Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Nie ma max. prędkości
|
Autor |
Wiadomość |
paruch98
Technik Pojazdów Samochodowych
Liczba postów: 66
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Nie ma max. prędkości
Witam!
Mam problem. Mój romet nie może jechać z maksymalną prędkością. Romecik jest z 82r., ma przejechane prawie 19 000 km, wiem, że to dużo jak na motorower i przydałby się wreszcie zrobić remont silnika (jak dotąd było tylko wymieniane sprzęgło) ale nie mam czasu, wiedzy, ani środków na taką inwestycję, a chciałbym aby przejeździł jeszcze ten sezon (w okolicach zimy może będę mógł zrobić remont). Bardzo chciałbym uniknąć wymiany silnika bo to duży wydatek. W dodatku zauważyłem niedawno dziwne zachowanie silnika na 2 biegu. Podczas przyspieszania silnik tak jakby momentalnie wybijał się i wbijał na bieg (bez mojej ingerencji), trwa to jakiś czas i występuje rzadko (ale występuje). Jest to niepokojące. Najgorsze jednak jest to, że nie może rozpędzić się do maksymalnej pręd.(tylko 45km/h). Pewnie jest to spowodowane tym, że jest taki stary i zużyty, ale jakby ktoś wiedział co można zrobić by jeździł szybciej i jeszcze co powoduje to dziwne zachowanie na 2 biegu.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
|
22-06-2014 20:33:34 |
|
|
Matinek
Mechanik
Liczba postów: 1,186
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Odp: Nie ma max. prędkości
Siema
Zmienilem tarcze sprzeglowe na nowe i dalej to samo. Ledwo 35-37 jedzie podpoqiedzcie cos. stawiam piwka.
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
Simsonomania <3
|
|
06-07-2014 17:05:33 |
|
1 osoba postawiła piwo Matinek za ten post:1 osoba postawiła piwo Matinek za ten post.
Vex (07-16-2014)
|
krzysiu1505
Technik
Liczba postów: 952
Imię: .
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Nie ma max. prędkości
(22-06-2014 20:33:34)paruch98 napisał(a): Witam!
Mam problem. Mój romet nie może jechać z maksymalną prędkością. Romecik jest z 82r., ma przejechane prawie 19 000 km, wiem, że to dużo jak na motorower i przydałby się wreszcie zrobić remont silnika (jak dotąd było tylko wymieniane sprzęgło) ale nie mam czasu, wiedzy, ani środków na taką inwestycję, a chciałbym aby przejeździł jeszcze ten sezon (w okolicach zimy może będę mógł zrobić remont). Bardzo chciałbym uniknąć wymiany silnika bo to duży wydatek. W dodatku zauważyłem niedawno dziwne zachowanie silnika na 2 biegu. Podczas przyspieszania silnik tak jakby momentalnie wybijał się i wbijał na bieg (bez mojej ingerencji), trwa to jakiś czas i występuje rzadko (ale występuje). Jest to niepokojące. Najgorsze jednak jest to, że nie może rozpędzić się do maksymalnej pręd.(tylko 45km/h). Pewnie jest to spowodowane tym, że jest taki stary i zużyty, ale jakby ktoś wiedział co można zrobić by jeździł szybciej i jeszcze co powoduje to dziwne zachowanie na 2 biegu.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Jak ma to 19 000 km przejechane na nominalnym cylindrze to osłabienie silnika jest całkowicie normalne, cylinder pewnie kwalifikuje się do szlifu. Tak na marginesie, to nie wiedziałem że silnik kwadratowy może tyle wytrzymać...
Skład złomu w moim garażu:
- Simson S51B1-4 1983r
- Simson S51N/Electronic/Comfort(składak z 3 różnych) 1989r.
- Romet Ogar 200(motorower jutra: może jutro odpali) 1989r: sprzedany, oby trafił w dobre ręce
|
|
06-07-2014 20:59:45 |
|
1 osoba postawiła piwo krzysiu1505 za ten post:1 osoba postawiła piwo krzysiu1505 za ten post.
romek (07-06-2014)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|