Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Universal
|
Autor |
Wiadomość |
Kocur
Nowy
Liczba postów: 10
Imię: Barnaba
Pojazd: Inny
|
Romet Universal
Witam, przedstawiam wam mojego Rometa Universal, zpoczatku nie wiedziałem dokładnie, czy to on, bo ma inną kierownice. Rower jest w wyglądzie średnio zadbany, ale w tym do czego ma służyć głównie spisuje się na 4+, oprócz niewyregulowanego konika. Rower ma prawdopodobnie ok. 30-40 lat, więc to zabytek, zanim go dostałem w swoje łapki (A kompletnie nie znalem się na rowerach, traktowałem go jako złom :C, teraz wiem co straciłem) to miał oryginalne białe ogumienie i stare dętki, gdybym go trzymał w takim stanie i odnowił go, był by to prawdziwy rarytas, obecnie wygląda ten rowerek tak:
http://img808.imageshack.us/img808/7826/img0249p.jpg - Ogólny
http://img854.imageshack.us/img854/5844/img0252ox.jpg - Przy wymianie opony konik mi odpadł, nie wiem czy dobrze zamontowany ale jeździ
http://img685.imageshack.us/img685/8/img0254pm.jpg - Numer wybity na ramie, cokolwiek on oznacza. Chciałbym się dowiedzieć
Jakby jakieś zdjęcia dodać, nie ma sprawy, pisać
Mam możliwość pomalowania go na niebieski/ciemny metalic, ale zależy mi na naklejkach niestety, a nie widzę w internecie ich albo nie umiem szukać.
Może dajcie jakies porady co w nim zrobić, obiecuje, że dam zdjęcia z efektem końcowym
|
|
21-05-2012 23:27:08 |
|
|
MichalSR50
Mechanik
Liczba postów: 1,541
Imię: Michał
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Romet Universal
Ładny ten Universal, nie maluj go bo oryginalny lakier w rowerze to rzadkość, a takich naklejek nigdzie nie dostaniesz.
Mógłbyś dać lepsze zdjecie numeru ramy albo go napisać? Pierwsze dwie cyfry zawsze oznaczają rok produkcji, a ja tu widzę chyba 91, ale zdjęcie jest jakie jest
Białe opony no szkoda że już ich nie masz, ja miałem w swoim takie, ale się wysłużyły i wymiana była nieunikniona.
Ogólnie fajny rowerek, wystarczy dopieścić parę detali
|
|
21-05-2012 23:35:45 |
|
|
emil19990511
Nowy
Liczba postów: 39
Imię: Emil
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|
16-06-2012 20:10:30 |
|
|
van de loro
Uczeń
Liczba postów: 232
Imię: Marcin
|
(22-05-2012 00:02:09)nie_mientki napisał(a): Niski numer świadczy tylko o tym że jesteś posiadaczem ramy, która wyjechała z fabryki jako sześć tysięcy osiemnasta. Rób z tym co chcesz. Co do rocznika: zwróćcie uwagę, że produkty Rometa zawsze wychodziły w kolorach z palety FSO. Lakiery metalik pojawiły się dopiero na polonezach caro, więc ja obstawiam lata 90.
Niestety błędna dedukcja. Posiadałem w dzieciństwie Pelikana w wersji Uniwersal z '71w kolorze zielony metalik! Posiadam/łem również innego Universala tzw "banana seats" z '78 w kolorze granatowym metalik. W tam tym okresie widywałem równiez rowery srebrne. Oczywiście było to zadkością.
Mozna było dojść do takiego wniosku gdyż w latach '80 rowery głownie malowano na kolory: żólty, czerwony, zielony "groszek", rzadko niebieski. Tak jak nasze samochody, Fiaty, Polonezy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2012 02:30:07 przez van de loro.)
|
|
02-10-2012 02:27:33 |
|
|
van de loro
Uczeń
Liczba postów: 232
Imię: Marcin
|
|
20-10-2012 19:52:36 |
|
|
Zweitakter
Technik
Liczba postów: 917
Imię: Andrzej
|
(21-05-2012 23:43:59)nie_mientki napisał(a): W Rometach, zarówno tych z silnikiem jak i bez, pierwsze dwie cyfry numeru to rocznik.
od pewnego czasu dokładnie nie wiem od kiedy ale huragany zwykle miewały bity na haku kolejny numer ramy
" VIN" zaczynajacy sie od roku produkcjo to pozniejszy wynalazek najstraszy jaki widziałem to 67XXXXXX
wiek ktoś konkretnie w ktorym roku zaczeli to praktykować?
(20-10-2012 19:52:36)van de loro napisał(a): edit: pamiętam, że były również "kolarki" o nazwie "Sprint". Z tego co pamiętam, miały tylko 1 przerzutkę. Podaj wymiary kół?
start, sprint i sprint 2 miały wysokie 24" czyli 24 na 1 i 3/8
opon mozna szukać w piwnicy na strychu, ciemnej stronie księżyca albo z boląca głowa załozyc szare od wózka inwalidzkiego
metalic
karat w czerwonym lub niebieskim metaliku połowa lat 60...
Wiesz pan w Romecie cal calowi nie równy...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2012 17:47:15 przez Zweitakter.)
|
|
25-10-2012 17:17:33 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|