Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Narcyz '78 by MichalSR50
|
Autor |
Wiadomość |
MichalSR50
Mechanik

Liczba postów: 1,541
Imię: Michał
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Romet Narcyz '78 by MichalSR50
Jako że Gil aktualnie jest na warsztacie, wyciągnąłem z piwnicy kolejny rower, abym miał czym jeździć do sklepu. Również możecie go kojarzyć ze zbiorowego tematu o moich rowerach. Od nowości miał go mój tata i jakoś w latach 80/90 przemalował na pomarańczowo. Zrobił to naprawdę profesjonalnie, bo autentycznie wygląda jak oryginał (nie jestem tylko pewien, czy na taki kolor malowano w fabryce). Przy okazji remontu zamontował mniejszą zębatkę, więc ciężej się pedałuje przy szybszych średnich prędkościach. Rower leżał w piwnicy aż do ok. 2005 roku, gdy osobiście go odkopałem i poskładałem. Spodobał mi się na tyle, że nieco go doposażyłem w różne bajery z epoki. Lecz Romet miał jedną wadę - ciągle przebijały się dętki. W końcu wkurzyłem się o kupiłem nową, wraz z oponą. Niestety, wybrałem odrobinę za duży numer opony i wyłaziła poza felgę. Wtedy straciłem jakoś do niego wenę i zaniosłem do piwnicy, gdzie stał aż do dzisiaj. Można rzec, że wyciągnąłem go z przymusu, ale znowu odżyły chęci jazdy na nim. Pojechałem z nim do dziadka i zapytałem, czy ma jakąś oponę 26". Okazało się, że ma, lecz prawie bez bieżnika. Ale co tam, musiał przecież jeździć. Założyliśmy, skleiliśmy przy okazji dętkę i Narcyz znowu jest sprawny. I mam nadzieję, że prędko nim gumy nie złapię
Gdy już się najeździłem, postanowiłem znowu go doposażyć (bajery w międzyczasie przerzuciłem na Gila) i znowu żyje dawnym życiem. Do czasu gdy skończę Gila to on będzie moim głównym rowerkiem. A potem może i on doczeka się jakiegoś malowanka... Zobaczymy
|
|
20-07-2013 20:10:38 |
|
|
BITER
Praktykant

Liczba postów: 377
Imię: Maciek
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Romet Narcyz '78 by MichalSR50
Narcyz jak to Narcyz - piękność sama w sobie. Lepiej go nie maluj- efekt jest piorunujący i niech tak zostanie - no może za jakieś dziesięć lat. Chlapaczki wręcz cudne.
Smarowałeś już go, czy nie? Bo jeśli sporo stał to warto by mu trochę ciężaru zdjąć i go ładnie przesmarować, aby lżej jeździł.
Nie wiem jak można jeździć na lusterkach w rowerze, ale nawet jeżeli nie umiesz to go nie zdejmuj ( fajnie wygląda) Jeżeli znajdziesz takie tyle że prawe to sobie przymocuj i będzie jeszcze lepiej. 
Sprawdzałeś elektrykę? Działa ?
Ogólnie rowerek śliczny a wtym kolorze to już wogóle.
Romet Jubilat2 '86
Romet Pelikan '79
Romet Salto '87
Opel Corsa B 1.5 TD ISUZU 1995[/color]
Romet Wigry Kowalewo '97
|
|
20-07-2013 20:33:38 |
|
|
MichalSR50
Mechanik

Liczba postów: 1,541
Imię: Michał
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Romet Narcyz '78 by MichalSR50
Kierownik kiedyś już oczyszczałem z rdzy, lecz wystarczyła jedna deszczowa noc i było gorzej, niż przedtem. Raczej trzeba będzie go pomalować 
Ile ich mam? Hmm... Narcyz, Gil, Flaming, BMX, Universal, dwa niezidentyfikowane, Universal treningowy i kolarzówkę z lat 50, która stoi przywalona drewnem. Trzeba w końcu ją odkopać
|
|
20-07-2013 21:28:24 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|