Romet 750
|
Autor |
Wiadomość |
Mixol
Uczeń
Liczba postów: 231
Imię: Mixol
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Romet 750
Cześć
Przedstawiam Wam mój kolejny sprzęt z Prl-u, jet to Romet 750 potocznie nazywany Pegazem, pochodzi z 1976 roku.Zachowany w oryginale, ciekawostką jest dla mnie zbiornik paliwa ze skośnym wlewem, pierwszy raz taki widzę.Kupilem go 27 grudnia, czekał na mnie dwa miesiące u poprzedniego właściciela - drugiego.Pegaz w rękach pierwszego był podobno do 2018 roku, dlatego zachował sie takim stanie, niestety ząb czasu go nie oszczędził ale tragedii nie ma.W planach przywrócenie do pełnej sprawności od strony mechanicznej, wizualnie zostaje jak jest zafunduje mu tylko solidne czyszczenie, ewentualna wymiana elementów na lepiej zachowane - na pewno obręcze kół.Ale to w swoim czasie - którego tradycyjnie brakuje, ale jeszcze trochę, tak myślę
Ostatno mnie nawrócilo na Romety, może dziecinnieje bo w październiku urodził mi się drugi syn.Nostalgia i te wspomnienia z dzieciństwa jak bardzo marzyłem o motorowerze, tak samo jak koledzy:shy:Ten niepowtarzalny dźwięk i zapach, przelewania gaźnika i ta dziecięca radość która dalej tkwi w człowieku, wspomnienia, to jest niesamowite jak to potrafi cieszyc i dawać frajdę.W planach jeszcze zakup Ogara 200.
Pozdrawiam.
PS: Jak stawić zdjęcie żeby nie było w miniaturce ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2020 22:30:41 przez Mixol.)
|
|
06-01-2020 22:19:29 |
|
|
Mixol
Uczeń
Liczba postów: 231
Imię: Mixol
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Romet 750
Gaźnik umyty i poskładany, w piatek poniosło mnie do garażu wieczorem i udało sie odpalić silnik. Miło było usłyszeć dźwięk Dezamecika, bardzo lubię silnik 017.Fakt trochę się nakopałem zanim zagadał ale nawet światło z tyłu działa.Musiałem dorobić uszczelkę pod gaźnik bo te z kompletu są za cienkie, uchwyt gaźnika tez tradycyjnie wygięty w banana.Wczoraj była pierwsza jazda, silnik jak na Rometa ma moc, nie prycha itp.Po wlaniu oleju do skrzyni pokazał plamę, leci pomiędzy karterami.Trzeba rozbierać ale na chwilę obecną musi jeszcze poczekać.
Pytanie do Was, gdzieś można kupić odpowiednie uszczelki do kranika, te gumowe sie rozpuszczają, oryginalnie była korkowa, i czy pod gaźnik są inne grube jak fabryczna ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2020 12:31:50 przez Mixol.)
|
|
03-05-2020 12:30:59 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|