
Przejechane 7 km i nie odpala
Cześć, wczoraj odebrałem papiery oraz tablicę do komara wiec chciałem się przejechać.
Więc kask na głowę i w drogę (przy sobie żadnych narzędzi)...
Jechałem prostą drogą po asfalcie i starałem się nie katować maszyny bo raz że ważę swoje a dwa że jest świeżo wszystko poskładane.
Zauważyłem jedną rzecz że jak jadę powyżej 35km/h to zaczyna mi przerywać jak by brakowało mu paliwa, więc spokojnie "gnałem" te 30 km/h do domu.
Około kilometra przed domem, jak by odcięło paliwo i silnik zamilkł.
Próbowałem odpalać ale cisza nawet nie chciał zaskoczyć jak by iskry nie miał.
Stojąc na poboczu czytałem na forum co może być tego przyczyna i dużo osób pisało że kondensator.
Podobno po ostygnięciu około 10min znowu zapali, więc czekałem grzecznie...
Minęło chyba z 15 i próbuję i nic to mu pompką daje paliwa do gaźnika i zaczynam kopać.
Przy przepustnicy otwartej na max załapał ale jak tylko zmniejszyłem ilość dodawanego gazu czuć było że zaraz zgaśnie.
Wskoczyłem i dojechałem do domu z poszarpywaniami.

Tego samego dnia zabrałem się za wymianę kondensatora oraz przerywacza na nowy.
Wszystko poskładałem ustawiłem zapłon i odpalił od strzała, popracował z 15min na wolnych obrotach więc wziąłem go po raz kolejny w grogę.
Tym razem komar jechał bez problemu 40-45km/h (z górki) i było czuć moc oraz płynność w przyśpieszaniu. przejechałem tak 7km i uwierzcie mi spuchł mi tłok Sad
Na szczęście wcisnąłem szybko sprzęgło po czym się zatrzymałem, na poboczu (godzina 21 już ciemno) znów chwile poczekałem i tłok odpuścił po czym dojechałem do domu, tak wiem musze wymienić całą górę.
Dziś natomiast dolałem troszkę więcej oleju do baku i pojechałem na przejażdżkę około 16km na hardkora, zgasł mi znów po 7km ale cała drogę przerywał i nie mógł się rozpędzić do 40km/h.
Chyba że, zwolniłem maszynę i przeciągnąłem go trochę na jedynce to potem wrzucając bieg drugi i przez jakiś czas mogłem jechać około 40km/h. bez typowego katowania oczywiście.
Wracając do tego jak zgasł to stałem z 20 minut i nic kopałem paliłem z popychu i nic. Znów spróbowałem metody z wczoraj i przelałem go benzyną z pompki gaźnika.
Odpalił, przejechałem jakieś 800m i zgasł.
Znów się zatrzymałem i pompowałem paliwo, po raz kolejny odpalił i już tak dojechałem do domu, jakieś 4km ale cała drogę musiałem pompować paliwo na gaźniku.
Więc tak teraz sam wnioskuje że raczej jest gdzieś problem z paliwem.
Dodam że iglica ustawiona na trzecie wcięcie by dostawał więcej paliwa.
Gaźnik raczej ustawiony dobrze, macie jakieś pomysły co należy zdiagnozować?

PS: sorka za lekturę...
14-09-2021 17:59:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Norweski Zomowiec Offline
Technik
*


Liczba postów: 1,063
Imię: Marcin
Skąd: Zamośc
Pojazd: Inny
Post: #2
RE: Przejechane 7 km i nie odpala
A masz dobry filtr paliwa oraz czysty gaźnik/dyszę?
14-09-2021 21:13:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Thomassino Offline
Nowy
*


Liczba postów: 44
Imię: Thomssino
Skąd: Siedlce
Pojazd: Inny Romet
Post: #3
RE: Przejechane 7 km i nie odpala
Filtr zakładałem 2 tygodnie temu i jest praktycznie nowy, jak leję paliwo przez lejek to też ma sitko do wstępnego wyłapywania brudów. Poza tym leję z kanistrów które zazwyczaj są czyste w środku.

Dysze czyściłem około tygodnia temu jak szykowałem na perfekt tego Komarka Smile
14-09-2021 21:21:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Norweski Zomowiec Offline
Technik
*


Liczba postów: 1,063
Imię: Marcin
Skąd: Zamośc
Pojazd: Inny
Post: #4
RE: Przejechane 7 km i nie odpala
To zobacz jeszcze raz dysze główna czy nie jest znów zawalona brudem
14-09-2021 23:24:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Thomassino Offline
Nowy
*


Liczba postów: 44
Imię: Thomssino
Skąd: Siedlce
Pojazd: Inny Romet
Post: #5
RE: Przejechane 7 km i nie odpala
Przeczyszczę jak radzisz.
Teraz tak myślę że może mam pomylone dysze, od wolnych obrotów z główną... jest jakaś metoda by je odróżnić?
14-09-2021 23:44:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Mateusz50t-1 Offline
Druciarz
*


Liczba postów: 45
Imię: Mateusz
Skąd: łódź
Pojazd: Romet Ogar 205

Forumowy Garaż: 1
Post: #6
RE: Przejechane 7 km i nie odpala
po prostu zamień i sprawdź jak się na obroty wkręca
15-09-2021 00:32:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Thomassino Offline
Nowy
*


Liczba postów: 44
Imię: Thomssino
Skąd: Siedlce
Pojazd: Inny Romet
Post: #7
RE: Przejechane 7 km i nie odpala
Ok, dzięki za wszelkie rady.

Problem ogarnięty...
Zamówiłem wczoraj zestaw regeneracyjny do gaźnika i po wymianie dysz, pływaka, iglicy, i podkładek dziś Komar się do mnie uśmiechnął.
Kupiłem też nowy kondensator oraz świece...
Do końca nie wiem co było nie tak, cały czas stawiam w 99% na kondensator.
Dziś przejechałem jakieś 20km bez żadnego problemu.
Fakt bez dekla od strony magneta by wyeliminować jakieś przegrzania, dziś zamontowałem i jutro zrobię tę samą trasę.
Jeżeli będzie problem po jej założeniu to chyba wytnę "dziurę" na wentylacje Big Grin

PS: Pierwotnie dysze miałem wsadzone dwie identyczne, a w zestawie regeneracyjnym jedna ma większy otwór a druga mniejszy.
Z mała dziurką poszła pod małą śrubkę a z durzą pod dużą, w efekcie silnik był zalewany, zamieniłem je miejscami i jest git
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2021 23:32:55 przez Thomassino.)
15-09-2021 23:29:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Fiat 125p pickup na podus...
Ostatni post: Likor
Wczoraj 22:37:25
» Odpowiedzi: 87
» Wyświetleń: 43571
Romet pinio -informacje
Ostatni post: KadetDezamet023
Wczoraj 21:53:13
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 300
Witam
Ostatni post: Krukeens
Wczoraj 21:17:30
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 171
[K] Laga/goleń 23mm do Ko...
Ostatni post: sampras
Wczoraj 21:04:03
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 97
opis wigrusa
Ostatni post: KadetDezamet023
Wczoraj 20:02:41
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 337
Różnica w felgach
Ostatni post: joozek
Wczoraj 19:49:37
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 69
Osłona skrzynki narzędzio...
Ostatni post: K.Wicher
Wczoraj 09:05:17
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 50
Romet Pony 301 '88
Ostatni post: w0jta5
Wczoraj 08:47:28
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 370
Regeneracja przedniego i ...
Ostatni post: w0jta5
25-10-2021 23:27:20
» Odpowiedzi: 429
» Wyświetleń: 257916
Moje boje, Ogar 200 - dla...
Ostatni post: dimmus
25-10-2021 20:22:07
» Odpowiedzi: 39
» Wyświetleń: 2409
Części Motorynka P301 i J...
Ostatni post: komarek54
25-10-2021 20:02:59
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 96
Rolgaz, manetka gazu Ogar...
Ostatni post: Varo
25-10-2021 19:38:03
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 44
Kadet głośno wyje POMOCY!
Ostatni post: hamulec20
25-10-2021 18:58:27
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 116
Motorynka pony m2 m3 moco...
Ostatni post: dlugiLBN
25-10-2021 18:47:06
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 46
Instrukcja do 2351
Ostatni post: romek
25-10-2021 18:43:30
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 81

Reklama