Yamaha Virago XV250 nie chodzi na jeden cylinder! Co teraz?! ;o
|
Autor |
Wiadomość |
Taśma
Pro
Liczba postów: 3,952
Imię: Mikołaj
Pojazd: Inny
|
Yamaha Virago XV250 nie chodzi na jeden cylinder! Co teraz?! ;o
Czeeeeść.
Mam Virago 250 i problem z nią. Po tym jak już zrobiłem tak, że odpala (xd) to nie chodzi na jeden cylinder ;c Obstawiał bym, że coś z gaźnikiem, ale ma jeden na dwa cylindry, a świeca sucha, a na drugim chodzi. Nie wiem. Nie dość, że pierwszy raz mam styczność z v2 to jeszcze nie znoszę małych 4t XD
Podsumowując. Gaźnik sprawny bo na jeden podaje. Iskra jest. Kompresja jest.
Tak myśląc moim tokiem myślenia, czyli gościa, który się nie zna na tym, może coś z rozrządem? Bo nie wierzę, żeby jeden gaźnik na dwa cylindry, podawał sobie tylko na jeden... Jakieś sugestie?
EDIT: Świece zmieniałem.
Cytat:Bo życie jest za krótkie, aby czekać na iskrę i dwa obroty wału.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2015 16:03:30 przez Taśma.)
|
|
07-01-2015 15:58:55 |
|
|
plusminus
Technik
Liczba postów: 1,003
Imię: Iwo
|
RE: Yamaha Virago XV250 nie chodzi na jeden cylinder! Co teraz?! ;o
Zatarła się.
Skoro odpalasz moto w takie mrozy i zapewne pochodzi kilka minut i gasisz. To najszybszy sposób do zabicia świec zapłonowych. Świeca musi mieć temperaturę samooczyszczenia, aby długo pracować. Wymień świece, bo to, że jest iskra, to znikoma informacja.
Edit..
Synchro jednego gaźnika? Poza tym, synchro gaźników polega na ustawieniu przepustnic w taki sposób, aby każdy cylinder dostawał odpowiednią dawkę powietrza na biegu jałowym. Czyli prosto mówiąc, synchro się robi, kiedy silnik pracuje na wszystkie cylindry, ale chodzi nie równo lub faluje na obrotach biegu jałowego.
"Co to jest takie niebieskie pod siedzeniem????
To coś to jest turbina Mixolu, nie grzeb tam bo Ci łapy urwie."
Moje BP
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2015 16:12:31 przez plusminus.)
|
|
07-01-2015 16:03:41 |
|
|
Damian4570
Zaawansowany hardware'owiec
Liczba postów: 1,305
Imię: Damian
Pojazd: Romet Kadet
|
|
07-01-2015 19:58:16 |
|
|
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
|
RE: Yamaha Virago XV250 nie chodzi na jeden cylinder! Co teraz?! ;o
Spokojnie z tym wywalaniem silnika, glowic kolego Też mam Virago, ale 750 z dwoma gaźnikami To naprawdę udane i niezawodne motocykle.
Jeszcze takie podstawowe rzeczy o których nic nie wspomniałeś:
- poziom paliwa w komorze pływakowej - sprawdź. Podłącz wężyk ze szklaną rurką i ustaw poziom paliwa w komorze na taki jak powinien być.
- stan membrany i ogólny stan przepustnicy oraz dysz itd. Zerknij jeszcze na membranę czy dobrze siadła bo możliwe że się podwinęła, lubi też ze starości popękać.
- regulacja luzów zaworowych
- Sprawdź pompę paliwa, może za mało podaje i filtr powietrza.
Najprawdopodobniej odstojnik i dysze gaźnika zapchane, w tym akuratnie modelu to norma jak nie było zadbane. Trzeba uważać bo łatwo ukręcić gdy zastane. Odkręć pompę i w dolnej części ukaże się śruba tz dysza ,jak ją wykręcisz to wyleci w ciul syfu, poskręcać i heyah z tym koksem.
Kolejna sprawa to przewody WN, sprawdź stan, a jak całe to odparuj wilgoć, najlepiej takim sprayem do przewodów. Potem świece, wymień na nowe, lub je zamień. Naładuj porządnie akumulator.
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
|
|
08-01-2015 01:09:03 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|