Gaźnik dellorto 14.12 do 023 czy coś innego?
|
Autor |
Wiadomość |
Norweski Zomowiec
Mechanik
Liczba postów: 1,792
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
RE: Gaźnik dellorto 14.12 do 023 czy coś innego?
Już 3 sezon sobie jeżdżę do pracy na 14.12l. Aż się zabrudził, bo w ogóle tam nie zaglądam - bo nie ma potrzeby.
-silnik nie ma takiego muła...
-lepsza dynamika silnika i lekkie podniesienie mocy (moje odczucie)
-Ssanie - praktycznie bezproblemowy rozruch silnika (jak się ma także cdi )1-2 kopnięcie i zapala
-żadnego pompowania paliwa xD
-sucho pod gaźnikiem
-żadnych problemów typu zatkana dysza, czy spadła iglica
no same plusy!
Teraz odpalam od popycha, bo poszedł oring wałka starera, ale nawet i to bez problemy rozruch
nawet do sztywniaka sobie zamontowałem, bo WARTO!
co prawda inny króciec, bo z silnika bing - ale pasuje!
nie wyobrażam sobie powrotu do oryginału i polecam Państwu to samo
|
|
12-05-2021 20:32:02 |
|
1 osoba postawiła piwo Norweski Zomowiec za ten post:1 osoba postawiła piwo Norweski Zomowiec za ten post.
barkle (08-11-2021)
|
Norweski Zomowiec
Mechanik
Liczba postów: 1,792
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
kupowałem na motor-x. Te na allegro, to powinny być oryginalne. Samo allegro nie pozwala sprzedawać podrobionych rzeczy, o ile nie wspomni to sprzedający na aukcji. Co jeszcze - sam gaźnik jest mało popularny i nikt nie będzie sprowadzać chińskiej kopii do polski np. z aliexpress, aby sprzedawać go na rynku - chociaż na rooader jest do kupienia replika, ale sklep to zaznacza, że to replika. Zaznaczm, że replika dellorto 21 dość dobrze działa na wsk 125 -
Może tak samo jest z tym gaźnikiem? tego nie wiem.
Ja bym brał np. za ze sklepu tego https://sklep.mieloch.pl/produkt/gaznik-...98-05.html
|
|
12-05-2021 22:56:11 |
|
|
barkle
Nowy
Liczba postów: 12
Imię: Bartłomiej
Pojazd: Romet 2375
|
Powiem tak, gaźnik po dłuższych testach sprawuje się wyśmienicie!!! Znikł problem z wolnymi obrotami, nie cieknie paliwo i co najważniejsze nie trza tyle kopać by zapalił. Poprawiły się również osiągi na dość zużytym silniku (w rodzinie od nowości cała góra oryginalna, próg na cylindrze gołym okiem widać ) bez problemu osiąga 45 km/h(GPS) a wcześniej może z 35 km/h jechał . Króciec póki co utoczony stalowy, ale załatwiłem już odlew alu i w zimie coś zdziałam. Dziś go odpaliłem po 4 dniach postoju i od kopa odpalił. Zamawiałem z allegro i przyszedł bez tej czarnej obudowy filtra , lecz to mi nie przeszkadzało bo zamówiłem kiedyś filtr gąbkowy 60mm do starego gaźnika i jakoś tak wyszło, że go nie zakładałem. Podsumowując polecam ten gaźnik każdemu, kto chce mieć spokój z regulacjami i wyciekami paliwa.
A i oczywiście dziękuje użytkownikowi Norweski Zomowiec za swoją opinię bo najprawdopodobniej dalej męczyłbym się z tym (w moim przypadku) nieudanym gaźnikiem. Dodam że dysz nie zmieniałem bo nie widzę takiej potrzeby.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-08-2021 23:07:48 przez barkle.)
|
|
09-08-2021 22:54:45 |
|
1 osoba postawiła piwo barkle za ten post:1 osoba postawiła piwo barkle za ten post.
Norweski Zomowiec (08-10-2021)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|