Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Rozkręcanie sterów
|
Autor |
Wiadomość |
DamianPGN
Nowy
Liczba postów: 47
Imię: Damian
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Rozkręcanie sterów
Próbowałem oddzielić widelec od ramy, ale z marnym skutkiem. Odkręciłem tylko tą długą śrubę, która mocuje kierownicę, próbowałem zbijać ten element za pomocą młotka i wkrętaka, ale nie widzę różnicy, co mam zrobić teraz?
A więc tyle odnośnie mostka, jako że rozkręcam całą ramę, potrzebuje też wyciągnąć korby i suport. Wiem, że potrzeba specjalistycznych narzędzi i jeszcze nigdy tego nie rozkręcałem, ale może w tak starym rowerze jest jakiś inny sposób? Pomóżcie
I trzecia sprawa, ktoś napisał mi, że na główce ramy będzie nr seryjny, a pierwsze 2 cyfry to rok, czy w tym miejscu (zdjęcie) powinien być cały numer? Zdrapałem trochę farby i widać dwie cyfry 8 i 7:
Z góry dzięki za pomoc
|
|
01-09-2013 09:40:27 |
|
|
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
(01-09-2013 09:40:27)DamianPGN napisał(a): A więc tyle odnośnie mostka, jako że rozkręcam całą ramę, potrzebuje też wyciągnąć korby i suport. Wiem, że potrzeba specjalistycznych narzędzi i jeszcze nigdy tego nie rozkręcałem, ale może w tak starym rowerze jest jakiś inny sposób? Pomóżcie
W miejscu oznaczonym #1 powinien być klin. Wybiłeś go? Jeżeli tak, to zdejmujesz ręką ten element korby, następnie odkręcasz #2 (pamiętając, że jest tam lewy <odwrotny> gwint) oraz zdejmujesz #3. Po zdjęciu #3 ukaże Ci się wnętrze korby - na jej głównym elemencie (powiedzmy, że to ośka) nakręcona będzie nakrętka (lewy gwint!), którą zbijasz płaskim i młotkiem. Wyjmujesz korbę "od drugiej strony".
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
|
|
01-09-2013 10:40:31 |
|
1 osoba postawiła piwo wnusiu94 za ten post:1 osoba postawiła piwo wnusiu94 za ten post.
DamianPGN (09-01-2013)
|
DamianPGN
Nowy
Liczba postów: 47
Imię: Damian
Pojazd: Inny Romet
|
(01-09-2013 10:40:31)wnusiu94 napisał(a): W miejscu oznaczonym #1 powinien być klin. Wybiłeś go? Jeżeli tak, to zdejmujesz ręką ten element korby, następnie odkręcasz #2 (pamiętając, że jest tam lewy <odwrotny> gwint) oraz zdejmujesz #3. Po zdjęciu #3 ukaże Ci się wnętrze korby - na jej głównym elemencie (powiedzmy, że to ośka) nakręcona będzie nakrętka (lewy gwint!), którą zbijasz płaskim i młotkiem. Wyjmujesz korbę "od drugiej strony".
Otóż tak, klin wybiłem, tylko z drugiej strony nie chce wyjść, rozumiem, że mam po prostu mocno uderzyć młotkiem. Druga sprawa, korby nie mogę ściągnąć ręką, za mocno siedzi, czy psiknięcie WD40 pomoże?
Myślę, że z resztą sobie poradzę.
|
|
01-09-2013 11:50:48 |
|
|
Wojtek3362
Mechanik
Liczba postów: 1,901
Imię: Wojciech
Pojazd: Romet Chart
|
Ściągacz do stalowej korby? HAHA! Po jaką cholerę? Pierwsze słyszę aby kliny ściągaczem wybijać I jak się nie mylę, to w carbonie i aluminium nie stosuje się klinów, a suporty typu "isis", i nie potrzeba do tego ściągacza. Ale co ja tam wiem...
(31-08-2013 20:48:07)wnusiu94 napisał(a): Natomiast, jeżeli chcesz wyjąć kierownicę z mostkiem, musisz dodatkowo zbić element #2 za pomocą płaskiego wkrętaka i młotka, a następnie odkręcić miseczkę oznaczoną #3.
taki "fachowiec" z ciebie. Stery nie służą do trzymania mostka, tylko widelca... I to młotkiem jeszcze miseczkę zbijać? Boże...
Mostek naprawdę nie potrzebnie ucinałeś, ale jak już to jak spojrzysz się w środek tej rurki zobaczysz że jest na dole jakiś metalowy element (poświeć sobie latarką), tam wkładasz jakiś pręt czy wkrętak jak ci go nie szkoda i walisz młotkiem aby wybić ten "klin", wtedy bez problemu wyjdą resztki mostka.
Moje pojazdy - Wojtek3362
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2013 22:08:32 przez Wojtek3362.)
|
|
05-09-2013 22:04:50 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|