Ankieta: Czy jesteś zainteresowany? Ankieta jest zamknięta. |
Tak |
   |
9 |
100.00% |
Nie |
   |
0 |
0% |
Nowe cyferblaty Romet/Komar
|
Autor |
Wiadomość |
gregorian2008
Technik

Liczba postów: 967
Imię: Grzegorz
Pojazd: Romet Pony
|
|
20-08-2018 17:45:40 |
|
1 osoba postawiła piwo gregorian2008 za ten post:1 osoba postawiła piwo gregorian2008 za ten post.
joozek (08-20-2018)
|
gregorian2008
Technik

|
|
20-08-2018 18:34:30 |
|
|
gregorian2008
Technik

|
RE: Nowe cyferblaty Romet/Komar
(20-08-2018 18:53:18)Szatek napisał(a): Czyli naklejka będzie biała, czy żółta? Bo oryginalne tarcze były zupełnie białe.
Będzie to cała nowa tarcza z tworzywa biała jak oryginalna. A czy to będą naklejki to zobaczymy z cena czy nie będą czasem malowane lub sitodruk.
Cytat:Zapewne nie wykonałeś naklejek na ogranicznik wskazówki i cyfry, a bez nich to według mnie nie ma sensu...
Co masz na myśli na ogranicznik ? Ogranicznik będzie wykonany z białego wałeczka jak oryginalnie a co do cyferblat to jak się uda będą nowe koła dostępne w kolorze bialym.
Cytat:Ta tarcza na zdjęciu słabo też wygląda - chyba że to wydruk próbny na zwykłym papierze? Jeśli tak, to na czym planujesz ostateczny wydruk i wycięcie?
Tarcza że zdjęcia to próbny wydruk na zwykłej domowej drukarce i papierze. Jeśli padnie na wydruk zrobi to firma zajmująca się tym i zrobi to nagotowo.
Cytat:W jaki sposób chcesz ściągnąć bezpiecznie wskazówkę bez ściągacza? Moim zdaniem szybciej uszkodzisz ją i cały mechanizm nie zdejmując specjalnym ściągaczem - no chyba że masz kiepski ściągacz...
Mam sposób bez użycia ściągacza ściągacz do tego musi być mega cienki a i tak wskazówka i tak może zostać uszkodzona. Jeżeli chcesz poznać sposób nie inwazyjny to zapraszam na priv lub w najbliższym czasie zrobię poradnik. Tak samo jak z kalibracja liczników.
Moje sprzęty:
Pony M1 79r
Pony M2 http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=28573
Pony M3 87r http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=32404
Kadet 83r http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=28403
Romet Ogar 205 86r
|
|
20-08-2018 20:40:59 |
|
|
Szatek
Fanatyk Rometa 50-T-1, 50-TS-1 i 50-T-3
Liczba postów: 742
Imię: Patryk
Pojazd: Inny
|
Myślałem że chodzi o naklejki
Ogranicznik to ogranicznik - ten pręcik który zapobiega opadnięciu wskazówki.
Jeśli chcesz zrobić odlew, to pamiętaj o tych dwóch wypustach z tyłu tarczy. W fabryce tarcza była tam zgrzewana i ustalały one jej pozycję.
Jak zamierzasz nadrukować cyfry na tych kółkach? Chyba wiesz, że odlew będzie tylko w jednym kolorze?
Ja mam swój, ulepszony ściagacz od tego co jest sprzedaży do zdejmowania wskazówek liczników samochodowych - ma ostrą igłę i ściąga prawidłowo.
Słyszałem o ściąganiu wskazówek np. widelcem (  ), ale każdej nie da się tak ściągnąć i według mnie nie jest to bezpieczne - tak samo jak podważanie przez siłe każdym innym narzędziem.
Co masz na myśli pisząc kalibrację licznika? Naciąg wskazówki, wyzerowanie przebiegu, składanie z części pierwszych?
|
|
20-08-2018 21:39:02 |
|
|
gregorian2008
Technik

|
|
21-08-2018 09:49:37 |
|
1 osoba postawiła piwo gregorian2008 za ten post:1 osoba postawiła piwo gregorian2008 za ten post.
joozek (08-21-2018)
|
Szatek
Fanatyk Rometa 50-T-1, 50-TS-1 i 50-T-3
Liczba postów: 742
Imię: Patryk
Pojazd: Inny
|
No jak przeskoczysz ten problem z cyframi i będzie to wyglądało jak powinno, to spoko. Gdybym miał na to sposób, to prawdopodobnie sam zająłbym się wykonaniem całości - ale zrezygnowałem. Z naklejkami jest też taki plus, że wyjdzie to taniej i nie trzeba zdejmować wskazówki żeby nakleić naklejkę (można ją naciąć i przełożyć).
Nie wydaje mi się żeby ta oś była aż tak zapieczona, że powodowałaby taki opór przy ściągnięciu wskazówki (aluminiowej). Ja też nie używam tego chińskiego ściągacza, tylko mam wykonaną jego ulepszoną wersję.
Ogólnie to pomysł jest ok, ale dużego zainteresowania raczej bym się nie spodziewał. Większość "Rometowców" niestety nie przywiązuje wagi do tego jak wygląda licznik - ba, nawet uważają że pożółkły od Słońca plastik wygląda ok i co gorsza, że tak było oryginalnie  Dodatkowo kupić cyferblat i koła to nie problem. Gorzej z poprawnym zdjęciem wskazówki (brak przyrządu, wiedzy i doświadczenia), założeniem nowych cyfr, kalibracją wskazówki i założeniem nowej ramki szkła. Także, myślę że raczej takie elementy, będą przydatne tylko dla osoby która zajmuje się regeneracją liczników...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2018 21:11:16 przez Szatek.)
|
|
21-08-2018 21:08:51 |
|
|
gregorian2008
Technik

|
|