Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Pony] Czarna Świeca
|
Autor |
Wiadomość |
Waiter
Nowy

Liczba postów: 36
Imię: Kuba
Pojazd: Romet Pony
|
Czarna Świeca
Cześć wszystkim! 
Chciałbym się zapytać czy to normalne, że świeca jest cały czas czarna?
Podam teraz wszystko co mam w motorynce:
-Zapłon ustawiony 3mm przed GMP
-Gaźnik GM13F
-śrubka od mieszanki wykręcona o 1,75 obrotu (na takim ustawieniu romet najlepiej chodzi)
-śruba od obrotów ustawiona tak żeby pracował w miarę równo na wolnych obrotach.
-Olej leje Orlen 2t SemiSynthetic w stosunku 1:30 (166ml oleju na 5l benzyny)
Różne opinie czytałem na temat tego oleju ale z własnego doświadczenia wiem że naprawdę sporo nagaru zostawia.
Iglica nie wiem na którym rowku, bo mi ją ustawiał tata.
Kolor świecy by mi nie przeszkadzał gdyby nie fakt, że co nową świecę wsadzę to maks. 2 tygodnie pojeżdżę i świeca pada 
Niektórzy piszą że na tym oleju w stosunku 1:25 mają świecę koloru "kawy z mlekiem" a ja co bym nie zrobił zawsze czarna
|
|
16-07-2014 18:16:37 |
|
|
stqc
Moderator
Liczba postów: 3,747
Imię: Maciek
Pojazd: Romet Chart
|
|
16-07-2014 18:20:12 |
|
1 osoba postawiła piwo stqc za ten post:1 osoba postawiła piwo stqc za ten post.
Vex (07-17-2014)
|
Waiter
Nowy

|
RE: Czarna Świeca
Powiem tak. Wcześniej miałem zapłon ustawiony na 1mm przed GMP bo 3mm się nie dało ustawić. Dodam też że jak miałem 1 wał nowej produkcji, to nie było sprzęgła ale dało się ustawić to 3mm. Kupiłem 2 wał nowej produkcji (bo tamtemu sie frez zjechał do łysa) i teraz nie można było ustawić 3mm tylko max 1mm. (Ach te chińskie wały, takie różnorodne  )
Myślałem więc że to przez za późny zapłon nie może się świeca dogrzać, ale dzisiaj wywaliłem klina i ustawiałem tak magneto by było te 3mm  (2h bawienia magnetem się opłaciło  )
No ale problem nie ustąpił - jechałem 30 minut tam i spowrotem gaz 1/2 - 3/4 manetki wjechałem do garażu wykręcam świecę i patrze a tam dalej czarna sadza jakby świeca wyszła z kopalni węgla 
Kiedyś jak miałem zapłon 1mm przed GMP to myślę że się pobawie gaźnikiem troche (bo przecież mam 1,75 obrotu wykręconą śrubę od mieszanki a ludzie na forum piszą że ma być 2,5 obrotu, no ale te 2,5 obrotu jest przecież do gaźnika GM12F a ja mam GM13F). Śruba wykręcona 2 obroty, wolne obroty ustawione ok - jade. Nie ujechałem 20 metrów a motorynka zgasła (świeca,nagar). Cały czas ją dusiło, przerywało więc trzeba było wrócić do mojej regulacji i przepalić świecę.
Od tego momentu zniechęciłem się do regulacji gaźnika, no ale trudno. Jeśli trzeba będzie regulować to się pobawię dalej 
Jutro napisze czy coś się zmieniło 
Ale się rozpisałem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2014 22:16:52 przez Waiter.)
|
|
16-07-2014 22:15:37 |
|
|
Waiter
Nowy

|
Jeździłem na F75S F80S F95S i dalej czarna. Teraz jedyna działająca świeca została mi F75S, na której wczoraj jeździłem (Musze coś z tym zrobić bo w końcu więcej wydam na świece niż na paliwo  )
Wczoraj patrze, a prawie cała dźwignia tylnego hamulca jest czarna więc wyczyściłem ją i postanowiłem wypalić wydech (czarny olej leci na łączeniu kolanko-tłumik)
Nie miałem czystej benzyny ani innego rozpuszczalnika - wziąłem plaka.
Ładnie się wypalało, aż tu nagle strzał jak z petardy, a za chwile drugi. Tego niedopalonego oleju dużo wyleciało, ale dalej leci z tego miejsca  (zdjęcie które daje jest po wyczyszczeniu tej dźwigni i po wypaleniu wydechu)
Jak dzisiejsza regulacja gaźnika nic nie da to myślę nad zakupem oleju Midland 2-Cycle Low Smoke (niskodymny, niskonagarowy, pełen syntetyk) ale jeszcze nie wiem gdzie taki olej można zakupić, bo we wszystkich sklepach motorowerowych to tylko ten Castrol
Będe próbował z tym gaźnikiem, lecz ja myśle że to wina oleju będzie. Wolałbym więcej na olej wydać niż na świece, które działają tylko 2 tygodnie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2014 13:59:42 przez Waiter.)
|
|
17-07-2014 13:51:05 |
|
|
Waiter
Nowy

|
Nie ustawie dziś gaźnika bo pada.
Uszczelniacze to chodzi Ci o simmeringi? Simmeringi wymieniałem w maju razem ze wszystkimi uszczelkami (i wałem  )
Jak kiedyś ustawiałem i te 2 obroty śrubkę od mieszanki wykręciłem, to czuć było że za mało paliwa dostaje i szybko (i to bardzo) świeca wyzionęła ducha
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2014 18:54:33 przez Waiter.)
|
|
17-07-2014 18:52:17 |
|
|
Waiter
Nowy

|
Sory za PPP (nie mogę edytować)
Świeca nie zmieniła koloru tylko troszeczkę brązowe na elektrodzie się zrobiło co słabo widać na zdjęciu (zdjęcie zrobione telefonem)
Co mi poradzicie? Kupić cieplejszą świecę F65 czy zmienić olej/lać go mniej? (do tej pory lałem 1:30 - 166ml oleju na 5l benzyny, myślę nad laniem 1:35 czyli 142 ml oleju na 5l benzyny)
Przecież nie będe cały czas katował tylko po to by "świeca miała dobry kolor", wolę sobie popyrkać.
Świeca:
|
|
18-07-2014 18:12:01 |
|
1 osoba postawiła piwo Waiter za ten post:1 osoba postawiła piwo Waiter za ten post.
deavid148 (07-20-2014)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|