Witam. Na początku dziękuje Joozek za identyfikację Romet komar 2350-2 czyli ratowanie rzadkiego modelu Odkupiony od starszego pana kilka wsi dalej, który miał go od nowości. W 90 latach wstawił go do szopy i o nim zapomiał. W prawie 30 lat został rozszabrowany przez pracowników rolnych, a reszta czekała na koniec lutego 2019 roku Kupiłem go za 60 zł(Pan ma mi dowieźć dokumenty, jeśli nie znajdzie mam z nim iść do urzędu po nowe). Aktualnie powoli składuję do niego części, jak polecił mi wyżej wymieniony kolega z większym doświadczeniem Zresztą mam inne wydatki i zaskórniaki ładuje w komara
Pierwsze zdjęcie to zaraz po kupnie
Drugie po rozłożeniu i złożeniu go ponownie na nowych śrubach, by później wszystko łatwiej szło
Trzecie po umyciu opon,wymianie dętek i ogólnym umyciu z 30 letniego syfu Dołożyłem klosz lampy kompletny oraz pomalowałem stopki gdyż miały najwięcej korozji.
Czwarte to zakupiony silnik (150 zł +kw) brakowało zapłonu,magneta. Za to nowe simeringi oraz uszczelki. Wał oryginalny bez luzów co mnie zszokowało Za to musiałem zmienić uszczelkę pod cylinder i głowice.
Piąte to zdjęcie z dziś Silnik odpalony, wymieniłem z znajomym za części od motorynki rączkę zmiany biegów oraz gumowy filtr do gaźnika. Wybiłem stare łożyska w tylnym kole i wprasowałem nowe Musiałem zmienić też ośkę bo ori nie pasowała oraz doczepiłem drugi naciągacz koła
Postępy z prac będę dopisywał tutaj Zrobię sobie swego rodzaju dziennik
06-04-2019 23:11:56
7 użytkowników postawiło piwo Wojtas1804 za ten post:7 użytkowników postawiło piwo Wojtas1804 za ten post. joozek (04-07-2019), klodian2002 (04-07-2019), marcin1479 (04-07-2019), rafi555 (04-07-2019), RaszkoV (04-07-2019), tommy (04-08-2019), Wodnik (04-06-2019)
Reklama
klodian2002
Majster
Liczba postów: 376 Imię: Klaudiusz Skąd: Wielki Wełcz Pojazd: Romet Ogar 200
Zamówiłem sobie komplet linek do komara. Linka od sprzęgła okazała się zła :/ bo z dwóch stron musiała by mieć te takie ,,cypki'' czy jak to się tam zwie co przychodzą do linki do klamki Linka zmiany biegów wgl nie przyszła . Ma ktoś instrukcję czy coś jak wyregulować biegi w s38?
11-04-2019 13:33:37
Wojtas1804
Nowy
Liczba postów: 59 Imię: Wojtek Skąd: Grudziądz Pojazd: Romet 50-T-1
Komar w częściach przednie zawieszonko rozebrane,wyczyszczone, przesmarowane i złożone . Kurcze fajne te stare komarowskie przednie zawieszenie, lepsze w składaniu niż te teleskopy . Ps. są jakieś inne rozwiązania niż te łożyska kulkowe w przednim zawieszeniu? Narazie stare kulki wyczyszczone, przesmarowane i złożone.
dziś pospawałem sobie stojak do grzebania w silniku oraz wyczyściłem tłumik, niestety spod rzdzy wyszło z 7 dziurek wielkości szpilki :/ pospawać się da? czy coś? i tak będzie malowany
jutro dam zdjęcia
03-05-2019 21:13:45
bzzxc
Uczeń
Liczba postów: 261 Imię: Jakub Skąd: Gdynia Pojazd: Romet Pony
Silnik wstępnie wyczyszczony z syfu, myślę czy szkiełkować czy wełna stalowa i spolerować lekko
Mam ofertę kupna 2 kół 19 do rometa z oponami stan jedno ok tylko rdza,a drugie szprych brak opłaca się czy nie? Brak rozpórek i szczęk hamulcowych.
Jak zmiękczyć obszycie siedzenia? Bo jest takie twarde,a chciałbym by było bardziej sprężyste i nie pękało.
Jak wyregulować biegi w okrągłym silniku? Bo mimo, że na manetce mam 0, zębatka nadal się kręci :/
Tak samo po założeniu linki od sprzęgła mimo, że była maksymalnie wkręcona nie dało się kopnąć kopką, tylko jakby ktoś sprzęgło trzymał :/
04-05-2019 21:57:33
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,629 Imię: Dawid Skąd: Chojnów (DLE) Pojazd: Inny Romet
Kup nowe obręcze i oddaj koła do zaplecenia.
Zębatka się kręci, a czy te obroty mają siłę coś napędzić?
Regulacja biegów jest na lince. Czytałeś instrukcję obsługi?
Wcześniej sprzęgło działało? Rozbierałeś dźwignię sprzegła w deklu? Jeśli tak to może inaczej założyłeś tzw. "palec", czyli popychacz sprzęgła i przez to brakuje regulacji. Przy zdjętej lince wszystko jest dobrze?
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.