Lepsza skrzynia biegów
|
Autor |
Wiadomość |
rafi555
Zawodowiec
Liczba postów: 2,555
Imię: xxxxxx
Pojazd: Romet Pony
|
Lepsza skrzynia biegów
Z racji że tuninguje swojego komarka postanowiłem przyjrzeć się skrzyni biegów. Wiele użytkowników silników s38, 023 itp. skarży się na choinki, mi nie udało się jej zniszczyć za to zauważyłem, że zużywają się ''przesówki'' ,postanowiłem się tym zająć, (oczywiście choinką też) na razie mam pomysł żeby zrobić zęby jak w junaku.
Te zdjęcie pokazuje o co chodzi http://ataman.junak.net/WARSZTAT/skrzynia/img/2213.jpg junacze przesówki mają takie 3 zęby, z racji tego że mam 2 junaki nie raz to rozbierałem i po 50 latach są jak nowe, te rozwiązanie doskonale się sprawdza. Więc czemu nie zrobić tego w romecie?
Zaczełem rysować , mierzyć, i wyszło ,że to możliwe
tak wiem nie umiem rysować, ale może ktoś wie o co mi chodzi
tu takie porównanie z oryginalną skrzynią
Pierwszy prototyp planuję zrobić ze starej skrzyni, coś uciąć na spawać, wyszlifować żeby przypominało to
Na razie myślę wszystko dopracować, i jak już mówiłem zrobić 1 prototyp , potem 2 od zera i może produkcja seryjna. Jednak jak trzeba zrobić coś z choinką.Nie mam pojęcia jak one ulegają zniszczeniu dlatego proszę jak byście mogli pod spodem wstawiać zdjęcia taki rozwalonych, było by fajnie, może wyeliminował bym i ten problem (w sumie to mam już pomysł ale nie wiem czy to to chodzi).
|
|
22-11-2017 22:07:19 |
|
|
seler1500
Kątówka robi bzzz
Liczba postów: 1,968
Imię: Rafał
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Lepsza skrzynia biegów
Do kompletu dodałbym te genialne wielokliny na wale korbowym i na wałku zdawczym
Nie mam teraz pod ręką choinki, żeby zrobić ci fotki, ale sprawa jest prosta. Gdy łańcuch spada, blokuje się na wahaczu/napinaczach (niepotrzebne skreślić) i / lub składa się "na dwa" pod osłoną zębatki zdawczej. Tak więc mamy zablokowany wałek zdawczy.
Co dalej? Rozpędzone masy wirujące (wał korbowy, magneto, sprzęgło, zębatki skrzyni) posiadają energię kinetyczną, więc ani myślą po dobroci się zatrzymać, chcą kontynuować ruch. Niestety, przeszkadzają im w tym zablokowane zębatki, z najsłabszej wyłamują się zęby, a że najsłabsze są choinka i / lub frez na wałku zdawczym, to zazwyczaj właśnie one się uszkadzają. Oczywiście reszta skrzyni, łożyska, tulejki, kartery i układ tłokowo-korbowy również dostaje po tyłku, co może wyjść po latach / przy następnym spadnięciu łańcucha. Tyle.
Pozdrawiam, Rafał
|
|
22-11-2017 23:05:56 |
|
|
nie_mientki
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 6,375
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
|
23-11-2017 13:54:21 |
|
1 osoba postawiła piwo nie_mientki za ten post:1 osoba postawiła piwo nie_mientki za ten post.
JGNZM (01-08-2018)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|