Czesci Romet Char 210-1988r Odświeżenie oryginału
|
Autor |
Wiadomość |
nofack
Banned
Liczba postów: 680
Imię: mm
Pojazd: Romet Komar
|
Czesci Romet Char 210-1988r Odświeżenie oryginału
Witam,
Jakiś czas temu kupiłem już swojego piątego Rometa. Począwszy od Kadeta, Ogara 205, Pony 301, Romet 50-T-1 teraz przyszła pora na Romet Chart z 1988r. Nie miałem styczności z tym modelem w ogóle, wiedziałem ze jest to rzadkość dlatego nawet o nim nie marzyłem aby być w jego posiadaniu po a tu ni stąd ni z owąd nagle z 100km ode mnie ukazał się nie wyglądał żle pomyslałem pomyślałem i mówię pal licho wezmę go choć by od tak wiedziałem że renowacja nie będzie tania, części dostępne i tanie ale mówię zaryzykuje... wezmę go a wyglądał on od gdy go kupiłem.
...Teraz po mimo oskurowaniu mnie z kasy a także pożniejszych poprawek przeze mnie już osobiście rozebraniu i poprawianiu niemal każdej części przez jednego "Janusza" który zajmuje się mechanika i odbudową pojazdów ZABYTKOWYCH nie mając pojęcia o czym kolwiek ( naprawy sprzęgła podkładając pod linkę nakrętki i wbijając ja w miejsce gdzie linka wchodzi w pokrywe, sprejowaniu czarnych elementów, naklejeniu na odwrót naklejek i cała masa jego "januszowych" napraw które potem sam musiałem poprawiać ,dziś jestem zadowolony z posiadania tego modelu. Co prawda jest zrobiony na 90% wizualnie , coś może jeszcze jak mnie natchnie to zrobię jakąś kosmetykę, jak mi się uda dorwać oponę na tył nowa to założę bo moja używana Pantera średnio się nadaje do jazdy. No i biorę się za silnik, nie był nigdy rozpolawiany , kompresja moc jest mega, zapłon jak nowy. Natomiast gażnik faluje na biegu jalłowym i sprzęgło lub kosa do regulacji. Nowe sprzęgło i gażnik MC14 już zakupiłem zobaczymy co to da a tak to elektryka 100% sprawna, pali od kopa Komplet dokumentów, z instrukcją obsługi,wkładka, karta gwarancyjna papierkami z PRL,pompka,komplet oryginalnych kluczyków stacyjki,nowa blokada kierownicy z 2 kluczykami Pokój Tarnów. i od schowka również 2 oryginalne kluczyki. Lusterek wstecznych niestety póki co brak , a także paska bagażnika oryginalnego ...pożyjemy zobaczymy co z tymi fantami uda się zrobić
Oceniajcie , komentujcie, krytykujcie opinie mile widziane co można jeszcze poprawić ,udoskonalić
Po moim odświerzeniu wygląda on teraz tak:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2018 23:05:00 przez nofack.)
|
|
12-01-2018 22:25:55 |
|
|
nofack
Banned
Liczba postów: 680
Imię: mm
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Czesci Romet Char 210-1988r Odświeżenie oryginału