Skoda 105L 1988r u Kubu
|
Autor |
Wiadomość |
kubu355
Motorynkowy Komarzysta

Liczba postów: 526
Imię: Kuba
Pojazd: Romet Komar
|
Skoda 105L 1988r u Kubu
Stałem się w tym tygodniu posiadaczem Skody 105L z 1988 roku. Auto jest w przyzwoitym stanie, posiada silnik 1.0 o mocy całych 45 KM  Kupiona w naprawdę dobrych pieniądzach jak za ten stan.
Mechanicznie wszystko gra, trzeba pozbyć się wycieków na pompie wody i pompie paliwa. Skrzynia też cieknie, ale w tym modelu ciężko to opanować 
Wyregulować trzeba zawory, gaźnik dzisiaj wyregulowałem.
Jedyne co nie działa to spryskiwacze i czasowe wycieraczki, oraz czujnik ręcznego.
Blacharsko jest ok, jedynie co to trzeba się pozbyć dwóch dziur w prawym progu, musiał dostać kamieniem i zaczęło rdzewieć. Jeszcze z końcówek przednich błotników zaczął schodzić baranek, trzeba poprawić. Wiadomo trochę zaprawek jest do zrobienia.
Wnętrze jest bardzo fajnie zachowane, jedyne co to muszę pozbyć się pokrowców na przednie fotele i obszyć tylne oparcia kanapy.
Szczerze to jestem zaskoczony wygłuszeniem, przy 120 km/h można normalnie rozmawiać co w Polonezie i 125p było ciężkie
To teraz fotki:

FanPage naszego Gangu ---> Klik!

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2017 21:21:07 przez kubu355.)
|
|
11-11-2017 21:18:15 |
|
|
kubu355
Motorynkowy Komarzysta

|
|
11-11-2017 21:53:13 |
|
|
kamil97
Początkujący
Liczba postów: 1,709
Imię: Kamil
Pojazd: Inny
|
RE: Skoda 105L 1988r u Kubu
I kolejna skoda na forum  No fakt całkiem inna epoka
Skodzinka fajna troszkę dopieścić i fajna furmanka na weekendowe przejażdżki
Planujesz jakieś modyfikacje czy celujesz do org stanu?
Moja skoda octavia I 1.8 SLX
|
|
11-11-2017 22:39:40 |
|
|
Blues
Uczeń

Liczba postów: 221
Imię: Tomasz
|
RE: Skoda 105L 1988r u Kubu
Gratuluje zakupu 
Wyjeździłem się sporo sto piątką i trochę się przy niej na grzebałem. Też szukałem jakiegoś egzemplarza, ale ceny zwariowały a i nie mam na obecną chwilę pustego garażu, a szkoda żeby stała na polu.
Wyciek z pompy wody to raczej standard. Trzeba regularnie ją smarować. Z pompką paliwa raczej nie było problemów no i uważaj na termostat, bo w tych silnikach często się zawiesza i to w pozycji "zamknięty" więc można łatwo ugotować silnik, a on tego nie lubi bo zaraz trafia pierścienie i zaczyna dymić.
Ze skrzyni biegów to kapało zawsze na przedniej obudowie, tam gdzie wchodzi wybierak.
Co do pompki spryskiwaczy to jest to pompa zębata z metalowymi elementami i jeżeli nie była dłużej używana, to potrafi zaśniedzieć i silniczek nie ma siły jej ruszyć. Często pomagało w moim przypadku rozebranie i wyczyszczenie wszystkiego z nalotu.
No i zobacz od razu czy da się jeszcze nasmarować zwrotnice z przodu, czy smar się przebije.
Polecam też skontrolować dolne mocowanie (takie wytłoczki z blachy) amortyzatorów z przodu, bo często pękały.
No i polecam również zmienić mocowanie obudowy filtra powietrza do gaźnika. Jak już wiesz obudowa filtra przykręcona jest po części do pokrywy zaworów, ale i od góry do gaźnika jedną śrubą. Niestety ale z biegiem lat temperatura i naciąg tej śruby odkształcają pokrywę gaźnika i zaczynają się z nim spore problem. Dobrze jest zaślepić ten otwór w obudowie jakąś krótką śrubką, a z boku przymocować do kolektora kawałek blachy wygiętej na końcu, przez co będzie łapać za wywinięcie na środku obudowy filtra powietrza. Jak będziesz chciał to jakiś malunek Ci zrobię co i jak.
Sprawdź też czy nie cieknie Ci po pedale sprzęgła płyn hamulcowy z pompki i sprawdź za siedzeniem tylnym siłownik sprzęgła, bo on również ma tendencję do puszczania płynu.
No i jeżeli jeszcze nie masz, to kup sobie duży i mega solidny ściągacz do bębnów hamulcowych, bo zapiekają się na dość dużym stożku tylnej półosi i czasem tylko palnik pomoże.
(11-11-2017 23:02:45)Texas Ranger napisał(a): No właśnie Skodzianka... czeska, a jakiś spadek niemiecki. 
Nie czeska, tylko Czechosłowacka proszę Pana
1
2
3
4
5
Sprzedam ori części ZMD - ZAPRASZAM ! KLIK
6
7
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2017 11:58:16 przez Blues.)
|
|
12-11-2017 11:57:07 |
|
1 osoba postawiła piwo Blues za ten post:1 osoba postawiła piwo Blues za ten post.
Bartek (11-12-2017)
|
kubu355
Motorynkowy Komarzysta

|
|
22-12-2017 23:41:41 |
|
1 osoba postawiła piwo kubu355 za ten post:1 osoba postawiła piwo kubu355 za ten post.
Przemi998 (12-24-2017)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|