Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simson schwalbe , Romet kadet czy Romet ogar 200
Autor Wiadomość
Frytka Offline
Nowy
*

Liczba postów: 10
Imię: Frytka
Pojazd: Inny
Ogólnie mam wybór motorowerów takich jak w opisie i wszystkie w podobnej cenie , a najbardziej zależy mi na osiągach i niezawodności , no i przy okazji fajnie by było niskich cen eksplotacji i tak nie wiem które wybrać dlatego zwracam się z takim oto pytaniem na forum :F
Wczoraj 19:41:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Bob_Harley Offline
Technik
*

Liczba postów: 689
Imię: Bob
Pojazd: Romet Ogar 200
RE: Simson schwalbe , Romet kadet czy Romet ogar 200
z simsona to można wyrzeźbić niezłą maszynkę bo jest od groma części nawet całe silniki nowe można kupić, na drugim miejscu zdecydowanie ogar 200 bo też pojedzie nawet i 60kph natomiast kadet... cóż raczej na dalszą podróż sie nia nada, taka jest moja opinia

z simsonem enduro miałem krótką przygodę i powiem tak: wystarczy odrobina dbałości i sprzęt bedzie bardzo niezawodny, natomiast ogar 200 też odwdzięczy się niezłą niezawodnością ale trzeba troszkę więcej sie przyłożyć np. przy remoncie silnika i stosować dobry olej do paliwa w obu tych sprzętach, na temat kadeta niby sie nie powinienem wypowiadać bo nigdy nie miałem, ale raczej jakością ten sprzęt nie stoi

dostałem tego simsona enduro od wuja żebym go przywrócił do żywych po kilku poprzednich mechanikach i jak tylko praktycznie zaczął odpalać i jeździć (trzeba było wymienic gaźnik i moduł zapłonowy w instalacji CDI) to zrobiłem nim trase ok. 250km jednego dnia - nie było z nim zadnych problemów a było dość ciepło wtedy jakieś 28 stopni i teren nieco górzysty
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 21:03:26 przez Bob_Harley.)
Wczoraj 20:57:15
MacRoial Online
Uczeń
*

Liczba postów: 214
Imię: Ben
Pojazd: Romet Ogar 205
Z tych motorowerów które wymieniłeś na najbardziej niezwodny bez przerabiania niczego jest simek jeżeli chciałbyś się pobawić w polepszanie osiągów to zdecydowanie też to najlepszy wybór przez bardzo duży wybór nowych części, jeżeli chodzi o kadeta to może być on równie niezawodny i bez obsługowy jeżeli dać mu porządniejszy gaźnik i zapłon CDI ale tutaj z osiągami będzie zdecydowanie gorzej niż w przypadku rywali, podnoszenie mocy jest możliwe ale wymaga więcej kombinowania i własnej włożonej pracy, jeżeli chodzi o ogara 200 to tutaj również żeby był również tak niezawodny i bezobsługowy jak simek lepiej dać CDI i inny gaźnik bazowe osiągi są porównywalne do simsonka z podnoszenie mocy jest lepiej niż w kadecie ale gorzej niż w simku. Zależy jak bardzo chce ci się bawić z danym sprzętem dla tych osiągów i jak często miał by być użytkowany.

Sprzęty:
Romet Chart 210, Romet Ogar 205, Romet 2375, Romet 50 T-1, Romet Komar 2351, Romet Kadet 110 automatic, Romet Kadet 780, Jawa 555, Jawa 50 23p, Jawa 50 20p, Jawa 50 21p, Jawa Babetta 228 / 206 / 207 / 210, ZVL Babetta 215, Wierchowina 6, Riga Delta RMR 24, Ardie VF125
Dzisiaj 00:03:45
Frytka Offline
Nowy
*

Liczba postów: 10
Imię: Frytka
Pojazd: Inny
(Dzisiaj 00:03:45)MacRoial napisał(a):  Z tych motorowerów które wymieniłeś na najbardziej niezwodny bez przerabiania niczego jest simek jeżeli chciałbyś się pobawić w polepszanie osiągów to zdecydowanie też to najlepszy wybór przez bardzo duży wybór nowych części, jeżeli chodzi o kadeta to może być on równie niezawodny i bez obsługowy jeżeli dać mu porządniejszy gaźnik i zapłon CDI ale tutaj z osiągami będzie zdecydowanie gorzej niż w przypadku rywali, podnoszenie mocy jest możliwe ale wymaga więcej kombinowania i własnej włożonej pracy, jeżeli chodzi o ogara 200 to tutaj również żeby był również tak niezawodny i bezobsługowy jak simek lepiej dać CDI i inny gaźnik bazowe osiągi są porównywalne do simsonka z podnoszenie mocy jest lepiej niż w kadecie ale gorzej niż w simku. Zależy jak bardzo chce ci się bawić z danym sprzętem dla tych osiągów i jak często miał by być użytkowany.
Miałem na myśli bardziej coś takiego żeby jeździło chociaż te 50/55 km/h i się mniej psuło i właśnie żeby tych części było dużo i nie jakieś w kosmicznych cenach , a przy starociu wiem że trzeba czasami siąść , tylko też bez przesady , nie chce mi się zbytnio przy nim spędzać całego wolnego czasu tak jak to miałem z silnikiem z s51 3 biegowym , odpalił raz a później przestał na amen i tak kombinowałem i kombinowałem i nic z tego nie wyszło facepalm, a co do simsona schwalbe to ma silnik 3b z simsona s50 Idea
Dzisiaj 00:20:36
Bob_Harley Offline
Technik
*

Liczba postów: 689
Imię: Bob
z simsona s50 to chyba troche gorszy silnik niż s51, niemniej jesli chodzi o części to praktycznie do każdej z tych maszyn jest sporo części zamiennych w necie
Dzisiaj 08:44:51
Michał Offline
Taki tam
*

Liczba postów: 345
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
Jeśli boisz się starego typu silnika w Schwalbe, to szukaj wersji KR51/2. Ona już miała nowy silnik serii M530 (taki jak w S51).
Dzisiaj 10:19:11
łogór 200 Offline
Ostatni ch#j Polski
*

Liczba postów: 765
Imię: Tomek
Najlepiej to stara Japonia nic z powyższych śmietników,tutaj beda problemy zawsze,juz tutaj był taki jeden Pan co ogarem 200 do pracy chciał jeździć i ciagle problemy a to nie pali a to nie ma mocy a to cos i tak dalej i tak dalej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.

„Każdy człowiek musi w jakiś sposób żyć, nie jak to się mówi byle jak”
Dzisiaj 10:40:24
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Chłopcy Rometowcy, 2010 - 2026. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
Kolanko trze o błotnik
Ostatni post: wazniak96
Dzisiaj 10:58:13
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 660
Simson schwalbe , Romet k...
Ostatni post: łogór 200