Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Chart] Czujnik stopu
|
Autor |
Wiadomość |
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,006
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Czujnik stopu
Wciąż nie wiadomo, o który czujnik tak na prawdę chodzi, bo chart ma dwa.
Tylny:
Na ramie zaraz za dźwignią hamulca wystaje taka blaszka z otworem. Czujnik jest umieszczony w tym otworze. Czujnik posiada dwie nakrętki i jest to tak zamontowane wszystko, że między tymi nakrętkami znajduje się właśnie ta blaszka z otworem.
Przedni jest wklejony do korpusu dźwigni hamulca. Chyba jest niewymienialny.
Montaż czujnika Charta w 205 nie powinien sprawić Ci problemu. Trochę wyobraźni i narzędzi, i nie widzę problemu, żeby sobie taki zamontować.
Jednak muszę Cię uprzedzić. Ja się na czujnikach przejechałem. Te teoretycznie nowe z epoki PRLu mają już dosyć nadgryzioną czasem osłonkę gumową. Kupiłem dwa nowe takie czujniki i padły mi bardzo szybko (osłonka gumowa popękała ze starości). Jak osłonka padnie, bardzo szybko brud dostanie się do czujnika i już po nim. Dodatkowo niezbyt korzystnie dla niego samego rozwiązano sposób w jaki on działa. Mianowicie chodzi mi o to, że gdy nie używasz hamulca, to bolec jest cały czas wciśnięty, a co za tym idzie osłonka gumowa również, co powoduje ciągłe, dodatkowe naprężenia. Także sposób funkcjonowania czujnika + stara guma = szybki jego zgon.
Przynajmniej ja tak trafiłem jeśli chodzi o czujniki...
citroen-XM.pl
|
|
16-02-2015 23:09:31 |
|
1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post:1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post.
Supryk (02-16-2015)
|
2350
Nowy

Liczba postów: 16
Imię: Michał
Pojazd: Inny
|
|
17-02-2015 02:41:51 |
|
|