Ocena wątku:
- 3 głosów - 4 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Konsul '88 by MichalSR50
|
Autor |
Wiadomość |
MichalSR50
Mechanik
Liczba postów: 1,541
Imię: Michał
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Romet Konsul '88 by MichalSR50
Zakupiłem w końcu Konsula. No prawie, bo fabrycznie nową ramę od tegoż roweru, jeszcze zapakowaną w papier z Kowalewa. Plan jest taki by przeszczepić do niej organy z czarnego Narcyza, gdyż tamtejsza rama już się do niczego nie nadaje. Konsul ma być laleczką, więc przełożę tylko napęd i kilka elementów, a części występujące wyłącznie w nim (jak np. osłona łańcucha, kierownik i nóżkę) będę musiał dokupić. Planuję też nowiutkie koła i ogumienie, a podkreślę że Konsul jest jedynym składakopodobnym wyrobem stojącym na kołach 26"
Fragment, ale jest.
Odpakowany
Na tym zdjęciu dobrze widać, jak fabryka podchodziła do produkcji w latach 80 (rocznik ramy to 1988). Oszczędność na spawach i lakierze bije po oczach, przecież nawet widać podkład. Materiały też mierne, obejma suportu jest jakoś dziwnie cienka... Cóż, kryzys.
Niedługo zabieram się za przekładki. Zaliczy sporo wycieczek tego lata, a mając tak wielkie koła będzie sunął jak po stole
|
|
15-03-2015 02:00:20 |
|
4 użytkowników postawiło piwo MichalSR50 za ten post:4 użytkowników postawiło piwo MichalSR50 za ten post.
ArcziManYea (03-15-2015), Chmielu17 (03-15-2015), PawełBike (03-15-2015), Pinio (03-15-2015)
|
nie_mientki
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 6,375
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Romet Konsul '88 by MichalSR50
Podobają mi się Konsule.
Jak byłem we Wrocławiu ostatnio to się napatrzyłem na takiego, stał przypięty przy dworcu PKP.
Pierwsza myśl-Wnusio
|
|
15-03-2015 02:12:20 |
|
|
Sołtys
Ja tu tylko sprzątam...
Liczba postów: 1,557
Imię: Bartek
Pojazd: Inny Romet
|
O istnieniu tej ramy wiedziałem jeszcze przed tym, jak pojawiła się na OLX jako dodatek do Dueta.
Świetna! Naprawdę wspaniały okaz.
Ani mi się waż zakładać do tego jakiekolwiek części. Zawijaj to w papier z powrotem.
Przecież to jest fabrycznie nowa rama! To nie te czasy, kiedy mogłeś sobie taką kupić w rowerowym.
Poza tym, weź dostań takie części, jak np. konsulowska osłona łańcucha. Toż to graniczy z cudem!
Ja bym bez zastanawiania zostawił ją tak, jak jest, jako eksponat. Szkoda fabrycznie nowej ramy.
facebook.com/oldromet - Zapraszam!
|
|
15-03-2015 12:22:57 |
|
1 osoba postawiła piwo Sołtys za ten post:1 osoba postawiła piwo Sołtys za ten post.
Dawdzio (03-15-2015)
|
MichalSR50
Mechanik
Liczba postów: 1,541
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Nie ma mowy, rower ma jeździć i po to kupiłem w stu procentach prostą i nie spawaną ramę żeby potem nie tracić nerwów i w spokoju złożyć. Będzie jeżdżony rekreacyjnie w ładną pogodę na wycieczki, a nie telepany w deszcz do kościoła
Osłonę zdobędę, choćby się waliło i paliło. A może ktoś na forum ma...
A... Sołtys, to znałeś miłą panią od której ją kupiłem?
|
|
15-03-2015 13:40:15 |
|
|
Pinio
Złomowy łowca pierwszej kategorii
Liczba postów: 593
Imię: Bartek
Pojazd: Romet Kadet
|
Cudo! Piękna rama, jeszcze w tym kolorze
Konsule to bardzo wygodne i piękne rowery, ale też uważam, że należy go zostawić tak jak jest. Ciężko Ci będzie znaleźć osłonę łańcucha i kerownicę, poza tym żal by było nim jeździc Co do krzywych naklejek, to przecież romet... Ja mam fabrycznie nową ramę do Ledy i tam naklejka podsiodłowa jest naklejona do góry nogami
A tak poza tym, co to stoi z rower na pierwszym zdjęciu w prawym górnym rogu?
|
|
15-03-2015 13:47:53 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|