Ankieta: Dodawać czy nie dodawać ? Ankieta jest zamknięta. | 
 
| Dolweać | 
    | 
1 | 
10.00% | 
 
| Nie dodawać | 
    | 
9 | 
90.00% | 
 
 
 
 
	
		
	 
	
	
		
		  
		Ocena wątku:
		
			
				- 0 głosów - 0 średnio
 
				- 1
 
				- 2
 
				- 3
 
				- 4
 
				- 5
 
			 
		 
 
	
		
			| 
				
				 
					Dodatek ołowiu do bezyny
				 
			 | 
		 
		
			| Autor | 
			Wiadomość | 
		 
		
	 
	
		
		
		
	
		
		rafi555 
 
 
		
			Zawodowiec 
			  
			
			
  
 
			
Liczba postów: 2,555 
Imię: xxxxxx 
Skąd: xxxxxxxx 
Pojazd: Romet Pony 
	
		
	 | 
	
		
			
RE: Dodatek ołowiu do bezyny 
			 
			
				 (10-04-2018 19:45:57)gerris napisał(a):  Powinszować mechanikom którzy użytkują silniki uszczelnione nagarem!! Słyszałem, że kiedyś na wsiach dosypywano trociny do skrzyni biegów w celu wyciszenia przed sprzedażą, a silniki składano na gwoździe kowalskie - ta sama zasada!! Zgodnie z założeniem, że nie lejemy lepszego oleju przed remontem, proponuję zaopatrzyć się w przepalony olej z Ursusa - bo co nalać gorszego niż LUX?? Warto aby autorzy takich "mądrości" obejrzeli zarośnięty nagarem silnik, komorę spalania i układ wydechowy motocykli które jeździły na oleju Lux! 
 
 (10-04-2018 16:47:58)Manius napisał(a):  co do oleju z tego co sie dowiedziałem od dziadka to shlka od nowosci na mixolu i tylko 1 remont generalny bo tłok staną w cylindrze i 15 tyś przebiegu 
 
Dziadek chyba ma słabą pamięć, bo mixol wprowadzono na rynek na przełomie lat 80/90-tych, a  produkcję SHL zakończono pa początki lat 70-tych, czyli min. 20 lat stała nieużywana?? 
Tak, ale nie rozumiesz o co chodzi z lepszym czy gorszym olejem, tu chodzi o to ,że jak lejesz luxa to nie zmieniasz nagle na mixol, bo to zaraz zaczną różne kwiatki się dziać czyli zsiądzie się albo wypłucze nagar do cylindra. Do tych silników był dedykowany lux i tego warto się trzymać.
			  
			
			
			
		 |  
	 
 | 
 
	| 10-04-2018 21:50:40 | 
	
		
	 | 
 
	
	
		   
		 
		
	 | 
 
 
	 
	
	
		
	 
	
		
  
	 
	 
	
	
	
	 
	
 
  
	
		
		
	 
	 
	
 
Użytkownicy przeglądający ten wątek:     1 gości
 
	
 
			
			
 | 
 
  
  
 
 
 
      |