| 

Ocena wątku: 

0 głosów - 0 średnio12345 

| 
					Ogar 205 sprzegło nie zazębia się z wałem
				 |  
			| Autor | Wiadomość |  

| Kosiorsky   Nowy

Liczba postów: 2
 Imię: Nowik
 Pojazd: Romet Ogar 205

| 
			| Ogar 205 sprzegło nie zazębia się z wałem 

Witam. Dostałem ogara 205, który stał tam parę lat nie na chodzie i coś tam się z nim bawię   , nigdy nie miałem z tym styczności i to jest mój pierwszy moto w życiu   . Powymieniałem w nim kilka rzeczy w tym wał korbowy na nowy. I tu zaczynają się problemy, ponieważ na tym nowym wale za gwintem i frezkami znajduje się taki rowek, którego w starym wale nie było. Kiedy zakładam sprzęgło, to ono wpada za głęboko i zabierak nie zazębia się z wałem. Odkręciłem koło zębate przekładni stałej, i wrzuciłem pod kosz podkładkę o grubości z 2 mm, odpaliłem komara i teraz na biegu jałowym silnik chodzi normalnie, jak wcisnę sprzęgło to też, ale wrzucam tylko jedynkę i momentalnie gaśnie. Zacząłem się zastanawiać, czy pod koszem i pod tym kołem zębatym przekładni stałej nie powinny być jakieś podkładki. Zaznaczę, że nie było tam żadnych podkładek    Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać ?   |  |  
	| 29-05-2016 18:28:03 |  |  

| ![[+]](images/Corporate/collapse_collapsed.gif)  
 |  

| Kosiorsky   Nowy

Liczba postów: 2
 Imię: Nowik
 Pojazd: Romet Ogar 205

| 
			| RE: Ogar 205 sprzegło nie zazębia się z wałem 

No właśnie, co najlepsze gościu w sklepie zapewniał mnie, że musi pasować i nie ma innej opcji. Może ten rowek jest po coś specjalnie zrobiony ?? Może tam coś musi wchodzić w niego teraz ?   już nie mam pomysłów w ogóle. U mnie identyko, nie wysprzęgla wrzucam jedynkę i od razu gaśnie :/

Jakby ktoś nie wiedział o co chodzi:
Wał 
W starym wale nie ma tego rowka i jest wszystko git a tutaj wszystko wpada do środka :/

Nie mogę edytować już posta wyżej   
Jeden koleś na innym forum napisał, że "na dodatek gwint ze strony sprzęgła jest za długi, i trzeba go skracać, żeby sprzęgło w ogóle napęd odłączało". Może coś z tym trzeba zakombinować ?? Ale skracać nowy wał :/ nie uśmiecha mi się to   

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2016 11:27:54 przez Kosiorsky.)
 |  |  
	| 01-06-2016 11:08:48 |  |  

|  

| krystian276   Prezes FS-Garage

Liczba postów: 368
 Imię: Krystian
 Pojazd: Romet Kadet

|  |  
	| 01-06-2016 16:32:52 |  |  

|  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:     1 gości

| 

|