Ulepszone elementy silników Dezamet by JGNZM
|
Autor |
Wiadomość |
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
Ulepszone elementy silników Dezamet by JGNZM
Cześć wszystkim
Dzisiaj, jak w każdą niedzielę, były nudy także postanowiłem udokumentować mój pomysł, bo sam przy współczesnych wałach i nie tylko, miałem problem ścięcia wielokarbu (frezu jak kto woli) na wale. Pomyślałem, że prościej i bezpieczniej byłoby wykonać tam wielowypust.
Jego wymiary dobrałem z PN.

d=10,5mm, D=14mm, b=3mm, a=0,3mm
Myślę, że takie rozwiązanie byłoby lepsze niż wielokarb zastosowany oryginalnie. Ale to bym musiał potwierdzić jakimiś obliczeniami a aż takiej wiedzy nie posiadam :/
Co sądzicie o tym pomyśle? Fajnie by było wprowadzić takie wały i zabieraki do produkcji, ale teraz jest chyba na to za późno.

Wszystkie wymiary powinny zgadzać się z oryginałem.
źródło obrazka 1: http://www.pkm.edu.pl/index.php
Notatka od JGNZM, 05-02-2018 23:48:20
Zmiana nazwy tematu
|
 Romet Charteł bogiem mym
 Romet Traper nałogiem mym
 CZ 3 5 0 zapiernicza tuż pod Z E R O
W sensie zamyka licznik 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2018 22:17:50 przez JGNZM.)
|
|
04-02-2018 22:17:08 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
|
05-02-2018 01:22:03 |
|
|
rafi555
Zawodowiec

Liczba postów: 2,555
Imię: xxxxxx
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Ulepszony zabierak sprzęgła Dezamet.
(05-02-2018 01:18:08)Dawdzio napisał(a): Jak tak dalej pójdzie to za kilka, kilkanaście lat zaczniemy od nowa produkować Komary 
Jako ciekawostkę dodam że do sokołów "sokolniki" dorabiają niemalże wszystko (nawet kartery, a do złożenia junaka z nowych dorabianych części brakuje: karterów wahacza
niektórych części amortyzatorów i bębnów kół i jakiś pierdół.
Ten fraz na wale jest taki sam jak na wałku zdawczym więc problemu bu nie było, jednak jak kolega mówi że zębatkę od jawki czy czegoś. A i wałki w 2b są te same.
(05-02-2018 09:37:18)kaziq napisał(a): motorowerek
W końcu ktoś założy cylinder od 125 tak jak w simsonach  .
|
|
05-02-2018 17:53:14 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
|
05-02-2018 20:57:20 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
|
RE: Ulepszony zabierak sprzęgła Dezamet.
Zrobiłem wałek zabieraka. Nie wiem czy wymiarowanie jest do końca poprawne ale myślę, że tak.
Niestety nie było tak łatwo ale się udało. Połączyłem dwa wałki w jeden, a konkretniej z wałka 019 przeszczepiłem wielowypust a reszta została od 023 (konkretnie S38 bo taki miałem pod ręką xd - mam nadzieję, że to to samo).
Niestety bez małych modyfikacji reszty się nie obejdzie. Na moim wałku jest tuleja i również ona będzie musiała być inna; jej wymiar wewnętrzny zwiększy się z 12mm do 15mm. Koniecznym, z uwagi na węższe łożysko, byłoby zastosowanie dodatkowej podkładki między tuleją a łożyskiem, o grubości około 1mm.

Skoro wałek ma wielowypust z silnika 019 to koniecznie byłoby zastosowanie łożyska z tego silnika (6002): http://www.fltpolska.pl/pl/produkty/flt_...e/39-6002#

Także to chyba na tyle  Chciałbym to kiedyś wykonać, żeby przekonać się, czy moje założenia były prawidłowe

Polecam sobie otworzyć w nowym oknie, żeby się lepiej przyjrzeć
 Romet Charteł bogiem mym
 Romet Traper nałogiem mym
 CZ 3 5 0 zapiernicza tuż pod Z E R O
W sensie zamyka licznik 
|
|
05-02-2018 23:45:13 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec