Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brak maksymalnej mocy, przerywanie po krótkiej przejażdżce
Autor Wiadomość
Fearevil Offline
Nowy
*

Liczba postów: 15
Imię: Krycha
Pojazd: Romet Ogar 200
RE: Brak maksymalnej mocy, przerywanie po krótkiej przejażdżce
(28-09-2025 23:32:47)Bob_Harley napisał(a):  55kph to bardzo dobry wynik

Nawet jak na cylinder 55ccm z poprawionymi kanałami?

Moje historie chyba ostatecznie możnaby umieścić obok Twoich Bob Big Grin

Napiszcie proszę na bazie swoich doświadczeń jaką proporcję oleju do benzyny wlewać? Używam MOTUL 100 2T i póki co leję 1:25. Jak trochę pojeżdżę na tym nowym zestawie to chcę zmienić na 1:30, ale może nawet lać mniej oleju w stosunku do benzyny?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2025 00:47:12 przez Fearevil.)
29-09-2025 00:46:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Dinozaur Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 168
Imię: Jarek
Pojazd: Inny
Czesc, skoro na wczesniejszym zestawie tlok nosil slady 'przytarcia' - to znaczy tyle, ze puchl i sie przycieral - a takie slady 'przytarcia' usuwa sie pilnikiem 'gladzikiem' i masz wtedy idealny tlok, ktory juz nie spuchnie, wiec mozna go eksploatowac na maksymalnych osiagach / 'ile fabryka dala'...
Polecali taka metode 'szybkiego docierania dwusuwow i pilowania tloka' przeciez juz w latach 30-tych...
Cyt. : 'silnik rozpedza sie do maksymalnych obrotow i czeka do momentu spadku mocy, wylacza sie zaplon - zdejmuje sie cylinder i spilowuje na tloku slady przytarcia w cylindrze', itd.
Robi sie to kilkakrotnie, az tlok przestanie w ogole 'chwytac w cylindrze'...
To bardzo stara metoda i stosowana przez Znajomych - zawodnikow jeszcze w latach 70 / 80-tych :    
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2025 10:44:03 przez Dinozaur.)
29-09-2025 10:43:14
[+] 1 osoba postawiła piwo Dinozaur za ten post.
Bob_Harley Offline
Technik
*

Liczba postów: 603
Imię: Bob
też mam cylinder niby 60cc porting i właśnie prędkość przelotowa to jest te 55 max na zębatce 12z, co prawda udało mi się rozpędzić do 67kph ale to już jest przesada i mie da sie tak jechać dłużej, to tylko jafka

Natomiast co do oleju to ja stosuje Castrol Power 1 Racing 2T (podobno juz w tej chwili wycofany) full syntetyk w proporcji 1:40 przy czym na korbie w główce mam łożysko igiełkowe, nie tulejkę
29-09-2025 12:35:24
Fearevil Offline
Nowy
*

Nawiązując do tego co pisał @Dinozaur, będę testował porównawczo poprzedni zestaw po uprzednim "wygładzeniu" przetartego wtedy tłoka.
Moim zdaniem na poprzednim zestawie lepiej się zbierał...

@Bob
Jaki masz gaźnik i dyszę na swoim cylku?
29-09-2025 16:12:40
Bob_Harley Offline
Technik
*

dotychczas jeździłem na chińskim Jikovie na dyszach 68 i 38, ostatnio testowałem gaźnik PZ19 znany z chińskich pierdziawek i o ile silnik działa całkiem przyzwoicie to musze dobrać odpowiednie dysze bo świeca ciągle jest za jasna, na PZ19 napewno lepiej działa gaz tj. precyzyjniej, nie ma zalewania, redukcje biegów są prostsze itd. ale najważniejsze to że nie ma opcji o lejącej sie benzynie z gaznika poniewaz PZ19 jest superszczelny

i samo dostosowanie do czeskiego cylindra to jest jakies pół godzinki z pilnikiem zeby chiński krociec od gaźnika PZ19 pasował praktycznie idealnie do powierzchni cylindra (nie jakies cuda ze spawaniem króćców zeby od Simsona pasował, albo wydawanie krocia na gotowy króciec pod dellorto) - koszt gaznika razem z króćcem to jest jakieś 100zł + ewentualnie zestaw dysz z aliexpress czy tam innego temu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2025 17:08:40 przez Bob_Harley.)
29-09-2025 17:05:44
Fearevil Offline
Nowy
*

No ja się pokusiłem na taki króciec gotowy pod gaźniki od Simsona. Cena dla mnie też była zaporowa, ale zacisnąłem zęby i kupiłem.
29-09-2025 17:29:36
Tomasz-pr110 Offline
Kierowca
*

Liczba postów: 388
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Pony
(29-09-2025 10:43:14)Dinozaur napisał(a):  Czesc, skoro na wczesniejszym zestawie tlok nosil slady 'przytarcia' - to znaczy tyle, ze puchl i sie przycieral - a takie slady 'przytarcia' usuwa sie pilnikiem 'gladzikiem' i masz wtedy idealny tlok, ktory juz nie spuchnie, wiec mozna go eksploatowac na maksymalnych osiagach / 'ile fabryka dala'...
Polecali taka metode 'szybkiego docierania dwusuwow i pilowania tloka' przeciez juz w latach 30-tych...
Cyt. : 'silnik rozpedza sie do maksymalnych obrotow i czeka do momentu spadku mocy, wylacza sie zaplon - zdejmuje sie cylinder i spilowuje na tloku slady przytarcia w cylindrze', itd.
Robi sie to kilkakrotnie, az tlok przestanie w ogole 'chwytac w cylindrze'...
To bardzo stara metoda i stosowana przez Znajomych - zawodnikow jeszcze w latach 70 / 80-tych :
Pozdrawiam.
Witam. Skorzystam z okazji takiego tematu i zapytam o jedną rzecz. Czy robienie szlifu pod używany nadwymiarowy tłok jest w porządku? Pod warunkiem że nie ma on jakiś uszkodzeń mechanicznych. Często mamy oryginalne tłoki R1, R2, robimy kolejny szlif i je wyrzucamy. A może wystarczy je wyczyścić i użyć ponownie w kolejnym cylindrze?
30-09-2025 09:18:00
łogór 200 Offline
Ostatni ch#j Polski
*

Liczba postów: 709
Imię: Tomek
Brak maksymalnej mocy, przerywanie po krótkiej przejażdżce
Jesli tlok nie jest uszkodzony i zużyty to jak najbardziej,

Choć w przypadku oryginalnych rometowskich tloków nie ma to najmniejsze sensu poniewaz sa wykonane z kiepskiego stopu,

Obecnie produkowane tloki sa duzo dokladniej wykonane i z lepszego stopu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.

„Każdy człowiek musi w jakiś sposób żyć, nie jak to się mówi byle jak”
30-09-2025 10:15:21
Dinozaur Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 168
Imię: Jarek
Pojazd: Inny
Czesc, 'dawniej' - kiedy czesci motoryzacyjne byly bardzo precyzyjnie wykonane i przez to dosc drogie [ przed wojna i w latach 40 / 50-tych ], wymyslono nawet w Anglii 'walcarke do tlokow', ktora umozliwiala 'powiekszenie tloka' o 2 kolejne 'szlify', dzieki czemu nadawal sie do cylindrow nawet o 0,5mm wiekszej srednicy...
Dlatego do moich 'zabytkow' - wolalem zakupic w Anglii z 10 lat temu kilka oryginalnych / 'chodzonych' tlokow sprzed wojny i z lat 50 / 60-tych, bo u nas takie wymiary byly calkowicie niedostepne, a poza tym - ewentualne 'dorobienie' nie wchodzilo w gre, z racji 'podlych stopow i wykonania' - bo taki dorabiany tlok / trzeba by bylo pozniej 'docierac calymi latami', zeby nie puchl i nie zacieral sie w cylindrze.
A 'wygrzany tlok bez naprezen' - byl juz przed wojna bardzo cenna czescia zamienna...
Pozdrawiam.
30-09-2025 10:47:39
Fearevil Offline
Nowy
*

Mam nadzieję, że najpóźniej w weekend zamontuje poprzedni set (cylinder i tłok). W obecnym na poprzedniej przejażdżce z lekkiej górki ledwo 52kph wyciągnąłem... Dla mnie żenada, bo wcześniejszy cylinder ciągnął w okolicach 60.
Tłok wygładzony wg rad Dinozaura, czeka już na montaż.
Muszę porównać oba sprzęty, bo aż mi się wierzyć nie chce, że cylinder po portingu jest tak słaby. Jeśli nie będzie różnicy to chyba zostanie rozpoławianie silnika. Ciekawi mnie ewentualnie to czy wymiana cewki WN mogłaby coś zmienić skoro podmianka modułu wyeliminowała przerywanie podczas jazdy?
01-10-2025 21:37:08
romek Offline
019 rzondzi
*

Liczba postów: 2,762
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
Olej lej jaki tam chcesz, 1:30 jaki by nie był chyba że masz wał z łożyskiem w główce korbowodu to niby można zmniejszyć proporcje ale ja zawsze daje 1:30

Portingi, CDI, gaźniki Anale a ja swojego zmierzyłem GPS to pokazał 57 km/h gdzie ważę ponad 130 kg a mam wszystko w oryginale ,a wkręca się jak pilarka Smile

Dobra do rzeczy, na pewno rozpołowienie Ci nic nie da, to jedynie by miało sens gdyby miał jakieś opory przy kręceniu ale to by wyszło po złożeniu a nie w eksploatacji, tak samo cewka nic nie ma do tego bo skoro nie przerywa to ma iskrę a jej ewentualna wielkość nie ma znaczenia póki zapala mieszankę. Czy czasem do tego cylindra nie dałeś jakiegoś bandyckiego tłoka z płaskim denkiem przez co spadł stopień sprężania? Zdaje się że był tu ostatnio podobny temat.

Kolejna rzecz, w jaki sposób i na ile jest ustawiony zapłon
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 00:57:55 przez romek.)
Wczoraj 00:54:54
Fearevil Offline
Nowy
*

(Wczoraj 00:54:54)romek napisał(a):  ...Czy czasem do tego cylindra nie dałeś jakiegoś bandyckiego tłoka z płaskim denkiem przez co spadł stopień sprężania? Zdaje się że był tu ostatnio podobny temat.

Kolejna rzecz, w jaki sposób i na ile jest ustawiony zapłon

Tłok który siedzi w obecnym zestawie to ALMOT AK20, we wcześniejszym cylindrze też był AK20, ale nosił oznakę przytarcia.
Wcześniejszy set składany przez poprzedniego właściciela, który ewidentnie nie podszedł do sprawy porządnie, bo tłok założył strzałką do góry- również miał przycierki, dlatego zmieniłem go na AK20.

Zapłon ustawiany na pałeczkę od sushi, lampę stroboskopową, a teraz na suwmiarkę.
Wg suwmiarki jest 1,9mm przed GMP, ale jak mrugnę lampą to niby wychodzi, że jest za wczesny. Zanim zmienię cylinder, ustawię jeszcze raz zapłon na lampę, bo w sumie tego nie zweryfikowałem dlatego, że przed wymianą modułu podczas jazdy strzelał w tłumik więc szukałem lepszego ustawienia, już chyba z bezsilności...
Wczoraj 08:10:37
Bob_Harley Offline
Technik
*

cdi sie ustawia wyłącznie na lampę strobo moim zdaniem no i do tego najlepiej czujnik zegarowy
Wczoraj 11:29:56
romek Offline
019 rzondzi
*

Liczba postów: 2,762
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
Wg mnie jawka nie jest aż tak wrażliwa na to, myślałem że wartości 1,2-1,5 z polskiej literatury to w celu zblokowania silnika ale Czesi piszą tak samo w internecie. Polacy ustawiają zazwyczaj chyba na 2,0 i też jest dobrze. Te 2,0 to nie wiem czy nie było dla starszych silników np. Jawa 05, 555 itp
Wczoraj 19:06:28
Fearevil Offline
Nowy
*

Mam teraz ustawione wg lampy i mocy nie przybyło Big Grin
Jutro postaram się zmienić cylinder i tłok dla porównania jeśli nic to nie da, problemu będę szukał w gaźniku, bo może coś jest nie tak z kanałami w środku, bo tak naprawdę śrubę regulacyjną mieszanki mam wkręconą na maksa, bo jak zacznę ją wykręcać to nie da się tego w ogóle wyregulować- nie jest to dziwne, że śruba składu mieszanki jest wkręcona do końca?
Wczoraj 21:20:00
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
Brak maksymalnej mocy, pr...
Ostatni post: Fearevil
Dzisiaj 00:24:00
» Odpowiedzi: 32
» Wyświetleń: 1139
Mocowanie nóżek Pony M3
Ostatni post: maciekz994