Budowa garażu
|
Autor |
Wiadomość |
DominiX
Zapalony mechanik :D
Liczba postów: 1,840
Imię: Dominik
Pojazd: Inny
|
Budowa garażu
Witam, niestety z powodu, że cały garaż jest zajęty przez maszyny itd, a ja nie mam gdzie trzymać swoich rzeczy muszę znaleźć coś swojego, a raczej zbudować bo wolnej komórki czy czegoś u mnie nie ma i raczej nie będzie Tata mówi, że najtaniej wyszedł by garaż z desek czyli taka szopa. Przy głównym, dużym garażu jest wolna cała ściana więc mógłbym zrobić 3 ściany i spad na jedną stronę Tylko teraz jakie koszty takiego garażu powiedzmy szer 2,5-3m długość 4-5m a wysokość w najniższym punkcie około 2-2,20m ? Jakieś małe okienko itd głównie chodzi mi o koszt desek i belek na dach itd Warto wgl postawić taką szopę? Jak zabezpieczyć przed gniciem deski ? Za budynkami u mnie jest postawiona szopa, która stoi ponad 30 lat i jakoś wytrzymała Światło i inne pierdoły podciągnął bym na przedłużaczu przez ścianę z głównego garażu. A tak poza tym to pozwolenie na budowę to tylko w przypadku murowanych tak ? Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam.
|
|
04-02-2015 21:32:42 |
|
|
kamil97
Początkujący
Liczba postów: 1,709
Imię: Kamil
Pojazd: Inny
|
RE: Budowa garażu
(17-01-1970 14:17:54)DominiX napisał(a): Tylko teraz jakie koszty takiego garażu Warto wgl postawić taką szopę? Jak zabezpieczyć przed gniciem deski ? Za budynkami u mnie jest postawiona szopa, która stoi ponad 30 lat i jakoś wytrzymała :
Co do samego zabezpieczania to najlepiej przepalony olej silnikowy. Robak wgl nie wejdzie. A jeśli chodzi o budowę i koszta. Ja bym to zrobił tak.
Robisz szkielet z belek, potem deski, od środka folia na deski i płyty OSB. Wtedy masz mocniejszą konstrukcję, cieplej w zimę i wiatr nie wpada do środka. Całość malujesz przepalonym olejem. A od środka można dać bezbarwny. Przydała by się jakaś wylewka. Żeby twarda posadzka była. A koszta hmmm... Deski i belki taniej Cię wyjdą jeśli miałbyś swoje drewno. Płyta OSB w granicach 70zl. Gwoździe i wkrety.
Moja skoda octavia I 1.8 SLX
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2015 00:16:35 przez Bartek.)
|
|
05-02-2015 00:06:04 |
|
1 osoba postawiła piwo kamil97 za ten post:1 osoba postawiła piwo kamil97 za ten post.
szczupak54 (02-05-2015)
|
jurek_j
Technik
Liczba postów: 830
Imię: J
Pojazd: Romet Kadet
|
RE: Budowa garażu
1,5 roku temu przerabiałem pomieszczenie po chlewie na garaż - posadzka + drzwi, 3x6m powierzchni posadzki mniej więcej, gruz miałem swój, piach miałem swój, musiałem kupić tylko cement, poszło na to jakieś 5 worków cementu chyba, no to w zaokrągleniu dość mocnym 5 dych, deski na drzwi (3m szerokości, 2m wysokości, jakoś tak) i łaty do nich kupiłem w tartaku - jakieś 120zł to chyba było, albo niecałe 200 (nie pamiętam). Do tego wkręty, śruby, zawiasy, farba na drzwi, łącznie cała operacja gdzieś tak 300-350zł pewnie wyszła.
|
|
05-02-2015 00:17:12 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|