Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Minsk opinie
|
Autor |
Wiadomość |
Irek
-----
Liczba postów: 1,410
Imię: .
Pojazd: Inny
|
RE: Romet Minsk opinie
Miałem i starego, Rometa Minska 125 typ 400A '90r (MMVZ 3.112) za*ebisty sprzęt, są części i dobra jakość . Nowe (3.113) pomińmy
W sprzęgle zakładasz 5 tarcz od ETZ 150 + 1 przekładke i zero problemów.
Zapłon i moduł są całkowicie bezawaryjne i jedynie przez własną niewiedze/głupote można je uszkodzić robiąc gdzieś zwarcie albo kombinując w instalacji . Jeśli chcemy mieć ładowanie aku realizujemy je przez mostek diodowy a nie seryjny prostownik.
Wadliwe gaźnik K-62C to skończona bujda, wystarczy umieć ustawić poziom paliwa, skład mieszanki i motor nie ma najmniejszej zmuły , nie przerwie na wysokich obrotach choćby na chwile i nawet po miesiącu odpali z 2-giego kopa , ciepły zawsze z dotyku
Co do części to bardzo dużo idzie kupić na allegro , w sklepach internetowych i w niektórych miasta normalnie w sklepie. Jak byłem w Łukowie (woj lubelskie) to od ręki było dostępnych bardzo dużo części
Motory same w sobie są trwałe, mocne i szybkie (w dobrym stanie i dobrze wyregulowany idzie na prawde super) WSK to przy tym skończone gówno , jak po WSK wsiadłem na Minska to inna jazda czuć że motor idzie na wszystkich 4 biegach a nie tak jak WSK że na 3-ce już tylko przyspiesza, w terenie pod górki gdzie WSK trzeba na 1-ce gnieść Minsk na 2-ce wjedzie. O sprawności hamulców , i wyposażeniu nie mówie, sprzęt po prostu o co najmniej generacje nowocześniejszy i lepszy od WSK. Miałem 5 WSK, mam 2-giego Minska ( i pewno nie ostatniego ) to wiem co mówie
Ogromna zaletą jest niska cena, trudno coś równie dobrego w tej cenie kupić
Ja bym tam polecał wersje 400A (nie 400 ze starym silnikiem) gdyż jest bardzo dobra dostępność części a i sprzęt na prawde porządny
Złe opinie o tych sprzętach biorą sie od dzieciaków które o tym pojęcia nie mają i "ekspertów" którzy mają płacz i trują dupe zakładając tematy "pomocy komar nie działa !!! " , sprzęt jest prosty w serwisie ale nie aż tak żeby każdy "fachowiec" który ustawia przerwy na oko i kręci "śrubkami" w gaźniku sobie z nim poradził
Osobiście jak pozbęde sie Pronara wróce na pewno do 400A / 3.112
Zalety :
+bardzo dobre osiągi . Co ciekawe v-max fabryka podaje jako nie mniej niż 85km/h , w praktyce jest to 95-100km/h
+niskie spalanie
+niskie koszty utrzymania
+bez obsługowy zapłon elektroniczny
+niski koszt zakupu
Wady:
-mało rozpoznawalny motor
-dużo egzemplarzy serwisowanych nie fachowo
I test z miesięcznika motocykl 7/2001. Model 3.112 (z błotnikiem zamocowanym wysoko) to bliźniaczy model z 400A silnik i rama dokładnie to same , części bez problemu dostępne u nas )
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/peln...1edd1.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/peln...fb834.html
Bardzo dobre są także wersje tzw " ruskie " z błotnikiem zamocowanym wysoko, innym wydechem i instalacją bez akumulatora , mają prostą instalacje w której rzadko ktoś grzebał z racji braku akumulatora . I w sumie fajnie wyglądają z tym błotnikiem zamocowanym wysoko i tłumikiem w kształcie jak ETZ 150
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2012 09:26:18 przez Irek.)
|
|
22-06-2012 09:06:02 |
|
3 użytkowników postawiło piwo Irek za ten post:3 użytkowników postawiło piwo Irek za ten post.
Lord (01-29-2014), LukaszzT1 (06-23-2012), Semmao (05-23-2014)
|
LukaszzT1
Komarzysta :F
Liczba postów: 2,082
Imię: Łukasz
Pojazd: Inny
|
RE: Romet Minsk opinie
(21-06-2012 23:41:29)seba_1239 napisał(a): (21-06-2012 22:37:40)LukaszzT1 napisał(a): witam chciałbym wysłuchac wasze opinie na temat rometa minska,jakie ma zalety wady itd,i czy poradze sobie z nim a mianowicie czy utrzymam go i wogule,(mam 14 lat) czekam na kometarze
Ale o jakiego mińska Ci chodzi coś z tych starych lata 80-90 Takiego jak ja miałem, czy nowego mińska takiego jak ma Irek
Mi chodzi o takiego http://allegro.pl/minsk-125-typ-400a-zar...01865.html ale moze byc tez taka wersja http://allegro.pl/dobry-minsk-125-i24180...html,mówię odrazu ze nie chce tych nowych wersji bo mi sie nie podobaja tylko najlepsza by była wersja 400A,
Romet 50-T1 1980r(Sprzedany)
Romet 50-T1 1981r (Sprzedany)
Romet ogar 200 1988r(Sprzedany)
Cezet 175 487.0 1988r(Sprzedana)
Simson Sr50 1987r
Polonez Caro Plus 1.6 Gli 1997r
|
|
23-06-2012 10:33:59 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości